Annonce
Lokal nyt

Søger gamle opskrifter og nye fortolkninger af lokale juleretter

Madhistorikerne Henrik Stærke Voigt og Asmus Gamdrup Jensen med gamle kogebøder og kladdehæfter med sirligt noterede opskrifter på lokale retter. Foto: Museum Lolland-Falster

Museumsfolk vil gerne se juleopskrifterne hjemme fra de lokale køkkener.

LOLLAND-FALSTER Er grønlangkål, svupsakkere og trillebollesuppe stadig på de lokale juleborde. Og hvilke andre meget egnsbestemte juleretter har vi på Lolland-Falster?

Det er noget af det, som et projekt under Museum Lolland-Falster håber at finde ud af ved at bede lokale borgere om at finde de gamle kogebøger og notater fra køkkenskufferne frem.

Vi kender det alle sammen - julemaden må gerne være, som den var i vores barndomshjem. Men vi sætter alle vores præg på maden og opskrifterne. Også de opskrifter, som er gået i arv. Nu skal opskrifterne fra mor, bedstemor og oldemor findes, så de ikke forsvinder for eftertiden.

En indsamling af lokale juleopskrifter er en del af Museum Lolland-Falster og Madkulturprojektet EGN, hvor man med juleindsamlingen vil forsøge at finde opskrifter på julemad og julens madtraditioner fra Lolland-Falster.

Når vi mødes til julefrokost, er det ofte med en menu, som kan føres tilbage til bedsteforældre og sågar oldeforældre. Foto: Museum Lolland-Falster

Spørger om fortolkninger

Anvender du røget eller fersk flæsk til æbleflæsk? Skal grønlangkålen være sød, og serverer du den med brunede kartofler eller noget helt andet? Hvad er det, der er specielt ved Lollandske Klejner?

Museum Lolland-Falster og madprojektet EGN vil gerne høre om de særlige juleopskrifter og julemadstraditioner med rødder på Lolland-Falster. På den måde kan museet og madhistorikerne Asmus Gamdrup Jensen og Henrik Stærke Voigt få hjælp til i projektet EGN at kortlægge og bevare såvel gamle egnsretter og brug af råvarer, som nyere madtraditioner opstået på Lolland-Falster.

- Lolland-Falster har en rig historisk madkultur, som er en del af øernes identitet. Den vil vi gerne indsamle og sikre for eftertiden, så vi bevarer de nuancer i madkulturen, der adskiller lige netop vores egn fra resten af landet, siger projektleder Vibeke Knöchel Christensen fra Museum Lolland-Falster.

Asmus Gamdrup Jensen fortæller om indsamlingens formål:

- Lokale opskrifter og madtraditioner bidrager til, at vi får større kendskab til de særlige madtraditioner, der findes på Lolland-Falster, så vi kan vække dem til live og udvikle dem, siger han.

En af de særlige egnsretter, som kendetegner Lolland-Falster, er svupsakker. Det er oprindeligt æbleskiver, stegt i svinefedt, som man flækker og hælder snaps i.

- Alle opskrifter, der har et lokalt særpræg, er spændende for os. Hvis du spiser svupsakker til jul eller har moderniseret opskriften, så vil vi gerne høre om det. Det samme gælder, hvis du har særlige juleopskrifter med frugt, som har deres oprindelse på Lolland-Falster. Og hvis du har noget helt tredje, så vil vi også gerne høre om det, siger Asmus Gamdrup Jensen.

Annonce

Indsend opskrifter

Museet vil også gerne høre om, hvordan de gamle opskrifter er blevet tilpasset til de mere moderne husholdninger i de lokale køkkener.

Har man nogle særlige madtraditioner til jul med rødder på Lolland-Falster, eller ligger man inde med opskrifter på julemad med oprindelse fra Lolland-Falster, så kan du kontakte EGN Lolland-Falster og madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen på mail: egn@museumlollandfalster.dk.

Det kan være alt fra bedstemors gamle kogebog med notater eller måske et kladdehæfte, hvor en køkkenpige eller kogekone har noteret alle sine juleopskrifter til den moderne families fortolkning af de gamle lokale opskrifter. Indsamlingen af de lokale fortolkninger af de særegne juleretter på Lolland-Falster fortsætter hele næste år.

Læs også artiklen "Åbner dørene for minder" i lørdagens Folketidende.

Annonce
Annonce
Beskæftigelse

UDVALGT: DER ER LEDIGE TIL SOMMERJOB

Annonce
Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Annonce
Forsiden netop nu
Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Tour de France

DA FOLKETIDENDE FOR ALVOR STEMPLEDE IND I VERDENS STØRSTE CYKELLØB

Erhverv

HØJE STÅLPRISER OG JAGT PÅ FINANSIERING UDSKYDER FLOATING POWER PLANTS TESTANLÆG

Landsstævne

MASSIV REGN STOPPEDE IKKE GYMNASTER

Folkemødet

FORENINGSLIVET KAN HJÆLPE UDSATTE PÅ LANDET

Livsstil

DET SKAL DU GØRE I HAVEN I JULI

Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

Student 2022

STUDENTER FRA NYKØBING KATEDRALSKOLE

Annonce
landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Annonce
Annonce