Annonce
Politik

Casper Dall: Ellemann forsøger at trykteste Frederiksen tidligt

Jakob Ellemann-Jensen (V) møder pressen efter regeringsforhandlinger i Statsministeriet på Christiansborg. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ellemann kan have fået indikationer på, at topskatten ikke er urørlig i forhandlinger om at danne regering.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har afsløret sit måske største julegaveønske, som han håber på at få igennem under de igangværende forhandlinger om at danne regering.

Onsdag gik forhandlingerne ind i næste fase, da tre partier blev siet fra. Efter forhandlingerne med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) nævnte han, at et af Venstres største ønsker er lavere skatter.

Det overrasker politisk redaktør Casper Dall på Avisen Danmark

Annonce

- Det er ret opsigtsvækkende, at han går så offensivt ind i den første reelle forhandling. Det overraskede mig, fordi det er meget tidligt, at han tryktester Mette Frederiksen på noget, hvor han ved, det er svært for hende at give sig med det samme, siger han.

Ellemann vil gerne sænke skatten i bunden, toppen og ved generationsskifte. Det første kan Socialdemokratiet være med på, men de sidste to er blevet symbolske for blå blok og nærmest urørlige for rød.

Derfor vækker det opsigt, at Ellemann åbent siger det, fordi han kan have fået indikationer fra Frederiksen på, at det ikke er utænkeligt.

- Når de skal bygge tilliden op, er de nødt til at bevæge sig mod hinanden. Han må have fået en pejling fra hende på, at topskattelettelser ikke er helt fremmed for Socialdemokratiet. Nu har han sagt det og så fanger bordet, siger Casper Dall.

Han henviser til, at der dermed er skabt en forventning hos baglandet, som i weekenden gav sin opbakning på et landsmøde til at forsøge at danne en bred regering.

- Han får svært ved at indgå i en regering med Mette Frederiksen uden at have fået noget på det her, når det er noget af det første, han nævner, siger Dall.

I valgkampen lød det fra Venstre, at topskattelettelser var urealistiske, selv om det er et ønske internt. Partiet affejede De Konservatives forslag om at afskaffe topskatten helt.

På valgaftenen langede partiets nestor Claus Hjort Frederiksen (V) ligefrem ud efter De Konservative og gav partiet skylden for valgnederlaget på grund af dets skatteudspil. Det stred med hans egen mangeårige doktrin om at slække på ønsket om store skattelettelser for at erobre midten.

Men onsdag lød der nye toner.

- Det handler også om at justere på topskattegrænsen. At rykke den, så det for flere kan betale sig at yde en ekstra indsats, sagde Ellemann onsdag.

Før valgkampen var Frederiksen ikke afvisende overfor at pille ved topskatten, for det kunne komme på bordet i forhandlinger om at danne en bred regering, lød det.

Casper Dall peger på, at forhandlinger handler om at give og tage, og derfor kan Ellemann blive nødt til at acceptere højere ydelser til kontanthjælpsmodtagere, hvilket Venstre har kørt kampagne imod benhårdt.

/ritzau/

Annonce
Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Annonce
Annonce
Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Sport

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

Indland

VINTERVEJR SENDER ENERGIPRISER PÅ HIMMELFLUGT I DECEMBER

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Lokal nyt

REGION SJÆLLAND UDVIDER UNDERSØGELSE AF BENAMPUTATIONER

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

S VIL STEMME IMOD EGET LOVFORSLAG OM BØRNETILSKUD TIL UDSATTE

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

Guldborgsund

HÅBER AT SLIPPE AF MED MILLIONGÆLD

Annonce
Lolland

SKOLE REJSTE PENGE TIL INFLATIONSRAMTE FORÆLDRE

112

225 TAGET I FARTKONTROLLER

Lolland

FLERE TONS FOR TUNG VAREBIL

112

VÆRTSHUS SOLGTE ALKOHOL TIL MINDREÅRIGE

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Annonce
Annonce