Annonce
Ugeavisen Lolland

Pæleormenes paradis

Beddingspillet i baggrunden trænger mildt sagt til en snarlig udskiftning og er sammen med de nye pæle en voldsom udfordring for bådelaugets økonomi, fortæller formand René Rasmussen, som her står til venstre for Bjarne Badenski, mangeårigt laugsmedlem. Foto: Lisbet Rasmussen
Mens de fleste kun glæder sig over det renere vand i Nakskov havn og fjord, har den forbedrede vandkvalitet ført til trælse ekstraudgifter i Rosnæs Bådelaug.

NAKSKOV: Rosnæs Bådelaug blev stiftet i 1976 og består i dag af tre afdelinger, hvoraf den største ligger ved bredden af Nakskov Fjord ud for Rosnæs med adresse på Strandpromenaden 9.

Her ligger de fleste af laugets i alt 325 bådepladser. Bagved klubhuset ligger den såkaldte skurby med omkring 40 skure. Skurene er til at opbevare fiskegrej i og kan lejes, hvis man i forvejen betaler for en bådplads.

Pæle på seks til otte meter koster mellem 1.500 og 2.000 kroner. Men så har de også en garanteret holdbarhed på 40 år.

René Rasmussen

- Nogle kalder skurbyen for "mini-Christiania", fortæller Rosnæs Bådelaugs formand René Rasmussen, mens vi traver rundt mellem de små kolonihave-agtige huse, hvoraf nogle er fint malede og udstyret med maritime ornamenter og blomster i krukker, mens andre bærer præg af en mere tilbagelænet livsholdning, i hvert fald når det gælder orden på matriklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På laugets fem broer ud i fjorden ved Rosnæs ligger bådene side om side. Her i den tidlige forårssol er der tegn på begyndende sejliver. Én er i gang med at efterse sejl, en anden roder med olie og klude.

Drama under havoverfladen

Men under det blanke vandspejl ved Rosnæs Bådelaugs broer udspiller der sig et undervandsdrama, der truer med at gøre grove indhug i laugets økonomi.

Skurkene i det grimme eventyr hedder pæleorme. Det er nogle blegfede, grovædende sataner, som i løbet af to-tre år kan gnaske sig gennem tommetykke fortøjningspæle, så de pludseligt knækker som en tændstik.

Sådan fortælles det i bådelauget, hvor der også berettes om, hvordan de grumme, grovguffende pæleorme har fået optimale forhold, efter at vandet i Nakskov fjord og havn gennem de sidste mange år er blevet langt renere end førhen.

- Efter værftet lukkede, hjalp det på vandkvaliteten i fjorden og i havnen. Og så blev den bundmaling, som vi malede vores både med, gennem årene udsat for stadig strengere miljøkrav. Det har medført, at vandet i dag er meget rent, og det er jo godt, erkender René Rasmussen, mens han samtidig sukker dybt. For den gode vandkvalitet og den deraf stigende koloni af pæleorme i fjorden betyder, at Rosnæs Bådelaug har været nødt til at investere mange tusinde kroner i en ny form for fortøjningspæle, som kan modstå ormenes grådige gnasken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyre modforanstaltninger

Der er tale om træpæle, som er omgivet af en 5 millimeter tyk skal af så resistent et materiale, at det kan modstå selv pæleormenes insisterende invasion.

- De er vanvittigt dyre. Pæle på seks til otte meter koster mellem 1.500 og 2.000 kroner. Men så har de også en garanteret holdbarhed på 40 år, fortæller René Rasmussen.

I år har lauget foreløbig udskifter otte fortøjningspæle. Fremover skal de øvrige, flere hundrede, udskiftet i takt med, at de knækker.

Desuden er der beddingspillet, som står til en udskiftning. Det er spillet, som transporterer bådene ned i vandet og op igen. Det nuværende er over 100 år gammelt og stammer fra værftets velmagtsdage.

Også broerne trænger til mere end en kærlig og frivillig hånd...

Ja der er konstante krav til pengekassen. Næsten til at blive stresset over.

Men det sker ikke i Rosnæs Bådelaug. Her holder man skuden oven vande og glæder sig over, at nye investeringer i resistente bådspæle betyder, at pæleormenes æra snart er fortid.










  • NAK Rosnæs 2
    Beddingspillet i baggrunden trænger mildt sagt til en snarlig udskiftning og er sammen med de nye pæle en voldsom udfordring for bådelaugets økonomi, fortæller formand René Rasmussen, som her står til venstre for Bjarne Badenski, mangeårigt laugsmedlem. Foto: Lisbet Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum