Annonce
Guldborgsund

Scenariet lød på 1.300 ukrainske flygtninge: Men det tal er vi ikke i nærheden af

Antallet af ukrainske flygtninge i Guldborgsund er ikke så højt, som man har forberedt sig på. Derfor nedjusteres antallet af personer, der ellers har stået parat til at hjælpe nytilkomne. Man har dog planer om at etablere flere modtagelsesklasser til børnene. Foto: Claus Hansen
Lokal kommune får nu løbende et tal for, hvor mange ukrainere, der har søgt tilflugt i kommunen. Og det er ikke nær så højt, som man har forberedt sig på.

GULDBORGSUND: Da Rusland invaderede Ukraine 24. februar, begyndte danske myndigheder at regne på, hvordan stat og kommuner på den mest hensigtsmæssige måde kunne tage imod fordrevne ukrainere.

Umiddelbart havde Danmark på det tidspunkt en forventning om at modtage 100.000 flygtninge. I det tilfælde ville Guldborgsund Kommune få tildelt 1.300 personer.

Det er ikke ret mange. Skulle vi modtage 1.300, kunne det blive en udfordring. Men det antal, vi har nu, kan vi godt håndtere. Ved de landsdækkende tal kan vi se, at antallet af ukrainere, der søger den her særlov, stagnerer lidt.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

Men det tal er vi slet ikke i nærheden af, oplyser borgmester Simon Hansen (S). I Guldborgsund har 174 ukrainere bosat sig og søgt om særloven, viser tallet fra i mandags.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke ret mange. Skulle vi modtage 1.300, kunne det blive en udfordring. Men det antal, vi har nu, kan vi godt håndtere. Ved de landsdækkende tal kan vi se, at antallet af ukrainere, der søger den her særlov, stagnerer lidt. Så det er svært at vide, hvordan det udvikler sig.

Kommunernes Landsforening har bedt kommunerne om at regne på de velfærdsudgifter, de forventer at have i år, som dokumentation inden forhandlingerne med regeringen om godtgørelse.

Nye modtagelsesklasser

Det har Guldborgsund gjort, men man har rundet lidt ned og taget udgangspunkt i et antal, der i år hedder 50.000 ukrainske flygtninge i Danmark og 650 i Guldborgsund. Heraf 325 voksne og 325 børn.

I det tilfælde vil kommunen have udgifter for 40 millioner kroner. Det fremgår af et bilag, som økonomiudvalget blev orienteret om tidligere på ugen.

Når vi nu kan se, at antallet ikke bliver så stort, som vi havde forudset, så drosler vi lidt ned i forhold til antallet af medarbejdere, der har stået parate til at hjælpe til.

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

Center for Arbejdsmarked ser ifølge beregningerne ud til at bære den dyreste opgave med blandt andet at tilbyde danskundervisning hos eksterne aktører. Et tilbud, der står til 22 millioner kroner.

Børn og Unge har den næsthøjeste post med 13 millioner kroner for at sikre plads og personale i daginstitutioner samt undervisning i modtagelsesklasser. Der har igennem flere år været modtagelsesklasser på Nordbyskolen for 0.-5. klasser og på Sophieskolen for 6.-10. klasse.

Nye modtagelsesklasser vil blive etableret i ledige lokaler på Stubbekøbing Skole og Eskilstrup Skole til kommende børn og unge fra Ukraine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ukrainere vender hjem

Men det er svært at vide, om man overhovedet når op på det antal, siger Simon Hansen.

26.262 ukrainske flygtninge har søgt om særlov i Danmark. 

Registreringen begyndte 13. marts, og omkring 1. maj lå antallet på 25.000. Frem mod 9. maj, hvor opgørelsen er opdateret, er antallet af ansøgninger blot steget med 1.262. 

13.885 har foreløbigt fået tilladelse til ophold. 33 har fået afslag. 

174 personer er visiteret til Guldborgsund, viser tal fra 9. maj. 

- Det er en udfordring, at vi har et beredskab stående klar af medarbejdere til at skulle håndtere de her ukrainske flygtninge, når de er blevet tildelt Guldborgsund. Og egentlig er det jo ikke en udfordring, for selvfølgelig står vi klar til at hjælpe. Men når vi nu kan se, at antallet ikke bliver så stort, som vi havde forudset, så drosler vi lidt ned i forhold til antallet af medarbejdere, der har stået parate til at hjælpe til. Så lige nu er det et omfang, som vi godt kan håndtere, og det er jo positivt. Også for de ukrainske flygtninge.

Fra ukrainske myndigheder forlyder det, at en mindre del af de fordrevne familier vender hjem igen.

Til mediet Ukrayinska Pravda udtalte talsmanden for den statslige grænsevagttjeneste i Ukraine, Andrij Demtjenko, for nylig, at 620.000 ukrainere er hjemvendt fra udlandet, siden krigen begyndte.

  • 08NYK_Østre Skole er ved at blive gjort klar til flygtninge
    Antallet af ukrainske flygtninge i Guldborgsund er ikke så højt, som man har forberedt sig på. Derfor nedjusteres antallet af personer, der ellers har stået parat til at hjælpe nytilkomne. Man har dog planer om at etablere flere modtagelsesklasser til børnene. Foto: Claus Hansen
Annonce
112

Tre anholdt i Gedser: Narkohund opsnusede kokain

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt i Gedser: Narkohund opsnusede kokain

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase