Annonce
Erhverv

Sanktioner påvirker: Må undvære russisk træ

Granby-boksen, som salgschef Torben Rimmer Nielsen her fremviser eksempler på, bliver normalt produceret af russisk birkekrydsfiner, men på grund af EU's sanktioner som følge af Ruslands invasion af Ukraine, må Granby Pack ty til alternativt træ. Arkivfoto: Anders Knudsen
EU’s sanktioner mod Rusland har betydet, at emballagevirksomheden Granby Pack har måttet finde andre træleverandører til foldekasserne.

Ruslands invasion af Ukraine har haft stor betydning for emballagevirksomheden Granby Pack i Nykøbing.

Virksomheden leverer skræddersyede emballageløsninger til industrien i form af emballageindlæg af skum og ikke mindst den såkaldte Granby-boks, som er en foldekasse af krydsfiner.

Granby Pack har hidtil brugt russisk birkekrydsfiner til den øverste sammenfoldelige del af kassen. Men 9. april blev sanktionerne mod Rusland skærpet, så det ikke længere er muligt at handle træprodukter fra Rusland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores hovedråvare på vores trækasseproduktion kommer fra sibirisk birk, så er det noget, vi er blevet ramt af, siger Torben Rimmer Nielsen, salgschef hos Granby Pack.

- Da EU indførte deres handelsrestriktioner, var der en klausul om, at ordrer der var indgivet inden 1. april måtte blive leveret, hvis de kunne komme ud af landet og blive leveret inden 4. juni. Vi havde en masse ordrer på vej, men varerne blev blokeret ved grænserne, fordi der herskede en form for lokal justits, hvor man sagde, at der i hvert fald ikke skal varer fra Rusland ind i Europa, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Priser på himmelflugt

Derfor måtte Granby Pack sadle hurtigt om og finde andre leverandører af krydsfiner.

- Det kunne være blevet til et problem, hvis ikke det var fordi, vi hele tiden har et relativt stort lager. Så da vi konstaterede, at vi simpelthen ikke kunne få birkekrydsfineren, så begyndte vi omgående at se på, hvad der var af alternativer, siger Torben Rimmer Nielsen.

Han vil helst ikke ud med, hvor meget krydsfiner Granby Pack bruger af konkurrencehensyn, men som han siger:

- Det er meget store mængder. Vi er en af de største forbrugere af krydsfiner i Danmark. Det er der slet ingen tvivl om.

Vi er en af de største forbrugere af krydsfiner i Danmark. Det er der slet ingen tvivl om.

Torben Rimmer Nielsen, salgschef, Granby Pack

Ifølge Torben Rimmer Nielsen stammer cirka 40 procent af verdens produktion af krydsfiner fra Rusland og Hviderusland, så da sanktionerne blev indført, gav det et voldsomt pres på de øvrige leverandører af krydsfiner, hvilket drev priserne på himmelflugt.

Råvarepriserne steg dybest set natten over med i hvert fald det dobbelte, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Granby Pack har både produktion på Holmen ved Kraghave og på Nobels gamle tobaksfabrik på Nordre Ringvej i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye nuancer på kassen

I første omgang fandt Granby Pack krydsfiner så langt væk fra som Vietnam og Brasilien.

- Men det var ikke en holdbar løsning, for der kommer rigtig meget fragt på. Nu køber vi i Polen og Tjekkiet, hvor de har krydsfiner, der er stærkt nok i forhold til det, vi har behov for, siger Torben Rimmer Nielsen.

Der er dog ikke tale om den samme krydsfiner fra sibirisk birk, og derfor ser Granby-kassen ikke nødvendigvis ud på helt samme måde mere.

- Vi har været nødt til at gå ud til vores kunder, at vi kommer til at sadle om til andre råvarer, og at I kommer til at kunne se det på jeres kasser. Det kan være, de får et lidt andet udtryk i form af en anden farve. Det kan være, tværsnittet på krydsfineren ser lidt anderledes ud, siger Torben Rimmer Nielsen.

Granby Pack

Granby Pack blev stiftet af Ib Christiansen i 1950’erne.

Virksomheden producerer på Holmen ved Kraghave Granby-boksen, som er en foldekasse af krydsfiner på en pallebund, som bruges i industrien.

I 2017 overtog Granby Pack Nobels tobaksfabrik på Nordre Ringvej i Nykøbing, og her holder datterselskabet Granby Foam til, som producerer emballageindlæg af skum.

Til sammen er der 85 ansatte på de to fabrikker.

Selvom Rusland invaderede Ukraine 24. februar, ville Granby Pack egentlig gerne stadig have sibirisk krydsfiner, hvis det kunne lade sig gøre.

- Der har været kunder, som har kontaktet os for at høre, om vi stadig handlede med Rusland; underforstået, at det vil vi godt lige have lov til at forholde os til. Så har vi måttet sige ja, det gør vi i det omfang, det er muligt, fordi så stor en andel af krydsfineren i verden kommer derfra, og at det er den bedste krydsfiner, men vi har samtidig sagt til kunderne, at vi ikke får nogle råvarer derovrefra mere, fortæller Torben Rimmer Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sibirisk birk er bedst

Hvorfor er russisk birkekrydsfiner bedre end andet krydsfiner?

- Forklaringen er meget enkel. For det første har man nogle enorme mængder af birkeskove, så man har råvarer nok, og så er det sådan, at et træ, der vokser under kolde betingelser, som der jo er i Sibirien, vokser langsommere, og et træ, der vokser, langsommere får nogle længere træfibre, så træet bliver meget stærkere. Det er også grunden til, at vi bruger skandinavisk træ til vores pallebunde, forklarer Torben Rimmer Nielsen.

Men invasionen fik jer ikke til at sige, nu handler vi ikke mere med Rusland?

- Nej, sådan har reaktionen ikke været. Der er ikke mange tilfælde, hvor vi handler direkte med de russiske selskaber. Vi handler typisk med danske og europæiske grossister, som så køber krydsfineren i Rusland. Krydsfineren kommer selvfølgelig stadig derfra i sidste ende, men vores primære forretningsforbindelser er ikke russiske, siger Torben Rimmer Nielsen.

Granby Pack eksporterer til en række lande i Europa, men har ikke haft eksport til Rusland.

  • granby_pack
    Granby-boksen, som salgschef Torben Rimmer Nielsen her fremviser eksempler på, bliver normalt produceret af russisk birkekrydsfiner, men på grund af EU's sanktioner som følge af Ruslands invasion af Ukraine, må Granby Pack ty til alternativt træ. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • granby_pack2
    Granby Pack har både produktion på Holmen ved Kraghave og på Nobels gamle tobaksfabrik på Nordre Ringvej i Nykøbing. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Annonce
Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget