Annonce
Lolland

PRISREGN OVER LOLLAND - SE HVEM DER VANDT

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og formanden for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Vibeke Grave (S), overrakte Frivillighedsprisen til Emil Krogh Pedersen. Foto: Jan Knudsen
Lolland Kommune havde for første gang samlet uddelingen af de årlige priser i et stort prisgallashow med klassisk musik og fin middag.

NAKSKOV: Den røde løber var rullet ud på gulvet i den store hal i Nakskov Idrætscenter i anledning af Lolland Kommunes Prisgalla 2022, hvor frivillige tirsdag blev hædret med Frivillighedsprisen, Handikapprisen, Integrationsprisen og de to kulturpriser Årets Ildsjæl og Årets Kulturforening.

Så snart de indbudte gæster trådte ind, blev de tilbudt en velkomstdrink, inden de kunne sætte sig ved fint dækkede borde og lytte til tonerne af Ensemble Storstrøm fra scenen.

- Jeg har fået den store ære at byde velkommen til årets store prisfest. Og det gør jeg med glæde - for det er en festlig aften, hvor vi sammen skal fejre nogle af alle de mange, der er med til at gøre en forskel i vores foreningsliv, i vores kulturliv, i vores område og i vores hverdag, sagde borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og tilføjede:

Annonce

- Og dem er der heldigvis mange af! For Lolland Kommune er en kommune, hvor vi er gode til at stå sammen, sætte ting i værk, hjælpe hinanden og i fællesskab drive værket. Det kan vi være stolte af!

Lolland Kommune er en kommune, hvor vi er gode til at stå sammen, sætte ting i værk, hjælpe hinanden og i fællesskab drive værket.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S)

Ifølge borgmesteren er resultatet ikke til at tage fejl af.

- Året rundt kan vi se, hvordan gode idéer udvikler sig, bolde bliver grebet og nye initiativer opstår. Vi er et område fyldt med ildsjæle, og vores mange dygtige frivillige er - med en noget nær ukuelig ihærdighed - altid klar til at gå de ekstra skridt, der skal til for at få tingene til at lykkes. Det er imponerende, og vi er mange, der sætter stor pris på den fantastiske indsats, sagde han.

Han beklagede, at det desværre ikke lod sig gøre at hædre dem alle.

- Men om lidt skal vi uddele fem priser til modtagere, der for alvor fortjener et skulderklap i år. Det er priser, som vi har indstiftet for at give en lille anerkendelse til et par af dem, der har gjort sig særligt bemærket.

Han påpegede, at man i kommunen godt vidste, at det hverken er gaven eller prisfesten, det handler om for de frivillige.

- Og vi ved også godt, at vi umuligt kan holde en fest, der på nogen måde kan matche de indsatser, som de frivillige kræfter lægger i deres opgaver hen over året. Men vi vil gerne i aften sende et signal om, at den store indsats er værdsat. At den bliver bemærket, og at den fortjener at blive fejret.

Frivillighedsprisen

Den første pris, der blev uddelt var Frivilligprisen. Den lød på 5.000 kroner, plus en indpakket reproduktion af maleriet ”Balletdanseren”, malet af kunstneren Mette Munch.

- Og i år er der én person, som der er særligt mange, der har lagt mærke til. Faktisk har vi fået 95 indstillinger til prisen, hvoraf de 89 peger på den samme person. Så det taler jo sit eget tydelige sprog, sagde borgmesteren:

- Og prisen ... den går til Emil Krogh Pedersen.

Emil Krogh Pedersen er frivillig skiltevasker i Nakskov, fortalte borgmesteren og læste derefter nogle uddrag højt fra et par af indstillingerne:

"Jeg bor i Nordsjælland og er hyppig "turist" i Nakskov og omegn. Jeg har i et par år hørt og læst om - og har set tv-interviews med skiltevaskeren Emil. Det er herligt, at en ung person, som ikke har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, har øje for, at man skal kunne se, hvad der står på vejskilte for at komme godt frem. Derfor tog han opgaven på sig - af egen drift og helt frivilligt - at vaske skilte i Nakskov."

"Emil Krogh Pedersen er simpelthen et livstykke af energi og gåpåmod og et forbillede for enormt mange med sit skiltevaskerprojekt. Det er tydeligt for alle, at Emil ikke bare brænder for sit frivillige arbejde, han nærmest lever for det. Det er fantastisk. Han har også sit færgeprojekt, som virkelig er ved at tage fart, og som virker enormt spændende og givende for Nakskov."

Hvortil borgmesteren tilføjede, at meget flottere kan det vel næppe siges.

Men det viste sig, at Emil Krogh Pedersen også havde en gave til borgmesteren. Det var en billedramme med en ny reklameplakat for hans færgeprojekt.

- Der er også en hemmelig besked bagpå, som du kan læse, når du er kommet hjem, sagde Emil.

Det lovede borgmesteren at gøre.

Borgmesteren blev overrasket, da det viste sig, at Emil Krogh Pedersen også havde en gave til ham. Foto: Jan Knudsen.

Emil Krogh Pedersen ville bagefter ikke ud med, hvad hans hemmelige besked til borgmesteren var.

- Det synes jeg, at du ringe til ham og spørge om, opfordrede han.

Han ville til gengæld gerne sige, hvordan han havde det med at få Frivillighedsprisen.

- Man kan ikke finde nok positive ord. Jeg er ufattelig glad, også over at høre det høje stemmetal. Jeg kan kun sige tak for det hele.

Annonce

Handikapprisen

Den næste pris, der blev uddelt, var Handikapprisen på 5.000 kroner. I år fik hele to modtagere prisen.

Den første pris gik til fodboldholdet Rudbjerg Allrounds, som er et forholdsvis nystartet fodboldhold med kun få år på bagen. Holdet er et tilbud under Rudbjerg Forenede Boldklub, hvor der er mulighed for at spille fodbold, selvom man er udfordret af et handikap.

Formanden for Handikaprådet, Marie-Louise Brehm Nielsen (Din Stemme), uddelte prisen til Loke Bøgvad Jægergaard, Lars Bøgvad Jægergaard og Kim Østfeldt-Witt fra Rudbjerg Allrounds. Foto: Jan Knudsen.

- Jeg har hørt, at idéen kom en vinteraften i 2020 i en sofa, hvor snakken gik på de manglende tilbud til børn og unge med handicap. Da klubben har et ønske om at rumme alle - og gå forrest, når det handler om rummelighed - skulle det have en chance, sagde borgmesteren.

- Siden er det gået stærkt. Jeg har læst, at der til de første træninger kun var få deltagere, men i dag kører det på tredje år og med over 20 tilmeldte børn og unge, der træner ihærdigt året rundt.

Derefter fortalte borgmesteren, at Allrounds er et gratis tilbud, så ingen bliver udelukket på grund af økonomiske forhold.

- Men det betyder samtidig, at holdet bliver drevet af en lille håndfuld frivillige, som uge efter uge står klar til at træne lørdag morgen og samtidig bruger masser af tid ved siden af på at søge penge hos fonde, promovere holdet, arrangere stævner, finde modstandere og alt muligt andet.

Kontinuitet er desuden et nøgleord, påpegede han.

- Derfor bliver der trænet alle uger - uanset om det er ferie, helligdage, sommer eller vinter. Og det er derfor en stor indsats, som de frivillige lægger i opgaven - ved siden af deres almindelige hverdag med job, familie og egne børn med handikap. Det fortjener et stort skulderklap.

Loke Bøgvad Jægergaard, Lars Bøgvad Jægergaard og Kim Østfeldt-Witt fra Rudbjerg Allrounds fortalte, at de ville bruge prisen på at hygge med børnene. De håbede desuden, at prisen ville bidrage til at udbrede kendskabet til tilbuddet.

Den anden handikappris gik til Ravnsborg Håndboldklub, fordi de i nogle år har arbejdet med Lykkeligaen, som er et fællesskab for børn med udviklingshandikap og deres familier. Det består af børn og forældre fra hele Lolland.

Karina Andersen fra Ravnsborg Håndboldklub modtog den ene af dette års to handikappriser. Foto: Jan Knudsen.

- Lykkeligaen drejer sig ikke kun om at spille håndbold og få motion, det drejer sig også om at give børnene andre oplevelser og nye sociale fællesskaber, for eksempel når de er ude til stævner eller andre aktiviteter, sagde borgmesteren.

- At drive et hold som Lykkeligaen kræver et godt engagement af ledere og trænere, og her må man bare sige, at viljen og energien på holdet er helt fantastisk. Ravnsborg Håndboldklub har formået at danne et netværk mellem forældrene ved at arrangere en masse fællesspisninger, og det smitter af på det meste, sagde han og nævnte, at der blev skrevet i indstillingen: "Det er en fornøjelse at møde børnene, og deres positive syn på livet. De er med til at skabe mere liv i hallen."

Til det havde Karina Andersen blot at sige, at det var dejligt, at der var nogen, der lagde mærke til det, de gjorde for børnene.

Annonce

Integrationsprisen

Integrationsprisen gik til JH Rengøring i Nakskov ved Jette Hansen.

Jette Hansen fik et værk af kunstneren Parul Modha. Det fik hun overrakt af formanden for Integrationsrådet, Remzi Grepi. Foto: Jan Knudsen.

- Jette Hansen kontaktede Jobcenter Lolland, fordi der var behov for ekstra arbejdskraft, da JH Rengøring havde fået en stor ordre i forbindelse med Femern-byggeriet. Jobcentret fandt en syrisk flygtning, der matchede stillingen. Men det blev ikke ved det ..., fortalte borgmesteren.

- For ved hjælp af den syriske medarbejders netværk rekrutterede Jette Hansen yderligere 10-11 medarbejdere blandt syriske flygtninge. Flest mænd, som på grund af begrænsede danskkundskaber befandt sig langt fra arbejdsmarked.

- Det blev en succes - og der er ingen tvivl om, at Jette Hansen i den sammenhæng har gjort en imponerende indsats. For som der står i indstillingen:

"Jette Hansen er en arbejdsgiver med stor tålmodighed og et stort hjerte. Jette Hansen har taget disse flygtninge til sig og hjulpet dem i gang på arbejdsmarkedet. Selvom sproget kan være en daglig udfordring, så formår Jette Hansen at have en god og humoristisk måde at kommunikere med medarbejderne på, så de forstår deres arbejdsopgaver. Jette Hansen er de syriske medarbejderes fyrtårn, og hun støtter dem og hjælper dem med både arbejdsmæssige og kulturelle udfordringer."

- Meget flottere kan det vel næppe siges, sagde borgmesteren og ønskede tillykke.

- Det er vildt overvældende, at der er nogen, der har lagt mærke til, at man har prøvet at gøre noget, sagde Jette Hansen bagefter om prisen.

Annonce

Kulturpriserne

De sidste priser var kulturpriserne. Prisen Årets ildsjæl på 1.000 kroner vandt Käthe Andreassen fra Støtteforeningen for Holeby Medborgerhus.

Formanden for fritids, kultur- og folkesundhedsudvalget, Martin Boesen (S), overrakte prisen til Käthe Andreassen. Foto: Jan Knudsen.

- Käthe får prisen, fordi hun har formået at skabe nogle gode og begivenhedsrige sommerferieaktiviteter for lokale børn. Aktiviteter, der giver børnene et frirum. Desuden er hun foregangsperson for lokale arrangementer, der samler folk i nærområdet til blandt andet fællesspisning, sagde borgmesteren.

- Jeg gør jo bare det, jeg brænder for, sagde Käthe bagefter.

Prisen Årets Kulturforening på 5.000 kroner gik til foreningen Kulturroen.

- Kulturroen har igennem årene formået at fastholde og udvikle et levende kulturcenter på trods af en omskiftelig placering i kommunen. Foreningen huser nu et bredt udsnit af interessegrupper og er blevet et samlingssted for Dannemare og omegn, sagde borgmesteren.

Gertie Lilleholm modtog prisen på vegne af Kulturroen. Foto: Jan Knudsen.

Ifølge Gertie Lilleholm var anerkendelsen vigtig.

- Det betyder noget, at de kan se, at vi gør noget for kommunen, sagde hun og tilføjede, at det mest er pensionister, der kommer i Kulturroen.

- Men som pensionist skal man jo heller ikke gå i stå, sagde hun.

Efter prisuddelingen fulgte endnu et musikalsk indslag fra ensemblet og middag.

Efter prisuddelingen var det tid til at fejre priserne med lidt god mad. Foto: Jan Knudsen.
Annonce
Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Annonce
Annonce
Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Håndbold

EM-MEDALJETAGERE STILLER OP I NÆSTVED, NÅR SÆSON GENOPTAGES

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Annonce
Lolland

HVORDAN SER FREMTIDENS SKOLE UD?

Lolland

- UDVIKLINGEN SKAL KUNNE LØFTE NAKSKOV SOM ET STED AT BO OG BESØGE

Guldborgsund

FORENING HAR AMBITIONER FOR SÆRLIG MOTORSPORT

Guldborgsund

KOMMUNE GIVER LOV TIL NYT VANDVÆRK

Lolland

SHUBBER GAV KONCERT I 91-ÅRIGE ELSES STUE

Guldborgsund

72 NYE BOLIGER STÅR SNART KLAR

Guldborgsund

NY PLAN FOR KOBBELSØLEJR

Annonce
Annonce