Annonce
Kronik

RØD OG BLÅ BLOK ER ENIGE OM AT STØTTE LOKALE MEDIER - DET SKAL VÆRE NU, FOR BRANCHEN BLØDER

Lokale og regionale mediehuse i Danmark står samlet bag denne kronik til politikerne på Christiansborg.

Vores politikere taler rigtig meget om demokrati. De bruger store og fine ord, når de gør det. Det lyder godt og rigtigt, og vi tror bestemt på, at de mener det. Dog er vi knap så imponerede, når det gælder deres evne til at omsætte de fine ord til konkret handling på medieområdet.

De mange danske lokalmedier sætter med kvalitetsjournalistik og debat danskerne i stand til at tage del i folkestyret på et oplyst grundlag. De har ventet siden 2018 på at se dét gennemført, som politikerne på tværs af partier er enige om og to gange har indgået medieforlig om. Men intet er sket, selv om et flertal begge gange har været enige om at styrke de lokale medier. Imens bløder branchen. Krisen koster medier livet og journalister jobbet.

Vi har haft to regeringer siden 2015, og begges kulturministre indgik i deres tredje leveår medieforlig med et flertal i Folketinget. I 2018 var det Mette Bocks forlig med et blåt flertal, som ikke nåede at blive stemt igennem Folketinget inden valget i 2019. Og nu er det Ane Halsboe Jørgensens aftale fra maj i år med et rødt flertal, som heller ikke ser ud til at blive vedtaget, inden vi formentlig skal i stemmeboksene inden længe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge medieaftaler rummede mange elementer, som man kan være enig eller uenig i, men begge havde også to helt afgørende punkter, som partierne på tværs er enige om, og som hele den private mediebranche organiseret i Danske Medier sammen med Dansk Journalistforbund bakker op. Derfor er det dybt kritisk for medierne, for journalistikken og dermed demokratiet og sammenhængskraften, at politikerne ikke får taget sig sammen til at gennemføre, hvad de har aftalt.

Det første element alle er enige om, er en pulje til at styrke de lokale ugeaviser, og det andet element er en omfordeling af produktionsstøtten, så de landsdækkende medier får mindre og de lokale og regionale mere. Begge dele er både de landsdækkende og de lokale medier enige om. Det haster med politisk handling, hvis ikke lokale medier skal bukke under eller de skal gennem massive sparerunder med afskedigelser i stor skala.

Vi er nødt til at gøre det klart for politikerne, at de lokale mediers situation er voldsomt forværret siden forårets medieaftale. Inflation og skyhøje energipriser har gjort alle danskere fattigere, forbrugertilliden er i bund, og derfor opsiger mange deres abonnementer på medier. 

Inflation og skyhøje energipriser har gjort alle danskere fattigere, forbrugertilliden er i bund, og derfor opsiger mange deres abonnementer på medier.

Virksomhederne oplever også danskernes manglende købekraft, og de annoncerer derfor markant mindre, og en del af dem vil desværre nok gå konkurs som følge af krisen, de øgede omkostninger og eftervirkninger fra corona. Det annoncemarked, der er tilbage, æder udenlandske tech-giganter en stadig større del af. Og medievirksomhederne er som alle andre hårdt ramt af øgede omkostninger og ser eksempelvis ind i fordoblede papirpriser - mindst.

Derfor er de første ugeaviser bukket under. Derfor er de første sparerunder med fyringer af journalister i gang. Mere vil følge af begge dele, og der vil blive mindre journalistik til danskerne. Det rammer især de lokale medier. Det er nemlig dyrt for dem at betjene deres læsere og brugere, fordi de løfter en demokratisk forpligtelse ved at have mange journalister placeret også dér, hvor de skriver til et mindre publikum.

Derfor, kære politikere: Hvis I ønsker, at private lokale medier fortsat skal løfte deres opgave med at støtte demokrati og sammenhængskraft - og det er i dag en vigtigere opgave end nogensinde - og hvis I vil bevare journalistiske arbejdspladser, skal I straks beslutte, at puljen med støtte til ugeaviser og omfordelingen af produktionsstøtten til mere støtte til de lokale medier og mindre til de landsdækkende gennemføres nu og får virkning fra 1. januar 2023.

Alternativet er dårligt for demokratiet og for antallet af medier og journalister i Danmark.


Kronikken er underskrevet af:


Formand for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen


Administrerende direktører i følgende medievirksomheder:

Alex Nielsen, Mediehusene Midtjylland. Morten Vinther Jensen, Det Nordjyske Mediehus. Kristoffer Gravgaard, Bornholms Tidende. Jørgen Møllekær, Flensborg Avis. Ole Sloth, Lolland-Falsters Folketidende. Jens Nicolaisen, Sjællandske Medier. Gwyn Nissen, Der Nordschleswiger. Jesper Rosener, Jysk Fynske Medier.


Journalistiske tillidsrepræsentanter i følgende medievirksomheder:

Hans Christian Davidsen, fællestillidsmand, Flensborg Avis. Merete Ejsing Horn, tillidsrepræsentant, Det Nordjyske Mediehus. Thomas Damm, tillidsrepræsentant Herning Folkeblad. Niels R. Hansen, tillidsrepræsentant Midtjyllands Avis. Asmus Søgaard Jørgensen, tillidsrepræsentant Skive Folkeblad. Jakob Marschner, tillidsmand, Bornholms Tidende. Bjarne Arildsen, tillidsrepræsentant, Lolland-Falsters Folketidende. Nina Lise, fælles-TR, Sjællandske Medier. Jesper Sabroe, tillidsmand, Frederiksborg Amts Avis. Ann-Sofie Guldbæk, tillidsmand, Dagbladet Ringsted/Roskilde/Køge. Palle Mogensen, tillidsmand, Nordvestnyt. Jesper Kappel, tillidsmand, De nordsjællandske ugeaviser. Ilse Jakobsen, Der Nordschleswiger. Lene Sarup, tillidsrepræsentant, Jysk Fynske Medier. Per Schultz-Knudsen, tillidsrepræsentant, Jysk Fynske Medier. Mie Sparre, tillidsrepræsentant, Jysk Fynske Medier. Connie Bøgwad Schmidt, tillidsrepræsentant, Jysk Fynske Medier.

Annonce
Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen