Annonce
Erhverv

KAN BLIVE LOKALT ERHVERVS-EVENTYR I MILLIARDKLASSEN

Proteiner til fødevareindustrien lavet af roetoppe, er blot en enkelt af mulighederne, som ønskes afprøvet på et kommende testcenter. Arkivfoto: Anders Knudsen
Roetoppe kan blive til proteiner i nye fødevarer og græs til tekstiler er blot et par af idéerne, som nyt testanlæg kan være med at udvikle.

GULDBORGSUND: Et stort testanlæg for bæredygtige produkter på Falster kan blive til et nyt erhvervseventyr i milliardklassen.

Et testanlæg, hvor ikke kun små forsøg afprøves. Men et fuldskala testcenter, hvor produktioner afprøves.

Alt hvad der gror i jorden, i havet og vokser i naturen rummer kæmpe uudnyttede potentialer.

Annonce

Det er kernen i testanlægget Baltic Plant Solution, der kan blive lige så stort for Danmark, som vindmølleeventyret har været det, lyder det i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.

Det handler om at bruge overskud fra anden produktion af nye fødevarer og materialer.

Mangler testanlæg

Roetoppe kan blive til proteiner i nye fødevarer, opsamling af næringsstoffer via muslingeproduktion kan blive til essentielle fedtsyrer i nye superfood-produkter, og halm fra allerede høstet frøgræs kan blive til tekstil. Det er blot tre eksempler på, hvordan restprodukter og afgrøder fra landbrug og havbrug kan blive til ingredienser i nye, bæredygtige produkter.

Teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter findes allerede, men der mangler et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion.

Derfor tager en række aktører nu første skridt til at etablere et stort testanlæg på Falster, Baltic Plant Solution. Anlægget skal fungere som en affyringsrampe for nye produkter, der bygger på øget værdiskabelse med biologiske ressourcer.

- De fleste har en god fornemmelse af den enorme udvikling, der er sket på energiområdet fra de gamle vandmøller til dagens vindmøller. Den måde, vi bruger de biologiske ressourcer på i dag, er på samme udviklingsniveau som den gamle vandmølle. Vi har en klimakrise, vi skal løse, og vi har et vanvittigt overforbrug af ressourcer i verden, og derfor skal bruge vores biologiske ressourcer helt ud til sidste plantefiber til gavn for både klima, miljø og biodiversitet. Det kan anlægget hjælpe med, siger Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Desuden kan er de nye produkter blive et potentielt forretningseventyr på højde med vores vindmølleindustri. Vi bor jo i et bio-bountyland, siger borgmesteren.

Vi har en klimakrise, vi skal løse, og vi har et vanvittigt overforbrug af ressourcer i verden, og derfor skal bruge vores biologiske ressourcer helt ud til sidste plantefiber til gavn for både klima, miljø og biodiversitet.

Borgmester Simon Hansen

Indtil nu har Danmark manglet et specialiseret fuldskala-testanlæg for raffinering af biomateriale til fødevarer og andre produkter. På det kommende Baltic Plant Solution testanlæg kan virksomhederne afprøve, tilrette, forfine og gennemføre produktion af nye fødevareingredienser og andre produkter i et stort industrianlæg, inden de overfører produktionen til den virkelige verden og gør det til en forretning.

Annonce

Initiativ taget hos Nordic Sugar

Ideen til et fuldskala-testanlæg er født hos virksomheden Nordic Sugar, som i flere år har luftet tankerne og mødt stor interesse blandt virksomheder både i Danmark og blandt vores nabolande.

Nu har Nordic Sugar og to andre virksomheder slået sig sammen med Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster og tager ideen skridtet videre mod realisering. Når anlægget står klar, er det målet, at det skal kunne servicere virksomheder fra hele Danmark og fra eksempelvis Sydsverige og Nordtyskland - derfor navnet Baltic Plant Solution.

- Helt konkret skal der bygges et skalérbart produktionsanlæg, som meget firkantet sagt kan skille en plante eller andet biologisk materiale ad, så man kan udvinde proteiner, fibre eller andre funktionelle ingredienser produkter. Og måske også helt andre og endnu uudforskede muligheder, siger John Jensen, Head of New Opportunities hos Nordic Sugar.

Annonce

Eksplosivt marked

Ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, er der et kæmpe behov for et anlæg som Baltic Plant Solution. Ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa.

- I dag skal man helt til Belgien for at finde et anlæg, der kan levere den samme service. Biosolutions er et område i eksplosiv vækst, og alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, forventer man en samlet global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Anlægget på Lolland-Falster kan derfor blive et sted, hvor nye, internationale erhvervseventyr begynder, siger Steffen Lund.

Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen en forundersøgelse, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. Det skal sikre, at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.

- Vi er glade for at kunne udnytte vores viden og erfaringer fra den agroindustrielle sektor i netop dette innovative projekt. Vi ser frem til dialogerne med alle parter i de næste måneder, og vi håber således, at feasibility studiet vil føre til en snarlig realisering af projektet i sin helhed. Et sådant anlæg vil være en milepæl for mange nye produktioner til glæde for landbruget og industrien. Det vil samtidig føre til en mere optimal kaskadeudnyttelse af råvarer til gavn for miljøet og vores fælles fremtid. Desuden skaber det nye arbejdspladser og på sigt også eksport af varer og tjenesteydelser, siger Erik C. Wormslev, Udviklingschef i NIRAS.

Midlerne til den indledede undersøgelsesfase af Baltic Plant Solution kommer fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU's REACT-program.

Testanlægget Baltic Plant Solution er en del af en enorm satsning i Region Sjælland, det såkaldte Biosolutions Zealand

Biosolutions Zealand består af forskningsinstitutioner, videns- og uddannelsesinstitutioner, virksomheder, offentlige organisationer, Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland, der er tovholder for satsningen.

Biosolutions Zealand er et samarbejde, der skal sikre, at nye ideer inden for grøn bioteknologi kan blive til bæredygtige fuldskala virksomheder.

Testanlægget Baltic Plant Solution er det sidste trin på udviklingstrappen og det, der lige nu mangler i den samlede satsning. Partnerne bag Baltic Plant Solution er foreløbig Nordic Sugar, Crispy Food og Dansk Biokemi, samt Business Lolland-Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund - en del af Guldborgsund Kommune.

Kilde: Guldborgsund Kommune 

Annonce
Annonce
Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Annonce
Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Annonce
Annonce