Annonce
Lolland

Skaber nyt stort naturområde

Området består af både agerjord, eng, skov og sø. Det dækker blandt andet Lindø og Askø i Søndersø, en del af Hejrede Sø samt hele Røgbølle Sø. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

Gods har solgt 1.130 hektar jord til stor dansk naturfond

SØHOLT Et forsøg på at sælge et stykke skov ved Alsø har udviklet sig for Søholt Gods. De interesserede købere var nemlig primært interesseret i skoven for at bruge den som naturområde, og det satte tankerne i gang hos godsejer Frederik Lüttichau.

I stedet for kun at sælge skovstykket valgte Søholt Gods at sælge 1.130 hektar blandt naturarealer med skov, søer, agerjord og naturarealer til Aage V. Jensen Naturfond. En handel, som Frederik Lüttichau er meget tilfreds med.

- Vi har brugt meget tid på at overveje, hvad vi skulle gøre, men med denne handel kan Søholt fokusere vores virksomhed direkte på landbrugsdriften.

Siden Frederik Lüttichau købte Søholt i 2003, er der blevet arbejdet med både plejeplaner og urørt skov. Store dele af Søholt Storskov blev fredet i 1954 og 1957, og i 2003 indgik han aftale med Skov- og Naturstyrelsen om beskyttelse af 340 hektar urørt skov.

- Men der er ikke mange penge i den del af godsdriften, og selv om vi har 10.000 skovgæster om året, kaster det heller ikke mange penge af sig, siger Frederik Lüttichau.

Inden handlen blev en realitet, havde godsejeren tjekket køberen godt og grundigt og havde blandt andet besøgt nogle af de mange andre naturområder, som Aage V. Jensen Naturfond ejer i Danmark.

- Jeg talte blandt andet med naboerne og fik kun gode tilbagemeldinger.

Hos Aage V. Jensen Naturfond er der også glæde over handlen, som dog endnu mangler myndighedernes tilladelse. Det skulle dog kun være en formalitet. Fondens formand, Leif Skov, forklarer, at man med købet har sikret sig et stort og sammenhængende godslandskab med fantastiske naturværdier.

- Området er et af de mest artsrige i Danmark, og rummer store partier af gammel skov. Søholt Storskov indeholder også rene og meget værdifulde søer, som er omkranset af store skov- og landbrugsarealer, som kan udvikle sig til værdifuld natur, siger han.

Det købte område består af 602 hektar skov, hvor 232 hektar er urørt skov, 378 hektar sø, 120 hektar agerjord og 30 hektar naturarealer.

Ifølge direktør Anders Skov i Aage V. Jensen Naturfond fik man interesse for Søholt Storskov, da man her så et naturområde, hvor byggestenene var lagt, og der er masser at bygge videre på.

Det betyder også, at fonden kan begynde stille og roligt med arbejdet i det nye naturområde.

- I den første fase skal vi ind at kigge på, hvilken natur der specifikt er i området, og det vil vi tage os god tid til at få undersøgt, forklarer Anders Skov.

Gæster i skoven vil dog forholdsvis hurtigt kunne begynde at se forandringer i skovene.

- Vi vil blandt andet skabe nogle vådområder, hvor det er naturligt, og steder hvor der eksempelvis er rødgran, vil vi lade løvtræerne komme til.

Også de 120 hektar agerjord vil i de kommende år ændre status. Til at begynde med vil fonden ikke gøde og sprøjte markerne, og med tiden skal forskellen mellem skov og åbent land være mere udvasket, så det kommer til at virke som en mosaik af tæt og åbent landskab.

På Søholt glæder Frederik Lüttichau sig til at følge fondens initiativer.

- Vi er glade for, at Aage V. Jensen Naturfond med sin professionalisme vil højne og sikre natur og liv omkring Søholt Storskov. Et stort, sammenhængende naturområde på Søholt med fondens evne til at passe og formidle naturen passer særdeles godt ind her på Lolland, siger Frederik Lüttichau, der også ser frem til et samarbejde med fonden.

Søholt har nemlig stadig store naturværdier i sin besiddelse og har også barokhaven, som vil passe ind i naturturismen på Lolland.

Den store jordhandel sker samtidig med, at Søholt også gennemfører et generationsskifte.

- Vi glæder os over, at vores søn, Filip, vil tage udfordringerne og udviklingsmulighederne op i det nye Søholt, siger Frederik Lüttichau.

En stor del af Søholt Storskov er urørt skov, hvor træerne har stået så længe, at de kan fortælle historier om livet i skoven for op til 300 år siden. Foto: Aage V. Jensen Naturfond
Skovene ved Søholt er et yndet udflugtsmål, ikke mindst fordi det er et artsrigt naturområde, hvor man kan opleve mange forskellige dyr og planter. Foto: Fl.Keith Karlsen/Arkivfoto
Annonce
Annonce
Guldborgsund

TIDLIGT UDE FOR AT FINDE DEN RETTE EFTERSKOLE

Annonce
Energikrise

- MAN SKAL OGSÅ LEVE

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

MYNDIGHEDER SÆTTER SIG SAMMEN FOR AT HÅNDTERE GASLÆK

Guldborgsund

SPEJDER ER NOGET, MAN ER

Guldborgsund

GRATIS ADGANG TIL ARRANGEMENTER RESTEN AF ÅRET

Guldborgsund

ÅBNER NY RESTAURANT MIDT I EN KRISETID

Energikrise

- VI ER RET OPTIMISTISKE PÅ LOLLAND-FALSTERS VEGNE

Fodbold

NFC-FORMAND: - STADIG FULD TILLID TIL CLAUS JENSEN

Guldborgsund

FOND MANGLER AFTAGERE TIL MILLION

Indland

BEREDSKABSNIVEAU HÆVET TIL NÆSTHØJESTE NIVEAU EFTER GASLÆK

Lolland

LETTET CAFÉEJER: NU KAN KUNDERNE BETALE MED KORT

112

KVINDE FASTKLEMT I SENGEHEST

Guldborgsund

MÅSKE HURTIGERE SAGSBEHANDLING I BYGGESAGER

Energikrise

- ALT BLIVER SLUKKET UNDTAGEN KØLESKABET

112

ET OVERLÆS OG TO NARKOBILISTER

Annonce
Guldborgsund

SOCIALUDVALG SKAL FINDE 28 MILLIONER

Lolland

- PÅ REKORDÅRET NÅEDE VI AT SÆLGE TRE TON SILD PÅ TRE KVARTER

Kultur

LIGE NU TRÆNGER VERDEN TIL LIDT SIKKERHED

Guldborgsund

- DET ER ALTID ET FREMSKRIDT, AT HAN ER LYDHØR

Indland

TERRORDØMT SPRINGER BYRET OVER I SAG OM ANERKENDELSE SOM AGENT

Varmestrid

VARMESTRID SÆTTES PÅ PAUSE

Royalt

DRONNING MARGRETHE FÅR OVERRAKT SPROGPRIS AF DEN NORSKE DRONNING

112

KØRTE GALT PÅ MOTORVEJEN

Annonce
Annonce