Annonce
Lokal nyt

REFA MSK PÅ ANKLAGEBÆNKEN

Var det lovligt, da Refa MSK i januar 2021 lukkede for fjernvarmen til Sakskøbing? Det mener anklagemyndigheden ikke, så nu er selskabet tiltalt ved en retssag. Arkivfoto: Jan Knudsen
Retten i Nykøbing har taget hul på at behandle en sag, hvor Refa MSK anklages for at have overtrådt varmeforsyningsloven.

GULDBORGSUND: Da Refa MSK i de hektiske dage i januar 2021 stoppede leveringen af varme til Sakskøbing Fjernvarmeselskab, overtrådte Refa MSK varmeforsyningsloven. Det mener advokat Pernille Truelsen, som repræsenterer Sakskøbing Fjernvarmeselskab, og hun meldte derfor Refa MSK til politiet.

Og anklagemyndigheden har taget anmeldelsen alvorligt, rejst tiltale og krævet Refa MSK idømt en bødestraf, og onsdag tog Retten i Nykøbing fat på behandling af sagen. Her nægter Refa MSK sig skyldig.

Inden den første afhøring af et vidne kunne gå i gang, blev en del af baggrunden for Refa MSK's afbrydelse af varmen ridset op, og det handlede selvsagt om den omfattende strid om prisen for varmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunne ikke enes

Efter at et statsligt tilskud til elproduktionen på Refas kraftvarmeværk i Sakskøbing var bortfaldet, var økonomien i værket blevet så dårlig, at Refas revision krævede handling. Refa MSK ville derfor ud af kontrakten med sine kunder - deriblandt Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarmeselskab - og forlangte, at de skulle betale mere for varmen.

Men parterne kunne ikke enes om en aftale, og Refa MSK gik derfor i rekonstruktion for at komme ud af den gamle kontrakt. Da det stadig ikke lykkedes at blive enige om en ny aftale, valgte Refa MSK at lukke for varmen for på den måde at presse kunderne til at acceptere at betale en højere pris for at få varmen.

Det skete 16. januar ved midnatstid, hvorefter 4.500 borgere i Sakskøbing-området i princippet kunne fryse - hvis ikke Sakskøbing Fjernvarmeselskab havde sørget for selv at producere varme på en gammel oliekedel. Den var dog dyr i drift, og efter nogle intense dage med forhandlinger, genoptog Refa MSK leveringen til Sakskøbing 22. januar ved 13-tiden.

I mellemtiden var de to parter nemlig blevet enige om en aftale, men den rummer en væsentlig tilføjelse - nemlig at aftalen bygger på den præmis, at det var lovligt for Refa MSK at afbryde varmen.

Sådan lyder anklageskriftet

Refa Msk A/S tiltales ved Retten i Nykøbing Falster med påstand om bødestraf for overtrædelse af Varmeforsyningslovens paragraf 34, stykke 1 og nummer 2, jævnfør stykke 3, og projektbekendtgørelsen, nummer 1794 af 2. december 2020 om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg paragraf 25, stykke 1, nummer 3 jævnfør stykke 2 (nu bekendtgørelse 818 af 4. maj 2021, paragraf 26, stykke 1, nummer 3, jævnfør stykke 2), ved i perioden fra den 16. januar 2021 cirka klokken 00.00 til den 22. januar 2021 cirka klokken 13.10, som leverandør af fjernvarme til Sakskøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a. uden tilsynsmyndigheden i Guldborgsund Kommunes tilladelse at have afbrudt fjernvarmeforsyningen til Sakskøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a., og først efter den 20. januar 2021 at være påbudt det af tilsynsmyndigheden Guldborgsund Kommune at have genoptaget fjernvarmeforsyningen til Sakskøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a., selv om det af projektbeskrivelsen og godkendelsen for kraftvarmeværket i Sakskøbing ejet af Refa MSK A/S fremgik, at Refa MSK A/S’s kraftvarmeværk skulle levere fjernvarme i form af grundlast til blandt andet Sakskøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a., jævnfør også de forudgående skriftlige aftaler parterne imellem, hvorved Refa MSK A/S’s med sit kraftvarmeværk havde en forsyningspligt til at opretholde fjernvarmeforsyning til Sakskøbing Fjernvarmeselskab A.m.b.a.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præamblen

Onsdagens retsmøde blev indledt med gennemgang af en lang række dokumenter helt tilbage fra den gang, det blev besluttet at opføre kraftvarmeværket i Sakskøbing. Det blev så langhåret, at Refa MSK's forsvarer, advokat Poul Gade, på et tidspunkt spurgte anklager Mia Østergaard, hvad det egentlig var for en forsyningspligt, Refa MSK skulle have overtrådt ved at lukke for varmen - en sådan pligt havde der nemlig ikke stået noget om i de mange tekster, hun læste op.

Mia Østergaard svarede, at forsyningspligten følger af den enstrengede forsyningskæde, der fremgår af projektforslaget for kraftvarmeværket, og af det forhold, at borgerne i Sakskøbing har en tilslutningspligt.

Efter en frokostpause blev det så tid til at afhøre Finn Boy Hansen, der som vicedirektør i Refa er ham, der sidder på anklagebænken.

Han fortalte, at det var rekonstruktør Søren Christensen Volder, der havde besluttet at lukke for varmen. Men det var også noget, der var blevet drøftet, og som der var blevet lagt op til over en længere periode, hvis ikke man kunne blive enige om en ny prisaftale i kølvandet på det bortfaldne statstilskud.

- Men det var der jo gjort op med i præamblen, sagde anklageren og henviste til, at der i den oprindelige aftale fra den gang, Sakskøbing Fjernvarmeselskab og Maribo Varmeværk blev kunder hos kraftvarmeværket blev taget højde for, at tilskuddet kunne bortfalde.

I den situation skulle varme-kunderne ikke betale for, at elproduktionen mistede tilskuddet.

- Er det ikke rigtigt forstået? spurgte hun.

- Det ved jeg ikke, svarede Finn Boy Hansen, som gav samme svar, da han blev spurgt, om Refa MSK havde fået tilladelse fra kommunen til at lukke for varmen.

- Har det været drøftet med kommunen? spurgte hun så.

- Det har i hvert fald været drøftet i Refas bestyrelse (der som bekendt består af byrådsmedlemmer fra de to kommuner, red.), svarede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er juristeri

Mens der var lukket for varmen, og Refa MSK og Sakskøbing Fjernvarmeselskab forhandlede, udstedte Guldborgsund Kommune 20. januar - uden at offentligheden og Sakskøbing Fjernvarmeselskab blev bekendt med det - et påbud til Refa MSK om at genoptage varmeforsyningen.

Om Sakskøbing Fjernvarmeselskab havde sagt ja til aftalen med Refa MSK, hvis påbuddet havde været kendt, er nok tvivlsomt. Men i hvert fald blev parterne enige om en aftale, og 22. januar åbnede Refa MSK igen for varmen.

- Åbnede I, fordi der var indgået en aftale, eller fordi I fik besked fra kommunen om, at I skulle? spurgte anklageren.

- Jeg vil mene, at det var fordi, vi fik en aftale,

- Var Sakskøbing Fjernvarmeselskab begejstret for aftalen?

- Det kan jeg ikke svare på, sagde han og afviste, at den nye aftale nødvendigvis er dyrere for Sakskøbing Fjernvarmeselskab, end den gamle var.

Den nye aftale er nemlig ikke en fastprisaftale, men er omkostningsbestemt, og afhænger dermed både af Refa MSK's instægter og udgifter.

Anklageren spurgte også til det forhold, at der i den nye aftale står, at Refa MSK i visse situationer kan lukke for varmen.

- Det står der ikke i den gamle. Hvorfor er det tilføjet? spurgte Mia Østergaard.

- Det er juristeri. Det har jeg ikke forstand på, svarede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den rigtige pris

Anklageren borede også i præmissen for hele rekonstruktionen - at økonomien skulle være så dårlig efter bortfaldet at statstilskuddet, at Refa MSK var nødt til at gøre noget. For efter et underskud på 4,4 millioner kroner i 2019, viste Refa MSK's regnskab for 2020 et overskud på omkring 300.000 kroner, og i 2021 blev det endnu bedre med et overskud på 6,2 millioner kroner.

- Det er nogle teknikaliteter med låneomlægning, der gør, det ser bedre ud, end det er, sagde Finn Boy Hansen og bemærkede, at det ikke er overskud, men overdækning, og at der også er afskrivninger, der skal tages højde for.

Forsvarer Poul Gade ville til gangæld gerne høre om den gang i 2012, hvor Refa Købte kraftvarmeværket for 92 millioner.

- Bød andre? spurgte han.

- Jeg er bekendt med, at Sakskøbing Fjernvarmeselskab og Maribo Varmeværk i fællesskab skulle have budt på værket. Og det har stået i avisen, at de bød 91 millioner - altså nogenlunde det samme. Det bekræfter os i, at den pris, vi gav, var den rigtige på daværende tidspunkt, sagde Finn Boy Hansen.

Poul Gade ville også gerne have bekræftet, at salget af elektricitet har været med til at give kunderne i Sakskøbing en varmepris, der lå et pænt stykke under landsgennemsnittet, og det kunne Finn Boy Hansen godt nikke ja til.

Og endelig spurgte han til forløbet op til, at der blev lukket for varmen. Her fortalte Finn Boy Hansen, at det oprindeligt var varslet, at Refa MSK ville lukke for forsyningen 8. januar. Men så bad Sakskøbing Fjerbvarmeselskab om, at det blev udsat en uge med det formål at indgå i forhandlinger.

- Men som jeg har fået at vide, var svaret, da ugen var gået, at man ikke havde til hensigt at forhandle, men bare skulle have en uge til at gøre oliekedlen klar, bemærkede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgørende for rekonstruktion

Til slut kom retsformanden, Allan Moltke Hansen - der i øvrigt har ledet andre retsmøder i fjernvarmestriden - på banen med et spørgsmål.

- Hvis nu aftalen 22. januar ikke var indgået, hvordan havde Refa MSK så været stillet? Jeg går ud fra, I manglede penge i kassen?

Hvis nu aftalen 22. januar ikke var indgået, hvordan havde Refa MSK så været stillet? Jeg går ud fra, I manglede penge i kassen?

Retsformand Allan Moltke Hansen

- Hvis ikke vi havde indgået aftalen, havde vi nok ikke kunnet gå ud af rekonstruktion. Aftalen var en væsentlig del af rekonstruktionens ophør, svarede Finn Boy Hansen.

- Så man var i økonomiske problemer i januar 2020?

- Ja, man ville ikke være i stand til at lave et budget, der kunne hænge sammen.

Og med de ord sluttede retsmødet. Det næste holdes fredag.

  • Var det lovligt, da Refa MSK i januar 2021 lukkede for fjernvarmen til Sakskøbing? Det mener anklagemyndigheden ikke, så nu er selskabet tiltalt ved en retssag. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken