Annonce
Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Terrassen omkring huset bidrager til, at Eva kan komme tørskoet omkring, når det regner. Foto: Anne Katrine Petersen
Eva Petersen mener, at hendes nabo håndterer overfladevand på en usolidarisk måde, der sætter hendes grund under vand. Men det finder Guldborgsund Kommune ikke bevis for, så nu går sagen videre til Nævnenes Hus.

GEDESBY: I 2,5 år har Eva Petersen ejet sit sommerhus i Gedesby. I næsten lige så lang tid har hun været meget opmærksom på vejrudsigten. Meget regn kan nemlig være et problem for sommerhusejeren.

- Indtil nu har jeg kun haft lidt glæde af huset, for jeg har nærmest haft en sag kørende, lige siden jeg købte det.

Sagen vender vi tilbage til.

Annonce

I 2019 køber Eva huset i Gedesby. Det er i god stand, let at overkomme og hun falder for områdets fred og ro.

- Det var det, der gjorde, at jeg så efter et hus hernede, lyder det.

Forskellen mellem Eva og naboens grund efter et ordentlig regnskyl er markant. Men kommunen finder det ikke bevist, at naboen har terrænreguleret sin grund. Foto: Privat

I februar 2020 oplever hun første gang, at den fred og ro kan blive forstyrret. Efter en periode med regn står hele græsplænen nærmest under vand.

- Det trænger ikke ind i huset og intet inde i huset tyder på, at der har været vandskader førhen. Gulvet er fra 1975 og selvom området var oversvømmet i 2011, har der ikke været vand inde i huset. Men nu oplever jeg, at det kan stå helt op ad soklen i forår og efterår. Og i perioder er jeg så bange for, hvad der kan ske, så jeg ikke tør at tage herfra.

Nu oplever jeg, at det kan stå helt op ad soklen i forår og efterår. Og i perioder er jeg så bange for, hvad der kan ske, så jeg ikke tør tage herfra.

Eva Petersen, sommerhusejer

Hævet terræn

Eva Petersen spørger sig selv, hvorfor det er så slemt i hendes have? Hun kigger sig omkring og opdager, at naboen til den ene side ligger højere. Naboen til den anden side har, ifølge Eva, tilbage i 2020 flere nedløbsrør, der løber til skel.

Eva Petersen prøver først at tale med naboerne om det, men det fører ikke til en løsning. Derfor rejser hun en klagesag vedrørende ulovlig terrænregulering hos Guldborgsund Kommune. Først forsøger man her at behandle den efter miljølovgivningen. Efter et år finder man ud af, at den snarere skal behandles i byggeloven.

Imens sagen skifter hænder på kommunen, stiger Eva Petersens bekymring. Hun bygger en terrasse, så hun kan komme tørskoet rundt i de våde perioder. Hun etablerer desuden regnvandsbede.

- Jo mere, jeg gør for at få vandet væk, jo mere får jeg, fordi de andre ikke leder vandet korrekt væk, siger hun og mener i øvrigt, at Guldborgsund Kommune burde styre, hvordan overfladevand håndteres i området.

Ifølge Eva Petersen er den ene nabos grund altså højere, fordi naboen har kørt jord på. Det er ikke noget, Eva Petersen selv har bevidnet, men hun har oplyst kommunen, at der findes vidner på, at det er foregået. Vidner, hun gerne sætter dem i kontakt med.

Det er dog ikke et skridt, Guldborgsund Kommune har taget. De har behandlet sagen og medgiver, at naboen har lagt en jordbræmme omkring sin grund mod øst og nord, men at det tjener til at holde dennes vand på egen grund.

På baggrund af billedmateriale, ortofoto, egne observationer og partshøringer finder kommunen det ikke bevist, at der er tale om en terrænregulering.

Annonce

Prioriteret liste

Folketidende har kontaktet Eva Petersens nabo, der ikke ønsker at kommentere sagen i avisen, men giver udtryk for, at det i hvert fald ikke har gavnet naboskabet, at sagen har taget 2,5 år om at blive behandlet i Guldborgsund Kommune.

Det er blandt andre Andy Rasmussen, afdelingsleder i bolig og byggesager  hos Center for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune, der har siddet med sagen.

- Forløbet ser langt ud, fordi man først har forsøgt at håndtere sagen efter én lovgivning og sidenhen en anden. Den ender i byggeloven, og når vi arbejder med sager her, er der en prioriteret liste, som er politisk besluttet. Sager vedrørende erhvervsliv prioriteres højest. Klagesager falder nederst i hirakiet, medmindre der er fare for personskader, forklarer han.

Men er det her sommerhusområde noget, I generelt har problemer med?

- Der står vand i store dele af perioden, men det er ikke noget, vi har mange sager om, lyder det.

Til gengæld oplever Andy Rasmussen, at kommunen involveres mere end tidligere. At man skal ind og konfliktmægle. Om det konkrete problem i Eva Petersens have, siger han:

- Når vi taler om vand, mener jeg ikke, at man skal løse det hver for sig. Det er mere komplekst end som så. Set med vores briller, er det nødvendigt at få klarlagt alle fakta. Det handler som oftest om mere end blot, hvad naboerne på hver side gør eller ikke gør. Det handler for eksempel også om, hvornår en bygning er godkendt og hvilke krav, der var til håndtering af vand på det tidspunkt. Konkret ser vi, at hendes grund ligger lavt, og medmindre der sker noget ekstraordinært, vil vandet søge dertil - også under jorden. Det er svært at etablere nedsivningsløsninger i et område som Sydfalster, der ligger under havets overflade. Vandet står der allerede, lyder det.

Når vi taler om vand, mener jeg ikke, at man skal løse det hver for sig. Det er mere komplekst end som så.

Andy Rasmussen, Guldborgsund Kommune

Ifølge Andy Rasmussen er der hoveddræn i området. Nogle steder er der også stikdræn ind på grundene, men de kan være gamle. Han påpeger, at det tilfalder ejer at vedligeholde det.

- Jeg ved endnu ikke, om grundene er tilsluttet stikdræn. Det er helt klart et spørgsmål om ressourcer at finde ud af det, for det tager mere end én time at finde alle nødvendige fakta og at finde frem til en løsning alle kan være i. Det bedste ville jo være, om vi kunne tage fat i stridens kerne med det samme, siger han og understreger, at hurtig konfliktmægling er den bedste vej ud af sager som denne.

I Gedesby har Eva Petersen indbragt sagen for Nævnenes Hus og forventer at tilføje et vidneudsagn om terrænregulering. Hun holder øje med vejrudsigten og krydser fingre for mere af den tørre sommer.

Annonce
Annonce
Lolland

HOLE-IN-ONE: AMATØR-GOFLER RULLER FRA MATCH I NY BIL

Annonce
Guldborgsund

SANGKURSUS I DAGINSTITUTIONER ER POPULÆRT - NU VIL ANDRE OGSÅ VÆRE MED

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

HAJKUTTERFESTIVAL MED KRABBER

Lolland

FUTFUT: ÅLEN FORTÆLLER RØVERHISTORIER FRA LIVET LANGE TOGREJSE

Guldborgsund

Økonomiudvalg sender vindmølleplaner ved Marielyst tilbage til forvaltningen

112

BRAND I HALMPRESSER SPREDTE SIG TIL MARK

Guldborgsund

GALLERI SYD GENÅBNEDE EFTER TIDLIGERE EJERS DØD

Guldborgsund

MIDDELALDEREN KOM TIL NYSTED MED MJØD OG MANDFOLK

112

261 TAGET I FARTKONTROLLER

Skolestart

TRODS REKORDHØJT ANTAL: ALLE ANSØGERE FÅR SKOLESTARTSHJÆLP

112

OPSKRÆMT VIDNE ALARMEREDE POLITIET: SÅ MAND GÅ RUNDT MED GEVÆR

Femern

FEMERN-BYGGERI MED I NYT NATIONAL GEOGRAPHIC-PROGRAM

Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Annonce
Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Annonce
Annonce