Annonce
Erhverv

Potentiale for mere halm i biogassen

Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, fortæller, at der er mange forsøg i gang lige nu for at få mere halm ind i biogasanlæg. Foto: Arkiv

Der skal bruges mere halm i danske biogasanlæg for at gøre os fri af russisk gas, mener halmformand.

Statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte i forbindelse med et nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik 6. marts, at Danmark skal gøre sig uafhængig af russisk gas så hurtigt som muligt.

I Danmark er der godt seks millioner ton halm disponibelt om året på dyrkede arealer. Men cirka 2,5 millioner ton af halmen er uudnyttet, lyder vurderingen fra Danske Halmleverandører, som derfor ser et kæmpe potentiale i at bruge halmen i den grønne omstilling.

- Jo hurtigere, der bliver bygget biogasanlæg, jo før frigør vi os fra fossile gasser og russisk gas, siger formand for Danske Halmleverandører, Erik Engholm Poulsen.

Men også i de eksisterende biogasanlæg kan man ifølge Danske Halmleverandører øge gasudbyttet ved at få mere halm ind i processen.

- Det er dog ikke bare at knipse med fingrene, og så kører det hele. Der er nogle biogasanlæg, der ikke kan tage mere tørstof ind. Men der er det, vi siger, lad os nu få fuld fokus på det her og komme i gang med at anvende den biomasse, som vi har. Hvis man har god politisk mening, så skal man støtte op om, at vi kan få udviklet de teknikker, der skal til for, at der kan bruges mere halm til biogas, siger Erik Engholm Poulsen.

Der er omkring 2,5 millioner ton uudnyttet halm i Danmark, som man kan bruge til at øge gasudbyttet i biogasanlæg, så Danmark kan gøre sig mere uafhængig af russisk gas. Foto: Anders Knudsen

Svært at nedbryde

Udfordringen ved at bruge halm til biogas er, at halm indeholder træstoffet lignin, som tager længere tid at nedbryde.

Derfor skal halmen forbehandles for at slå lignin-bindingerne i stykker, så halmen nemmere kan blive optaget af de mikroorganismer, der arbejder i biogassen, så det kommer til at afgive gassen.

- Det varierer fra år til år og fra mark til mark, hvor svært det er at nedbryde lignin-forbindelserne i halmen. Men vi ved, det kan lade sig gøre, og at man for eksempel kan slå halm totalt i stykker ved at køre den gennem en voldsom hammermøller og dermed få det ind i biogasanlæg. Vi ved også, at der kommer andre teknikker, der kan tage over, siger Erik Engholm Poulsen.

Han arbejder selv med et projekt med mikrobølgeteknologi, som han forventer også vil kunne slå lignin-bindingerne i stykker som et procesanlæg før et biogasanlæg.

- Der er forskellige metoder, vi skal bare have det sat i søen, og hvis politikerne mener noget med det her, så skal de understøtte de her teknologier, så vi kan få dem ud at køre, siger halmformanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høegh: Forsøg i gang

Særligt stort potentiale er der på Lolland-Falster og Sydsjælland, hvor landets største halmoverskud findes.

Her driver tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Henrik Høegh landbrug. Han er også formand for Biogas Danmark og er enig med Erik Engholm Poulsen i, at der skal mere halm ind i biogasanlæggene.

- Halm er den største overskudsbiomasse-ressource, vi har, når vi kigger ind i fremtiden. Det udelukker selvfølgelig ikke, at husdyrgødning er grundelementet i de anlæg, vi snart skal til at bygge på Lolland-Falster, men oven i det er det oplagt med halm, siger Henrik Høegh.

Han erkender dog udfordringen med nedbrydeligheden af halm, men fortæller, at der er gang i mange forsøg i øjeblikket.

- Der foregår rigtig meget arbejde i dag for at finde den rigtige, nemmeste og billigste model til at få halmen ind i biogasanlæggene. Lige nu bliver der lavet forsøg, hvor man ensilerer halm med roepulp og roeblade og prøver at lave halmbriketter, siger Henrik Høegh.

På et nyt biogasanlæg ved Køng i Sydsjælland skal man ifølge Henrik Høegh nu til at køre fuld skala med en blanding af halm og roepulp.

Hvis man skal have mere halm ind i biogassen, kan det betyde, at man skal opgradere nogle af de eksisterende biogasanlæg med større tankkapacitet.

- Halm er meget fiberrigt, og det tager længere tid for bakterierne at nedbryde halmen. Det betyder, at det skal have længere opholdstid i reaktortanken i selve biogastanken. For eksisterende anlæg kan det betyde, at man skal hen og bygge yderligere tankkapacitet, forklarer Henrik Høegh.

Han vurderer, at det nye biogasanlæg ved Køng kommer til at bruge 5-6.000 ton halm om året, mens de to nye biogasanlæg på Lolland-Falster kommer til at bruge i omegnen af 40.000 ton halm hver om året.

- Vi skal gerne hurtigt have udvidet produktionen af biogas, så vi kan vriste os fri af Putins gas og undgå at lægge en masse milliarder i Rusland til hans krigsmaskine. Det kan vi undgå ved at producere gassen selv, Og her passer halm fint ind. Halmen skal jo gradvist ud af vores varmeforsyninger, hvor man skal til at bruge varmepumper i fremtiden, siger Henrik Høegh.

  • Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, fortæller, at der er mange forsøg i gang lige nu for at få mere halm ind i biogasanlæg. Foto: Arkiv
  • Der er omkring 2,5 millioner ton uudnyttet halm i Danmark, som man kan bruge til at øge gasudbyttet i biogasanlæg, så Danmark kan gøre sig mere uafhængig af russisk gas. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere