Annonce
Guldborgsund

Politiker om mangelfuldt system: - Kunne det være svaret på den manglende trivsel hos eleverne?

Byrådet mødtes torsdag aften og drøftede blandt andet kvalitetsrapporten for folkeskolen i 2020/2021. Foto: Anders Knudsen
Et system, der ellers skulle hjælpe både skoler, børn og forældre, er for "tungt og langsommeligt", kom det frem på byrådsmøde.

GULDBORGSUND: Flere unge end tidligere i vores kommune starter på og forventes at fuldføre en ungdomsuddannelse.

Til gengæld er karakterniveauet ved folkeskolens afgangsprøver under landsgennemsnittet, og elevfraværet har været stigende det seneste år og er højere end landsgennemsnittet.

Sådan lyder de overordnede resultater af Kvalitetsrapporten 20/21, der giver kommunen et indtryk af, hvordan det går med folkeskolerne. Og læser man rapporten igennem sammen med de mange høringssvar, som skolebestyrelserne har sendt, er det spændende læsning, mener formand for børn og skoleudvalget, Jesper Blomberg (DF).

Annonce

Og at vi så samtidig inkluderer flere i almenundervisningen er et spændende emne for fremtidige drøftelser og yderligere belysning.

Jesper Blomberg (DF), formand for børn og skoleudvalget

- Det er overvejende anerkendende men også reflekterende, konstruktive og kritiske svar, som giver anledning til at kigge ind i det nye år, hvor corona forhåbentlig ikke får lov til at spænde ben, lød det fra ham under torsdagens byrådsmøde.

- Og at vi så samtidig inkluderer flere i almenundervisningen er et spændende emne for fremtidige drøftelser og yderligere belysning.

Jesper Blomberg, Dansk Folkeparti, sidder som formand for børn og skoleudvalget. Foto: Anders Knudsen 

Jesper Blomberg tilføjer, at der fremover er store opgaver at arbejde med. Især for det nye paragraf 17, styk 4-udvalg, der især vil arbejde for at skabe øgede karaktergennemsnit, så flere unge kan søge ind på en ungdomsuddannelse.

I det føromtalte udvalg sidder Katrine Folmann von Arenstorff Christiansen. Hun bemærker, at eleverne fra 3.-6. klasse præsterer ringere i matematik sammenlignet med landsgennemsnittet, imens den faglige præstation udligner sig i 8. klasse.

Katrine Folmann von Arenstorff Christiansen (DF) sidder blandt andet i paragraf 17 styk 4-udvalget, hvor hun arbejder på at skabe vejledninger til, hvornår elevernes karaktergennemsnit kan øges. Foto: Anders Knudsen 

- Som Jesper Blomberg siger, er vi rigtig gode til at inkludere. Og så er det, at jeg tænker, at det er rigtig positivt. Men kan det have noget at gøre med den dårlige matematik, at vi er gode til at inkludere?

Et tungt system

Også den pædagogiske, psykologiske rådgivning (ppr/ppc) får flere hug med på vejen. Blandt andet fra Nørre Alslev Skole, hvor man oplever det som et "tungt og langsommeligt system".

Det er en udfordring for skolerne, som er forpligtet til at inkludere alle elever men reelt ikke ved, hvilke udfordringer de enkelte elever har.

Louise Sparre Flørning, Guldborgsundlisten

Og det er vel at mærke selvom, at der faktisk ikke spørges direkte ind til ppr i Kvalitetsrapporten, lød det fra Guldborgsundlistens Louise Sparre Flørning.

- Børn og skoleudvalget oplever desværre tit at blive konfronteret med udfordringer i relation til lang eller manglende sagsbehandling med ppc, forklarer hun og henviser igen til høringssvarene.

Louise Sparre Flørning, Guldborgsundlisten, ønsker at gøre noget ved et tungt og langsommeligt ppr-system. Foto: Anders Knudsen

- Det opleves, at elevernes ppv (pædagogisk, psykologisk vurdering, red.) er flere år undervejs, de er mangelfulde eller bliver simpelthen aldrig lavet. Det er en udfordring for skolerne, som er forpligtet til at inkludere alle elever men reelt ikke ved, hvilke udfordringer de enkelte elever har og dermed, hvordan de bedst inkluderer dem i fællesskabet og undervisningen. De ved derfor heller ikke, om det overhovedet er det rette skoletilbud, eller hvordan man skal understøtte den enkelte elev i sociale og faglige sammenhænge.

Annonce

Svar på manglende trivsel?

Hun mener, at det er en stor udfordring for ikke kun børn og skole men også for forældre, der står uden værktøjer til at klare hverdagen og med "en følelse af at være oppe imod systemet".

- Kunne dette være svaret på det stigende sygefravær, skolevægring, manglende trivsel og evner i forhold til karaktergennemsnit, spurgte hun ud i byrådssalen.

- Når liggetiderne på byggeanmodning er for lange, er borgerne ikke for sene til at kræve handling. En handling, der politisk og forvaltningsmæssigt imødekommes. Men når det handler om vores fremtid, de yngste, får det lov at blive liggende, siger hun og tilføjer, at Guldborgsundlisten ønsker at undersøge, om ppc-arbejdet kan gøres mere smidigt.

Dorthe Sølling (S) forklarer, at man er helt klar over de største samlede udfordringer blandt kommunens skoleelever, og at det netop er grunden til at starte paragraf 17, styk 4-udvalget op. Foto: Anders Knudsen 

Dorthe Sølling, der også er medlem af udvalget, understreget afsluttende, at alle udvalgsmedlemmer har læst samtlige høringssvar fra skolebestyrelserne, og at man takker for både den tid og tillid, der er lagt i dem.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

Annonce
112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

Annonce
Forsiden netop nu
Forside

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Forside

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Guldborgsund

HEDEBØLGE KAN SLUTTE MED TORDEN OG SKYBRUD

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

OTTE UD AF 28 ANSATTE FORLADER PPR

Guldborgsund

REVYSKUESPILLERE OVERRASKET MED HYLDEST

Annonce
Vejr

RISIKO FOR TÆT TÅGE AFLØSES AF SOL, SKYER OG NÆSTEN 30 GRADER

Guldborgsund

SMADREDE VINDUER, TAG OG MUR VED INDBRUD

Sommervarme

GODT NYT FRA SYGEHUSET: MEGET FÅ ER KOMMET IND MED DEHYDRERING

Sport

MODLØSE NYKØBING FC HAVDE INGEN CHANCE MOD HB KØGE

Guldborgsund

SNART PÅ TV: BENNY FRA FALSTER BLIVER GIFT VED FØRSTE BLIK

112

BRANDVÆSEN MÅTTE TILKALDE POLITI

Høsten 2022

STORT TILLØBSSTYKKE: LANDMAND INVITEREDE GÆSTER MED I MEJETÆRSKER

Lolland

NEJ TIL AT HASTEBEHANDLE SAG OM MULTIHANDICAPPEDE SOFIE

Annonce
Annonce