Annonce
Debat

Refleksioner over sommerhuse, valgløfter og advokatnotater

Efter sidste uges byrådsmøde har jeg reflekteret over den i øvrigt udmærkede og livlige debat om lovliggørelse af sommerhusene i Marielyst. Eftersom sommerhussagen utvivlsomt havde afgørende indflydelse på udfaldet af KV21, er der nu meget på spil for særligt de partier, der vandt stemmer på valgløftet om nedrivning af husene.

Til støtte for ændringsforslaget om at indhente endnu et advokatnotat, lød det fra såvel S som DF, at dommen afsagt af Retten i Nykøbing Falster den 17. november 2021 ikke er entydig. Efter at have nærlæst dommen endnu engang, må jeg stille mig undrende over for denne påstand. Tværtimod fremstår dommen særdeles klar, idet retten fastslår dels at beslutningen om lovliggørelse ved ny lokalplan er både saglig og truffet ud fra reelle hensyn, dels at naboerne ikke har ret til erstatning.

I forhold til spørgsmålet om erstatning fastslår retten, at der ikke er ført bevis for, at ejerne har lidt et tab. Og lur mig, om sådant bevis ikke var blevet fremlagt, hvis det rent faktisk kunne indhentes. Indtil videre ved vi i hvert fald, at de ældre feriehuse ikke har tabt i værdi siden opførelsen af de nye sommerhuse, samt at der ikke har været én eneste klage over støj fra de nye sommerhuse.

Efter min vurdering fremstår dommen altså ganske klar og utvetydig. Jeg venter derfor i spænding på at høre S og DF’s forklaringer på, hvori uklarheden består.

For det andet finder jeg det relevant at påpege, at indstillingen til byrådsmødet den 15. april 2021, der klart anbefalede lovliggørelse ved en ny lokalplan, ikke var udarbejdet af advokatfirmaet Horten, men af kommunens eget embedsværk. Embedsværket har naturligvis iagttaget Hortens rådgivning, men har også både ret og pligt til selvstændigt at forholde sig til det faglige grundlag, som den endelige indstilling baseres på.

Når S, DF, SF og EL undsiger den hidtil givne rådgivning af byrådet, så er det altså ikke bare en tilsidesættelse af Hortens notater, men også af forvaltningens indstilling. Dette peger ind i en ærgerlig tendens, hvor politikere flittigt skubber eksperter og fagfolk foran sig, når det flugter med deres politik, men uden videre tilsidesætter rådgivning, der ikke vurderes politisk belejlig.

Tilbage står, at både Retten i Nykøbing Falster, eksterne advokater og kommunens embedsværk har slået fast, at lovliggørelse ved ny lokalplan fremstår som en saglig og proportional løsning, valgt ud fra reelle og lovlige hensyn. Alligevel nærer både S, DF, SF og EL mistillid til denne konklusion. Det er ærgerligt, idet de derved ikke bare undsiger klar rådgivning fra fagfolk og embedsværk, men samtidig fordyrer og tidsforlænger den allerede ressourcekrævende sag.

Henset til, at byrådet ikke bare uden videre kan omgøre den allerede afsagte forvaltningsafgørelse om en ny lokalplan, synes vi i Venstre, at det nu er tid til at komme videre. Dette betyder selvsagt, at afgørelsen om lovliggørelse ved ny lokalplan skal gennemføres, og at vi derefter skal bruge vores kræfter på mere meningsfulde tiltag i vores kommune.

Slutteligt kan jeg ikke lade være at kommentere på, at der fra flere partier i byrådssalen blev ytret, at jura ikke er en eksakt videnskab. Til dette kan jeg kun erklære mig enig. Omvendt kan jeg også afsløre, at der så sandelig er sager, der er mere eksakte end andre.

Ditte Rust,

Folketingskandidat og byrådsmedlem for Venstre i Guldborgsund

Annonce
Annonce
112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Annonce
Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Guldborgsund

Antallet af sager om kriminelle unge stiger

Lolland

Broarbejde kan forsinke passagerer til færgerne

Sakskøbing

Nyt kobbertyveri

Lokal nyt

Tænketank: Elektriske sukkerfabrikker vil være meget billigere i drift

Guldborgsund

Rift om billetter til revy-forpremiere

Guldborgsund

X Factor castede sangtalenter: Nu handler jeg på min drøm

Guldborgsund

BILLEDER OG VIDEO: Hollændere høstede tulipaner på Falster

112

Ukrudtsafbrænding løb løbsk i tørken: Indsatsleder advarer

Annonce
Annonce