Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Pladsen i 0.-2. klasse bliver formentlig snart reguleret, når aftale bliver til lov i det kommende folketing. For Guldborgsund Kommunes klasser betyder det et loft på 23 børn. Selv om det lovmæssige antal er 26, skal der nemlig være plads til nye distriktsskolebørn, der flytter til kommunen. Arkivfoto fra Østerbroskolen: Anders Knudsen
Når klasserne skal være mindre, bliver mulighederne for at vælge skole udenfor distriktet også indskrænket.

GULDBORGSUND: I de flestes ører lyder det godt med færre elever i 0.-2. klasse. Allerede fra skoleåret 2023-2024 bliver det virkelighed i Guldborgsund Kommunes 0. klasser.

Lige før folketingsvalget blev udskrevet, orienterede Børne-og Undervisningsministeriet om en aftale, der betyder, at der fremadrettet maksimalt må være 26 elever i en 0.-2. klasse. Hidtil har loftet været 28 elever.

Partierne bag aftalen begrunder den med, at det er afgørende, at alle børn får en god skolestart, der understøtter børnenes faglige, trivselsmæssige og sociale udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gerne på alle klassetrin

Formanden for skolelederforeningen i Guldborgsund Kommune, Brian Brodersen, er tilhænger af mindre klasser.

- Jeg havde også gerne set, at man havde ladet det gælde hele vejen op, understreger han og begrunder det med, at der i en klasse på 28 elever kan være meget stor faglig og social spredning, og det er udfordrende, at lede en klasse med stor spredning.

På grund af regeringsforhandlinger er alt det politiske arbejde gået i stå, men i kommunerne har de travlt med at tage tilløb til den nye virkelighed for de mindste skolebørn.

Ændringerne kræver en ny styrelsesvedtægt for kommunens folkeskoler, som allerede har været behandlet og godkendt 22. november af børn- og skoleudvalget, hvor Jesper Blomberg (DF) er formand.

- Vi ved, hvad der skal ske, men vi mangler stadig en forklarende tekst fra ministeriet, ligesom vi heller ikke ved, om der følger økonomi med, lyder det.

Vi ved, hvad der skal ske, men vi mangler stadig en forklarende tekst fra ministeriet, ligesom vi heller ikke ved, om der følger økonomi med.

Jesper Blomberg, formand for børn- og skoleudvalget

Skolerne kan nemlig komme til at stå i en situation, hvor der skal oprettes et spor mere, og det vil både kræve mere plads og flere lærerkræfter.

- Det er derfor, der skal handles nu, selv om vi ikke kender aftaleteksten til fulde, siger Jesper Blomberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frihed for færre

For at undgå at dele klasser og oprette nye spor begrænser man fra næste skoleår det frie skolevalg på tværs af skoledistrikter for 0. klasse.

 "Administrationen foreslår at sænke grænsen for muligheden for frit valg på tværs af skoledistrikter for 0. årgang fra 25 elever i gennemsnit pr. årgang til nu 23 elever i gennemsnit pr. årgang. På denne måde vil der fortsat være plads til distriktselever i klasser á max 26 elever. På den baggrund vil administrationen, gennem en opdatering af styrelsesvedtægten for skolerne i Guldborgsund Kommune, sikre en politisk godkendelse af, at administrationen allerede nu optager elever i de kommende 0.-klasser med en forventning om et klasseloft på 26 elever i 0. klasse for skoleåret 2023/2024".

- Det bliver vi nødt til for at sikre plads til nyankomne distriktsskolebørn, understreger Jesper Blomberg og fortsætter:

- Vi skal have sikkerhed for, at der følger økonomi med til klassedeling, for med det tidligere klasseloft vil vi kunne risikere, at der skal deles klasser, hvis der er stor søgning af fritvalgsbørn. Det vil på sigt kunne gøre skade på en hel skole, og derfor udviser vi rettidig omhu ved at nedsætte klasseloftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Altid et loft

Brian Brodersen vurderer, at begrænsningen i det frie skolevalg vil få betydning, særligt for skoler i Nykøbing. Han har dog endnu ikke hørt, at det har givet anledning til kritik.

Ifølge Brodersen har man i Guldborgsund Kommune altid arbejdet med et loft, så man kunne håndtere det frie valg og samtidig have plads til nye børn i distriktet.

Bag aftalen om det sænkede loft over antallet af elever i 0.-2. klasse står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

For at undgå overskridelse af klassestørrelser, skal de lokale skoler kontakte administrationen, forud for indskrivning af elev nummer 23. Klasseloftet i 3.-9. klasse vil fortsat være 28 elever, dog med mulighed for op til 30 elever i helt særlige tilfælde.

Om klassestørrelser

  • Efter folkeskolelovens § 17 bestemmer kommunalbestyrelsen, hvor mange elever der kan optages i en klasse, indtil den lukkes for tilgang af elever fra andre distrikter i kommunen og fra andre kommuner. Ofte ligger grænsen på 24, 25 eller 26 elever. Når det kommunalt fastsatte klassemaksimum er nået, så afslås optagelse af elever via det frie skolevalg. Klassemaksimum kan være fastsat forskelligt fra skole til skole – og fra klassetrin til klassetrin på samme skole.
  • Selv om klassemaksimum er nået, skal der dog fortsat optages elever, der flytter til det pågældende skoledistrikt. Tilflyttere til et skoledistrikt har således krav på optagelse i distriktsskolen.
  • Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer for, hvordan optagelsen skal foregå, når der er flere ansøgere end pladser inden for den skolekapacitet, kommunalbestyrelsen har fastsat for de enkelte skoler. Sådanne retningslinjer skal bygge på objektive kriterier som for eksempel afstands- og søskendekriterier mv. Ud fra retningslinjerne træffes der afgørelse om, i hvilken prioriteret rækkefølge eleverne optages på den ønskede skole.
Undervisningsministeriet
  • 09_nyk_skole_Østerbroskolen_0a_10
    Pladsen i 0.-2. klasse bliver formentlig snart reguleret, når aftale bliver til lov i det kommende folketing. For Guldborgsund Kommunes klasser betyder det et loft på 23 børn. Selv om det lovmæssige antal er 26, skal der nemlig være plads til nye distriktsskolebørn, der flytter til kommunen. Arkivfoto fra Østerbroskolen: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Annonce
Annonce
112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster