Annonce
Skinner og veje

Rusland kan påvirke det fremskudte færgeleje

Om det ligefrem bliver en sag for præsident Vladimir Putin er nok tvivlsomt. Men Rusland og de øvrige Østersølande vil formentlig skulle høres om planen for det fremskudte færgeleje. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP

Østersølandene vil formentlig have interesse i forslaget om et fremskudt færgeleje ved Tårs, og en international konvention kan sikre dem høringsret.

VESTLOLLAND Det bliver ikke alene op til politikerne på Christiansborg at afgøre, om sejltiden mellem Lolland og Langeland skal reduceres med et fremskudt færgeleje ved Tårs. Også Rusland, Polen og en række andre lande kan have noget at skulle have sagt.

Langelandsbælt er nemlig et internationalt farvand, som ligger i hovedforbindelsen mellem Østersøen og Nordsøen.

"Derfor kan det forventes, at alle Østersølandene vil have interesse i sagen", skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i et nyt svar om projektet, og han tilføjer, at der formentlig skal gennemføres en høring i henhold til Espoo- konventionen.

Det er en konvention, der har til formål at modvirke påtænkte aktiviteters grænseoverskridende skadevirkninger på miljøet. Og som altså kan betyde, at Rusland, Polen, Tyskland, de baltiske lande, Sverige og Finland alle kan gøre indsigelse mod projektet.

Det er nemlig fortsat myndighedernes vurdering, at et fremskudt færgeleje vil påvirke miljøet, da det kan blokere for vandgennemstrømningen igennem Storebælt og Langelandsbælt ind i og ud af Østersøen.

Vil tage seks-syv år

Det er Venstres folketingsmedlem Erling Bonnesen, der for nylig har spurgt transportminister Benny Engelbrecht om projektet. Mere præcist er han blevet spurgt om muligheden for, at færgelejet kan stå klar, senest når Femern-forbindelsen åbner om otte års tid i 2029.

Men hvis det skal kunne nås, skal politikerne ikke tøve for længe med at sætte gang i projektet. Det vil nemlig tage mindst seks-syv år, fra man igangsætter yderligere undersøgelse af projektet, til et færgeleje vil være klar til brug.

Det redegør Benny Engelbrecht for i svaret, hvor han beskriver de faser, projektet vil skulle gennemgå.

Først skal der nemlig laves grundige undersøgelser af, ikke blot vandgennemstrømningen, men også af, hvordan strømforholdene vil blive ved indsejling til færgelejet i en fremskudt havn.

"Om disse forhold overhovedet kan løses, vides ikke med det nuværende undersøgelsesniveau", skriver ministeren.

Han oplyser videre, at der skal afsættes mindst halvandet år til at gennemføre yderligere undersøgelser og lave en vvm - altså en vurdering af, hvordan projektet vil påvirke miljøet.

Dernæst skal der detailprojekteres, gennemføres udbud og kontraheres og anlægges havn, broer og dæmning, og det vil altsammen tage fire-fem år, anslår Benny Engelbrechts folk.

Annonce

Ikke halvtimesdrift

Benny Engelbrecht gentager i øvrigt en række grunde til, at regeringen ikke har prioriteret projektet: udover problemerne med strøm og gennemstrømning handler det om, at projektet vil medføre et samfundsøkonomisk nettotab. og så vil projektet i øvrigt "ikke umiddelbart kunne sikre halvtimesdrift på overfarten", skriver han.

Og i en debat i folketingssalen uddybede han, at andre infrastrukturprojekter "bedre understøtter en balanceret udvikling". Men, uddybede han, regeringen har også afsat puljer, der kan forhandles om, og som kan prioriteres til eksempelvis færgelejet.

Annonce
Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Annonce
Annonce
112

INDBRUDSTYVE STJAL SODAVAND OG BIL

Sport

NYKØBING FC OPHÆVER MED NIKOLAJ BONDE

Femern

KENDT VIRKSOMHED VINDER FEMERN-KONTRAKT

Lokal nyt

DEBAT OM BATTERITOGENE UDSKUDT

Lolland

MUNKSTUEN TAGER PILLEN

Lolland

HER SIGER KOMMUNE NEJ TIL SKOVBEGRAVELSE

112

INDBRUDSBØLGE: TELEFON SPORET TIL TO BYER

112

TRAKTOR OVERHALEDE ULOVLIGT

Guldborgsund

JUL OG INFLATION ØGER PRES PÅ VOLDSRAMTE

Lokal nyt

LOKAL BANK ADVARER MOD SVINDLERE

Corona-virus

TO TREDJEDELE OVER 50 ÅR HAR FÅET BOOSTER MOD CORONA

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Guldborgsund

HER KAN UDSATTE FAMILIER STADIG FÅ HJÆLP

Sport

SIKKER SEJR I KØBENHAVNSK FRYSEBOKS

Mink-sagen

UNDERSØGELSE AF HOVEDPERSON I MINKSAG STOPPER EFTER JOBSKIFT

Lokal nyt

FOLKETIDENDES SPAREPLAN UDMØNTET

Annonce
Lokal nyt

DANMARK-AUSTRALIEN: LIVE FRA VM-TELTET PÅ TORVET

Vm i fodbold

VM: DANMARK ER FÆRDIG

Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Annonce
Annonce