Annonce
Guldborgsund

Scenariet lød på 1.300 ukrainske flygtninge: Men det tal er vi ikke i nærheden af

Antallet af ukrainske flygtninge i Guldborgsund er ikke så højt, som man har forberedt sig på. Derfor nedjusteres antallet af personer, der ellers har stået parat til at hjælpe nytilkomne. Man har dog planer om at etablere flere modtagelsesklasser til børnene. Foto: Claus Hansen
Lokal kommune får nu løbende et tal for, hvor mange ukrainere, der har søgt tilflugt i kommunen. Og det er ikke nær så højt, som man har forberedt sig på.

GULDBORGSUND: Da Rusland invaderede Ukraine 24. februar, begyndte danske myndigheder at regne på, hvordan stat og kommuner på den mest hensigtsmæssige måde kunne tage imod fordrevne ukrainere.

Umiddelbart havde Danmark på det tidspunkt en forventning om at modtage 100.000 flygtninge. I det tilfælde ville Guldborgsund Kommune få tildelt 1.300 personer.

Det er ikke ret mange. Skulle vi modtage 1.300, kunne det blive en udfordring. Men det antal, vi har nu, kan vi godt håndtere. Ved de landsdækkende tal kan vi se, at antallet af ukrainere, der søger den her særlov, stagnerer lidt.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

Men det tal er vi slet ikke i nærheden af, oplyser borgmester Simon Hansen (S). I Guldborgsund har 174 ukrainere bosat sig og søgt om særloven, viser tallet fra i mandags.

Annonce

- Det er ikke ret mange. Skulle vi modtage 1.300, kunne det blive en udfordring. Men det antal, vi har nu, kan vi godt håndtere. Ved de landsdækkende tal kan vi se, at antallet af ukrainere, der søger den her særlov, stagnerer lidt. Så det er svært at vide, hvordan det udvikler sig.

Kommunernes Landsforening har bedt kommunerne om at regne på de velfærdsudgifter, de forventer at have i år, som dokumentation inden forhandlingerne med regeringen om godtgørelse.

Nye modtagelsesklasser

Det har Guldborgsund gjort, men man har rundet lidt ned og taget udgangspunkt i et antal, der i år hedder 50.000 ukrainske flygtninge i Danmark og 650 i Guldborgsund. Heraf 325 voksne og 325 børn.

I det tilfælde vil kommunen have udgifter for 40 millioner kroner. Det fremgår af et bilag, som økonomiudvalget blev orienteret om tidligere på ugen.

Når vi nu kan se, at antallet ikke bliver så stort, som vi havde forudset, så drosler vi lidt ned i forhold til antallet af medarbejdere, der har stået parate til at hjælpe til.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

Center for Arbejdsmarked ser ifølge beregningerne ud til at bære den dyreste opgave med blandt andet at tilbyde danskundervisning hos eksterne aktører. Et tilbud, der står til 22 millioner kroner.

Børn og Unge har den næsthøjeste post med 13 millioner kroner for at sikre plads og personale i daginstitutioner samt undervisning i modtagelsesklasser. Der har igennem flere år været modtagelsesklasser på Nordbyskolen for 0.-5. klasser og på Sophieskolen for 6.-10. klasse.

Nye modtagelsesklasser vil blive etableret i ledige lokaler på Stubbekøbing Skole og Eskilstrup Skole til kommende børn og unge fra Ukraine.

Annonce

Ukrainere vender hjem

Men det er svært at vide, om man overhovedet når op på det antal, siger Simon Hansen.

26.262 ukrainske flygtninge har søgt om særlov i Danmark. 

Registreringen begyndte 13. marts, og omkring 1. maj lå antallet på 25.000. Frem mod 9. maj, hvor opgørelsen er opdateret, er antallet af ansøgninger blot steget med 1.262. 

13.885 har foreløbigt fået tilladelse til ophold. 33 har fået afslag. 

174 personer er visiteret til Guldborgsund, viser tal fra 9. maj. 

- Det er en udfordring, at vi har et beredskab stående klar af medarbejdere til at skulle håndtere de her ukrainske flygtninge, når de er blevet tildelt Guldborgsund. Og egentlig er det jo ikke en udfordring, for selvfølgelig står vi klar til at hjælpe. Men når vi nu kan se, at antallet ikke bliver så stort, som vi havde forudset, så drosler vi lidt ned i forhold til antallet af medarbejdere, der har stået parate til at hjælpe til. Så lige nu er det et omfang, som vi godt kan håndtere, og det er jo positivt. Også for de ukrainske flygtninge.

Fra ukrainske myndigheder forlyder det, at en mindre del af de fordrevne familier vender hjem igen.

Til mediet Ukrayinska Pravda udtalte talsmanden for den statslige grænsevagttjeneste i Ukraine, Andrij Demtjenko, for nylig, at 620.000 ukrainere er hjemvendt fra udlandet, siden krigen begyndte.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce