Annonce
Knuthenborg

VIL PRÆSENTERE FOSSILER TIL ET TRECIFRET MILLIONBELØB

Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark åbner 1. april 2023, og bliver en sanselig oplevelse med lyd, lys og dufte. Grafik: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark
Knuthenborg Safaripark åbner næste år sin største satsning nogensinde.

KNUTHENBORG: Egentlig var det tanken at lave en naturhistorisk samling med fossiler af permdyr og dinosaurer, men allerede efter et år er Knuthenborg Safaripark gået bort fra den idé. I stedet for åbner ejer og direktør Christoffer Knuth næste år Evolutionsmuseet, der vil præsentere fossiler til en værdi af et trecifret millionbeløb.

- Ambitionen for Evolutionsmuseet er at bruge fortidens dyreliv til at sætte nutidens dyreliv i perspektiv med en helt unik samling af ægte fossiler fra glubske dinosaurer og andre spøjst udseende dyr. Det er ægte skeletter fra spændende fund af eksempelvis Archaeopteryx og Torosaurus, og i løbet af vinteren kan vi også præsentere en endnu ukendt dinosaurart. Det er nogle af verdens absolut bedst bevarede dinosaurskeletter fra rigtige kæmper, der for millioner af år siden har bevæget sig rundt her på jorden, forklarer Christoffer Knuth.

På Evolutionsmuseet kan man se det ægte og meget store fossil fra en Torosaurus. Den levede for 66-68 mio. år siden og er fundet i New Mexico, USA. De blev 7,5 – 9 meter. Illustration: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark / Sergey Dives

Museet bliver helt unikt og vil fortælle om evolutionen gennem seks skeletter af dinosaurer, blandt andet Big Joe, som flyttede ind i safariparken i foråret, ti dyr fra Permtiden og en række dyr fra istiden. I modsætning til andre museer er fossilerne helt ægte. Det er hverken afstøbninger eller skeletter sammensat af forskellige fossiler. Når et skelet mangler knogler, og der mangler altid lidt ved sådanne fund, bliver de manglende dele markeret, så gæsterne tydeligt kan se, hvilke der er ægte og hvilke ikke er det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer som puslespil

- Det er muligt at lave afstøbninger, der ser ud præcis som de ægte fossiler, men for os har det været vigtigt at gæsterne kan se forskel.  Når jeg ser dinosaurer på et museum, opstår der en distance mellem mig og det objekt, jeg kigger på, fordi jeg ikke ved om det er ægte, siger Anna Øhlenschlæger, der er Evolutionsmuseets egen palæontolog.

Ved de udstillede fossiler bliver det også et såkaldt bonemap (knoglekort, red.), der viser præcis, hvilke knogler som er ægte, og når gæsten kigger på fossilet, vil de støbte knogle altså også træde frem. På mange af de forhistoriske dyr, er det dog få knogler, som det har været nødvendigt at genskabe.

Det er en spændende nyhed for den danske oplevelsesbranche, også set med internationale briller, for dinosaurudstillinger af denne kaliber har et dedikeret internationalt publikum. Det er noget, vi ved, skaber interesse og anerkendelse i udlandet.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv

De store skeletter kommer i kasser på tværs af verdenshavene, og på Knuthenborg begynder det store puslespil, hvor alle delene skal sættes korrekt sammen. Som palæontolog er man uddannet geolog, men skal også have flair for at være anatom, for at forstå, hvordan fortidens skabninger har været skabt - og dermed samle de mange dele helt korrekt.

Flere af fossilerne har Evolutionsmuseet selv været med til at udgrave i Nordamerika, mens andre er udlånt og nogle har fået et permanent hjem på Lolland. Kun ved at være tidligt ude har det været muligt for Christoffer Knuth at skabe den unikke samling på Lolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skeletter for mange millioner

Skulle samlingen genskabes, ville det kræve et trecifret millionbeløb, da priserne på sådanne fossiler er skyhøje. Gennem gode samarbejder er det lykkedes at skabe den på Lolland, men andre får også glæde af knoglerne fra en svunden tid.

- Det vi har her, er en af verdens mest værdifulde samlinger, både værdimæssigt og forskningsmæssigt, siger Christoffer Knuth.

Inden Knuthenborg Safaripark åbnede for sin naturhistoriske samling kendte de fleste til dinosaurerne, men færre kendte til de ældre dyr fra permtiden, men for parkens gæster har det ændret sig. Arkivfoto: Ingrid Riis

Forskningen fortsætter nemlig på fossilerne, der er mange millioner år gamle, men som stadig fortæller nyt om en svunden tid.

Nogle af verdens bedste dinosaurforskere fra USA er allerede i gang med at forske på mange af fossilerne, men også her i landet stilles de til rådighed for folk med interesse for fortidsskabningerne. Det er ph.d. i palæontologi og museumsinspektør på Geomuseum Faxe Jesper Milàn, der i samarbejde med Anna Øhlenschlæger og Det Kongelige Akademis Institut for Konservering vil forske på fossilerne.

- For os har det været meget vigtigt, at disse fossiler står til rådighed for videnskab, pointerer Anna Øhlenschlæger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Duft til en dinosaur

Samtidig vil udstillingen blive præsenteret gennem elektroniske skærme, så nye opdagelser også hurtigt bliver tilgængelige for gæsterne. Skærmene vil også gøre det nemt blot at få en basisviden eller stå og nørde lidt mere med oplysningerne om fortidens mærkelige dyr.

Fakta om Evolutionsmuseet

Åbner den 1. april 2023 og dækker evolutionshistorie fra 300 millioner år tilbage i tiden og perspektiverer til dyrelivet i dag.

Den samlede værdi af de udstillede fossiler udgør et trecifret millionbeløb.

I vinterhalvåret, hvor Evolutionsmuseet og Knuthenborg Safaripark holder lukket, vil en del af fossilerne blive udlånt til andre museer og til forskning.

Da Knuthenborg åbnede sin naturhistoriske samling i denne sæson, var det med lyd og lys til at skabe en helt speciel stemning, og når Evolutionsmuseet åbner 1. april næste år, tager man endnu et skridt til at skabe en helt speciel museumsoplevelse. Gæsterne kommer nemlig til at kunne opleve forskellige dufte og lugte.

- Vi har i samarbejde med et firma arbejdet på at finde nogle forskellige dufte, som skal placeres rundt i udstillingen. Det kan være dufte eller lugte som blod, sumpet regnskov, råddent kød eller lugten af dinosaur, forklarer Anna Øhlenschlæger.

Christoffer Knuth har selv deltaget i udgravningen af flere af de udstillede fossiler. I 2017 fandt han desuden selv et sjældent Gorgosaurus-fossil i Montana. Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark

Selv om ingen selvfølgelig præcis kender til lugten af dinosaur, så har hverken blod eller råddent kød formentlig ændret sig betydelig i lugten. Grunden til, at museet vil lege med lugtesansen, er mere end bare en gimmick.

- Man mener faktisk, at dufte hænger mere sammen med hukommelsen end de andre sanser. Vil man lave et museum, som skal kunne huskes, handler det derfor om at stimulere lugtesansen og ikke kun om at lave noget for synet og hørelsen, siger palæontologen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skaber udenlandsk interesse

Målet med det nye museum er ikke at skabe en kopi af andre museer, men give mulighed for at få en anderledes oplevelse end andre steder. Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen kan se potentialet i Evolutionsmuseet.

- Det er en spændende nyhed for den danske oplevelsesbranche, også set med internationale briller, for dinosaurudstillinger af denne kaliber har et dedikeret internationalt publikum. Det er noget, vi ved, skaber interesse og anerkendelse i udlandet, siger han.

Når Knuthenborg holder lukket om vinteren, er det tanken at mange af fossilerne bliver udlånt til andre steder, så de åbner et så stort publikum som muligt.

  • Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark åbner 1. april 2023, og bliver en sanselig oplevelse med lyd, lys og dufte. Grafik: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark
  • På Evolutionsmuseet kan man se det ægte og meget store fossil fra en Torosaurus. Den levede for 66-68 mio. år siden og er fundet i New Mexico, USA. De blev 7,5 – 9 meter. Illustration: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark / Sergey Dives
  • MAR knuthenborg-18
    Inden Knuthenborg Safaripark åbnede for sin naturhistoriske samling kendte de fleste til dinosaurerne, men færre kendte til de ældre dyr fra permtiden, men for parkens gæster har det ændret sig. Arkivfoto: Ingrid Riis
  • Christoffer Knuth har selv deltaget i udgravningen af flere af de udstillede fossiler. I 2017 fandt han desuden selv et sjældent Gorgosaurus-fossil i Montana. Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark
Annonce
Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles

Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier