NYKØBING: Udviklingen er på mange områder i fuld gang på Falster, og det gælder også i restaurantverdenen. I løbet af de seneste tre år er nye spisesteder skudt op og med stor succes. Flere af dem er blevet anbefalet i både danske og skandinaviske aviser og ugeblade, og ofte er det ikke til at få et aftenbord i weekenden, medmindre man tager månedskalenderen frem.
Mads Skov, der ejer Restaurant Vinkælderen i Slotsgade med sin familie, var klar til at hoppe med på den vogn. Og da hans kone Sarah er på barsel, og hans svigerforældre ligeså roligt har trukket sig fra køkkentjansen, var det oplagt at skabe et nyt hold. Et hold, der kunne udvikle restauranten til Vinkælderen 2.0.
Når man i dag træder ned i restauranten, møder man som det første det smilende ansigt på Emilie Sterregaard Balterød, der er ansat som restaurantchef. Og når hun serverer retterne på bordet, er de kokkereret af den nye køkkenchef Rasmus Satsman og af Gustav Dybdahl Persson, der har fået titlen som Verdens Bedste Medarbejder.
Rasmus Satsmann, køkkenchefVi er vant til ansvar, fordi Formel B var drevet af elever. Man fik derfor meget hurtigt et ansvar for at stille an og bestille varer. Det har altid bare ligget i blodet på os.
Alle er de 25 år, gode venner og direkte hjemvendt fra et grønlandsk restauranteventyr. Emilie og Rasmus er udlært fra den et-stjernede restaurant Formel B på Frederiksberg og er netop flyttet sammen i Nykøbing. Rasmus og Gustav kender hinanden helt tilbage fra folkeskoletiden i Nykøbing og har derudover boet sammen i København.
Har fundet dansen
Det nye hold kender altså hinanden ret godt. Og for Mads Skov, der har overladt en stor del af ansvaret til sine nye chefer, er det landet som en stor lettelse. Han vil stadig være en form for høvding, der tager sig af den praktik, der er ved at eje en restaurant. Og det er ham, der står på mål for stedet. Men det giver ham tid til også at kunne være far for lille Eddy, imens de unge passer biksen.
- Vi er vant til ansvar, fordi Formel B var drevet af elever. Man fik derfor meget hurtigt et ansvar for at stille an og bestille varer. Det har altid bare ligget i blodet på os, forklarer Rasmus Satsmann.
Rasmus Satsmann, køkkenchefVi kan se det på gæsterne, når de tager den første bid. Øjnene lyser op, og de får et stort smil på læben. Det er vi selvfølgelig vildt glade for.
Og det er den gode erfaring, der kan sikre en god service og udsolgte borde hele weekenden, mindre end en uge efter, at de er startet op.
- Det er et hold, der kan deres kram. Det handler om at finde dansen, og så behøver man ikke at sige noget. Så skal man bare kigge på hinanden, når det er møgtravlt, og med det samme ved man, hvilket behov den anden har.
Mads Skov, indehaver af Restaurant VinkælderenDe havde alle tre andre kort på hånden, da jeg kontaktede dem, men det var nok det her jeg kunne lokke dem med. At de kunne være med til at drive biksen og opleve, hvordan det er at være restauratør, uden at skulle stå på mål for det.
De har alle tre mærket varmen fra lokalsamfundet, hvor kunderne nysgerrigt har budt dem velkommen.
- Og folk har også taget godt imod maden. Vi kan se det på gæsterne, når de tager den første bid. Øjnene lyser op, og de får et stort smil på læben. Det er vi selvfølgelig vildt glade for, siger Rasmus Satsmann.
Niveauet skal løftes
Han vil gerne langsomt løfte niveauet på restauranten. De mange stamgæster skal stadig føle, at det er det samme sted, de er kommet til. Byen skal stadig kende Vinkælderen for hyggelige omgivelser, og det er ikke en ambition, at det skal være en Michelin-restaurant, forklarer Mads Skov.
Menukortet, der køres nu, er det første i over syv år, som Mads Skov ikke har været inde over. Det er ligeså vildt for ham, men han er klar til at lægge ansvaret på de nye medarbejdere.
- De havde alle tre andre kort på hånden, da jeg kontaktede dem, men det var nok det her jeg kunne lokke dem med. At de kunne være med til at drive biksen og opleve, hvordan det er at være restauratør, uden at skulle stå på mål for det. Det er en god erfaring at få med i hatten.
Restaurant Vinkælderen er åben onsdag til lørdag fra klokken 17.30.