LOLLAND: - Vi bor omgivet af vand på alle sider, så det er vigtigt, at vores børn lærer at begå sig ved vand.
Sådan lyder det fra udvalgsformand Thomas Østergaard (S) fra Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune. Alligevel står han og resten af udvalget i et dilemma i øjeblikket.
I 2017 blev Lolland Kommunes retningslinjer for at tage børn i skole og dagtilbud med i svømmehallen præciseret. Det skete efter en drukneulykke i Rødby Svømmehal, hvor en syvårig dreng mistede livet.
I 2019 lempede man nogle af retningslinjerne, som blev mere lempelige end Dansk Svømmeunions anbefaling. Samtidig har man andre retningslinjer, som er strammere end, hvad Dansk Svømmeunion lægger op til, og som begrænser skolernes mulighed for at tage i svømmehallen i det daglige.
Blandt andet kræver Lollands retningslinjer, at der er en medarbejder med i svømmehallen, som har bassinlivredderprøve, også selvom der allerede er en livredder til stede i svømmehallen. Er der ikke en medarbejder med bassinlivredderprøve, skal der tilkøbes en særlig livredder til børnegruppen, som er til stede ved børnegruppen hele tiden.
Medarbejderhenvendelser
Udvalgsformand Thomas Østergaard fortæller, at det er udvalgsmedlem Michael Knudsen (S), der har bragt sagen op i udvalget, hvor det var på dagsordenen ved det seneste møde. Det sker efter, at han har fået flere henvendelser fra medarbejdere, der oplever, at det er svært at komme i svømmehallen med børnene på grund af kravene.
- Problemet er, at der bliver meget personafhængigt, om man kan komme af sted. Om man har en person iblandt personalet, der er livredder, siger Thomas Østergaard.
Dilemmaet er, at hvis retningslinjerne er så stramme, at børnene ikke kommer i svømmehallen og lærer at svømme, får de måske aldrig lært det, og så er de ikke sikre, når de er i nærheden af vand. Samtidig skal man være fuldstændig sikker på, at det er forsvarligt at tage børnene med i svømmehallen.
En balancegang
Derfor har udvalget nu taget sagen op igen.
- Vi er nødt til at have en fornyet drøftelse af reglerne på det her område, siger Thomas Østergaard og fortsætter:
Thomas Østergaard (S), formand for Børne- og SkoleudvalgetDet er en balancegang. Skal vi lave politik med baggrund i angst og frygten for at fejle, eller skal vi lave politik ud fra et ønske om at dygtiggøre vores unge, så de kan begå sig ved vand?
- Det er en balancegang. Skal vi lave politik med baggrund i angst og frygten for at fejle, eller skal vi lave politik ud fra et ønske om at dygtiggøre vores unge, så de kan begå sig ved vand?
Han er ikke selv er afklaret i sagen og ønsker at inddrage medarbejdernes faglige organisationer - BUPL og Danmarks Lærerforening - i drøftelsen, så man får medarbejdernes synspunkter med.
Thomas Østergaard regner med, at sagen kommer op igen ved udvalgsmødet i august.