Annonce
Lolland

Siger farvel til politik med god vind i ryggen

Det hele startede med den lille mølle tæt ved Tom Larsens hjem. Nu er vindenergien en meget stor del af hans liv, og det fortsætter den med at være. Foto: Claus Hansen

Tidligere borgmester siger farvel til byrådet ved årsskiftet.

SJUNKEBY Når Tom Larsen taler om noget, han brænder passioneret for, så taler han stærkt. Ordene trimler ud, og smilet spiller på læberne ... om det er vindenergi, hans mange virksomhedseventyr, sundhedsvæsnet, skolepolitik eller ældrepleje, der er temaet.

- Jeg har kørt 220 kilometer i timen hele mit liv. Det gør jeg stadig, siger Venstre-manden med sit skæve smil.

For et års tid siden blev han dog tvunget til at sætte farten ned. Formanden for ældre- og sundhedsudvalget i Lolland Kommune blev ramt af arvelig prostatakræft.

- Min kræftoperation gik sådan set rigtig fint. Jeg var begyndt at løbe og det hele igen. Jeg var slet ikke sygemeldt i første omgang. Men så fik jeg en infektion, som slog benene væk under mig, fortæller han.

Det startede et flere måneder langt forløb med store smerter i et tungt sundhedssystem. Tom Larsen fik sygeorlov fra byrådet, netop som coronaen havde Danmark i et jerngreb. Men i juni blev han opereret for sidste gang, og nu er han kræftfri, siger lægerne. Han er også tilbage i byrådet og på udvalgsformandsposten ... men kun for en kort stund.

- Ud fra det forløb, jeg lige har været igennem, må jeg erkende, at jeg må til at sætte mit tempo en lille smule lidt ned. Det kan være, jeg skal se, om jeg kan komme ned på en 40-50 timers uge. Det har jeg aldrig haft. Nogen ville sige, jeg har krudt i røven, griner han.

Så Tom Larsen stiller ikke op igen. Han vælger familien og sine øvrige projekter til, og Venstre taber endnu en af de "tunge drenge" på listen. Tom Larsen var borgmester i Rudbjerg i 10 år før kommunesammenlægningen og har været udvalgsformand lige siden. Han har derfor en stor erfaring, byrådet har kunnet trække på.

Efter nogle måneders strengt sygeforløb er Tom Larsen nu erklæret kræftfri. Han fik sin sidste operation i juni og er allerede begyndt på sine løbeture igen. Foto: Claus Hansen

Mødet med en mølle

I forbindelse med borgmesterposten begyndte Tom Larsen at interessere sig meget for den grønne energi, der begyndte at vinde frem i slut 1980'erne.

- I 1988 lavede jeg sammen med en god ven Lolland-Falsters største vindmøllelav. Vi var 121 familier, der var samlet om det. Vi har haft så mange gode oplevelser sammen omkring den mølle, siger Tom Larsen, der stadig er varm fortaler for, at grøn energi på Lolland skal have lokalt ejerskab.

I 2005 gik han i front for at etablere International Wind Academy Lolland, som han i dag er direktør for.

- Når jeg ikke er til politiske møder, kører jeg derop, og ellers sidder jeg og arbejder med det herhjemme. Det er mit hjertebarn. Det har jeg svært ved at give afkald på, siger Tom Larsen om vindakademiet, der nu har syv ansatte.

Bonussen ved akademiet er for Tom Larsen, at projektet også har en social side.

- Vi har kørt nogle programmer, hvor vi tager folk ind, der er uden for arbejdsmarkedet, og får dem i arbejde. Det er sindssygt hårdt, men det er så dejligt. Du kan hjælpe nogle mennesker, der har opgivet. De mærker, at man vil dem, og det gør, at man kan nå ind under huden på dem. Det er bare så dejligt, siger Tom Larsen om hjertebarnprojektet.

Bor i Sjunkeby.

Var borgmester i Rudbjerg fra januar 1997 til december 2006.
Har siden været medlem af Lolland Byråd, hvor han har været formand for børne- og skoleudvalget samt ældre- og sundhedsudvalget.

Har siden foråret været sygemeldt fra byrådet på grund af arvelig prostatakræft og deraf følgende infektion og sygdom. Men er nu helbredt og tilbage i fuld vigør.

Direktør i International Wind Academy Lolland
Er med i flere vindmøllelav på Lolland og har flere virksomheder - blandt andet Næsby Ejendomsudlejning.

Gift med Lene Baran. Tilsammen har de fire børn og en række børnebørn.

Gyngestolen vil man ikke finde Tom Larsen i. Der vil altid være gang i ham. Men de mange børn og børnebørn på hvide og gule plader og hustruen Lene får ham nok at se lidt mere. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gjorde sindssygt ondt

Derfor var det det aktive liv i politik, der måtte vige.

- Jeg har været i politik i 32 år lige om lidt ... de sidste 25 år på ledende poster - ni år som borgmester og resten som udvalgsformand. Jeg gider ikke sætte mig på bagsædet og ikke lave tingene ordentligt, slår Tom Larsen fast.

Han har som udvalgsformand for børne- og skoleområdet måttet stå i spidsen for mange upopulære beslutninger.

- Mange af de opgaver, jeg har løst i politik, har da ikke alle været de sjoveste. Men nogen må gå ind og tage det ansvar. Jeg er ikke kold og kynisk. Derfor har det gjort sindssygt ondt, når jeg har måttet lukke børnehaver og skoler på grund af udviklingen.

Senest gjorde det ondt, da Dannelunde Skole måtte lukke.

- Det, der gør mest ondt, er, når jeg møder mennesker, jeg ikke kan stole på. Jeg tror på det bedste i mennesker, og derfor bliver jeg skuffet, når de svigter. Der er ikke nogen tvivl om, at den måde, det blev gjort på, gjorde nas. Jeg følte ikke, samarbejdet var der i konstitueringsgruppen. Jeg følte mig kørt over af en vejtromle. Det ramte mig dybt, fortæller han om beslutningen.

Forløbet fik Tom Larsen til at tænke over sin politiske fremtid.

- Da lavede jeg nok en aftale med mig selv om, at det skulle være slut på et tidspunkt. Nu er det så besluttet ... og så må jeg videre i mit liv.

Børne- og skoleområdet var Tom Larsens hjertebarn i mange år, og i 12 år var han formand for udvalget.

- Det var hårdt. Når man ser på de 12 år og den økonomi, vi havde til rådighed i forhold til de sidste fire år, hvor udvalget virkelig har fået økonomi stillet til rådighed. Det er en udfordring at skabe noget, når du mangler penge hele tiden, forklarer han.

Ved seneste konstituering blev formandskabet overtaget af socialdemokraterne, der havde fået et flot valg.

- Jeg ville gerne have været udvalgsformand her igen. Men det kom vi ikke til at bestemme. Så fik jeg et andet udvalgsområde, og så brændte jeg for det. Jeg havde en rigtig god kollega i Ole Marqweis (S). Vi var meget enige, og vi havde samlet en stærk erfaring. Ham mistede vi også ..., siger Tom trist og sender en tanke til Ole Marqweis og Gert Mortensen, der begge afgik ved døden i denne periode.

Vindakademiet, som han er direktør for, er Tom Larsens opfindelse og hjertebarn, og her vil han nu lægge sine kræfter. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil ikke lukke per automatik

Også centraliseringen omkring de to centerbyer i kommunen har været svær for Sjunkeby-drengen, der elsker livet på landet.

- Der er nogle af de ting i forhold til den udvikling og den deraf følgende diskussion, vi har haft i Lolland Byråd om by kontra land, som også har gjort ondt.

- Jeg vil hellere vælge at kæmpe for noget end lukke det per automatik. Jeg ved, at når man kæmper, så kan det ofte lade sig gøre. Mit ordsprog er: "Det er viljen til at ville, der giver evnen til at kunne", siger han.

Han vil altid være en ivrig forkæmper for sit lokalområde.

- Udviklingen i Rudbjerg har gjort ondt på folk. Det, der gør ondt, er, når vi formelt set klarede os ret godt som lille kommune og var den eneste kommune, der afleverede penge ved sammenlægningen. Vi havde fået asfalteret vejene. Vi havde styr på tingene. Så gør det ondt, at der nu bliver suget på lappen, og det hele står lidt til. Men vi kan jo ikke skrue tiden tilbage. Vi er nødt til at se fremad, siger han.

Ofte har Tom Larsen som udvalgsformand eller borgmester måttet stå til ansvar for besparelser og lukninger. Skolelukningerne i hans eget lokalområde har været hårde. Her møder han pædagogerne i 2010. Foto: Ingrid Riis
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen sammenhæng

Tom Larsen har også været med til at skabe mange af de tiltag, der er i Lolland Kommune i dag. Men han føler sig ikke færdig.

- Jeg glæder mig selvfølgelig over, at akutstuer og andre forløb er kommet i gang. Men det sammenhængende sundhedsvæsen, som der har været talt så meget om, mangler jeg virkelig. Det kan godt være, det er der på papiret. Men det er der ikke i virkeligheden, siger Tom Larsen og nævner udskrivelser af ældre patienter fredag eftermiddag for at spare ressourcer på hospitalerne som et af de problemer, der skal tages hånd om.

- Men du skal tage de kampe, du kan vinde. Efter så mange år og så mange kampe ser jeg, at det her er et livsprojekt. Og det skal jeg altså ikke.

I mange år var Tom Larsen borgmester i Rudbjerg Kommune. Kommunen blev blandt andet kåret som Årets Energisparekommune. Foto: Arkiv
. Foto: Arkiv
. Foto: Arkiv
  • Det hele startede med den lille mølle tæt ved Tom Larsens hjem. Nu er vindenergien en meget stor del af hans liv, og det fortsætter den med at være. Foto: Claus Hansen
  • Efter nogle måneders strengt sygeforløb er Tom Larsen nu erklæret kræftfri. Han fik sin sidste operation i juni og er allerede begyndt på sine løbeture igen. Foto: Claus Hansen
  • Gyngestolen vil man ikke finde Tom Larsen i. Der vil altid være gang i ham. Men de mange børn og børnebørn på hvide og gule plader og hustruen Lene får ham nok at se lidt mere. Foto: Claus Hansen
  • Vindakademiet, som han er direktør for, er Tom Larsens opfindelse og hjertebarn, og her vil han nu lægge sine kræfter. Foto: Jan Knudsen
  • Ofte har Tom Larsen som udvalgsformand eller borgmester måttet stå til ansvar for besparelser og lukninger. Skolelukningerne i hans eget lokalområde har været hårde. Her møder han pædagogerne i 2010. Foto: Ingrid Riis
  • I mange år var Tom Larsen borgmester i Rudbjerg Kommune. Kommunen blev blandt andet kåret som Årets Energisparekommune. Foto: Arkiv
  • . Foto: Arkiv
  • . Foto: Arkiv
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem