Annonce
Knuthenborg

VIL PRÆSENTERE FOSSILER TIL ET TRECIFRET MILLIONBELØB

Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark åbner 1. april 2023, og bliver en sanselig oplevelse med lyd, lys og dufte. Grafik: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark
Knuthenborg Safaripark åbner næste år sin største satsning nogensinde.

KNUTHENBORG: Egentlig var det tanken at lave en naturhistorisk samling med fossiler af permdyr og dinosaurer, men allerede efter et år er Knuthenborg Safaripark gået bort fra den idé. I stedet for åbner ejer og direktør Christoffer Knuth næste år Evolutionsmuseet, der vil præsentere fossiler til en værdi af et trecifret millionbeløb.

- Ambitionen for Evolutionsmuseet er at bruge fortidens dyreliv til at sætte nutidens dyreliv i perspektiv med en helt unik samling af ægte fossiler fra glubske dinosaurer og andre spøjst udseende dyr. Det er ægte skeletter fra spændende fund af eksempelvis Archaeopteryx og Torosaurus, og i løbet af vinteren kan vi også præsentere en endnu ukendt dinosaurart. Det er nogle af verdens absolut bedst bevarede dinosaurskeletter fra rigtige kæmper, der for millioner af år siden har bevæget sig rundt her på jorden, forklarer Christoffer Knuth.

På Evolutionsmuseet kan man se det ægte og meget store fossil fra en Torosaurus. Den levede for 66-68 mio. år siden og er fundet i New Mexico, USA. De blev 7,5 – 9 meter. Illustration: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark / Sergey Dives

Museet bliver helt unikt og vil fortælle om evolutionen gennem seks skeletter af dinosaurer, blandt andet Big Joe, som flyttede ind i safariparken i foråret, ti dyr fra Permtiden og en række dyr fra istiden. I modsætning til andre museer er fossilerne helt ægte. Det er hverken afstøbninger eller skeletter sammensat af forskellige fossiler. Når et skelet mangler knogler, og der mangler altid lidt ved sådanne fund, bliver de manglende dele markeret, så gæsterne tydeligt kan se, hvilke der er ægte og hvilke ikke er det.

Annonce

Kommer som puslespil

- Det er muligt at lave afstøbninger, der ser ud præcis som de ægte fossiler, men for os har det været vigtigt at gæsterne kan se forskel.  Når jeg ser dinosaurer på et museum, opstår der en distance mellem mig og det objekt, jeg kigger på, fordi jeg ikke ved om det er ægte, siger Anna Øhlenschlæger, der er Evolutionsmuseets egen palæontolog.

Ved de udstillede fossiler bliver det også et såkaldt bonemap (knoglekort, red.), der viser præcis, hvilke knogler som er ægte, og når gæsten kigger på fossilet, vil de støbte knogle altså også træde frem. På mange af de forhistoriske dyr, er det dog få knogler, som det har været nødvendigt at genskabe.

Det er en spændende nyhed for den danske oplevelsesbranche, også set med internationale briller, for dinosaurudstillinger af denne kaliber har et dedikeret internationalt publikum. Det er noget, vi ved, skaber interesse og anerkendelse i udlandet.

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv

De store skeletter kommer i kasser på tværs af verdenshavene, og på Knuthenborg begynder det store puslespil, hvor alle delene skal sættes korrekt sammen. Som palæontolog er man uddannet geolog, men skal også have flair for at være anatom, for at forstå, hvordan fortidens skabninger har været skabt - og dermed samle de mange dele helt korrekt.

Flere af fossilerne har Evolutionsmuseet selv været med til at udgrave i Nordamerika, mens andre er udlånt og nogle har fået et permanent hjem på Lolland. Kun ved at være tidligt ude har det været muligt for Christoffer Knuth at skabe den unikke samling på Lolland.

Annonce

Skeletter for mange millioner

Skulle samlingen genskabes, ville det kræve et trecifret millionbeløb, da priserne på sådanne fossiler er skyhøje. Gennem gode samarbejder er det lykkedes at skabe den på Lolland, men andre får også glæde af knoglerne fra en svunden tid.

- Det vi har her, er en af verdens mest værdifulde samlinger, både værdimæssigt og forskningsmæssigt, siger Christoffer Knuth.

Inden Knuthenborg Safaripark åbnede for sin naturhistoriske samling kendte de fleste til dinosaurerne, men færre kendte til de ældre dyr fra permtiden, men for parkens gæster har det ændret sig. Arkivfoto: Ingrid Riis

Forskningen fortsætter nemlig på fossilerne, der er mange millioner år gamle, men som stadig fortæller nyt om en svunden tid.

Nogle af verdens bedste dinosaurforskere fra USA er allerede i gang med at forske på mange af fossilerne, men også her i landet stilles de til rådighed for folk med interesse for fortidsskabningerne. Det er ph.d. i palæontologi og museumsinspektør på Geomuseum Faxe Jesper Milàn, der i samarbejde med Anna Øhlenschlæger og Det Kongelige Akademis Institut for Konservering vil forske på fossilerne.

- For os har det været meget vigtigt, at disse fossiler står til rådighed for videnskab, pointerer Anna Øhlenschlæger.

Annonce

Duft til en dinosaur

Samtidig vil udstillingen blive præsenteret gennem elektroniske skærme, så nye opdagelser også hurtigt bliver tilgængelige for gæsterne. Skærmene vil også gøre det nemt blot at få en basisviden eller stå og nørde lidt mere med oplysningerne om fortidens mærkelige dyr.

Fakta om Evolutionsmuseet

Åbner den 1. april 2023 og dækker evolutionshistorie fra 300 millioner år tilbage i tiden og perspektiverer til dyrelivet i dag.

Den samlede værdi af de udstillede fossiler udgør et trecifret millionbeløb.

I vinterhalvåret, hvor Evolutionsmuseet og Knuthenborg Safaripark holder lukket, vil en del af fossilerne blive udlånt til andre museer og til forskning.

Da Knuthenborg åbnede sin naturhistoriske samling i denne sæson, var det med lyd og lys til at skabe en helt speciel stemning, og når Evolutionsmuseet åbner 1. april næste år, tager man endnu et skridt til at skabe en helt speciel museumsoplevelse. Gæsterne kommer nemlig til at kunne opleve forskellige dufte og lugte.

- Vi har i samarbejde med et firma arbejdet på at finde nogle forskellige dufte, som skal placeres rundt i udstillingen. Det kan være dufte eller lugte som blod, sumpet regnskov, råddent kød eller lugten af dinosaur, forklarer Anna Øhlenschlæger.

Christoffer Knuth har selv deltaget i udgravningen af flere af de udstillede fossiler. I 2017 fandt han desuden selv et sjældent Gorgosaurus-fossil i Montana. Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark

Selv om ingen selvfølgelig præcis kender til lugten af dinosaur, så har hverken blod eller råddent kød formentlig ændret sig betydelig i lugten. Grunden til, at museet vil lege med lugtesansen, er mere end bare en gimmick.

- Man mener faktisk, at dufte hænger mere sammen med hukommelsen end de andre sanser. Vil man lave et museum, som skal kunne huskes, handler det derfor om at stimulere lugtesansen og ikke kun om at lave noget for synet og hørelsen, siger palæontologen.

Annonce

Skaber udenlandsk interesse

Målet med det nye museum er ikke at skabe en kopi af andre museer, men give mulighed for at få en anderledes oplevelse end andre steder. Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen kan se potentialet i Evolutionsmuseet.

- Det er en spændende nyhed for den danske oplevelsesbranche, også set med internationale briller, for dinosaurudstillinger af denne kaliber har et dedikeret internationalt publikum. Det er noget, vi ved, skaber interesse og anerkendelse i udlandet, siger han.

Når Knuthenborg holder lukket om vinteren, er det tanken at mange af fossilerne bliver udlånt til andre steder, så de åbner et så stort publikum som muligt.

Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce