Annonce
Ugeavisen Lolland

Skal københavnerne redde haveforeningen?

Leif og Inge Due (th) er sammen med formanden Jørgen Jepsen (tv) er typisk alene sammen med Jørgen Jepsens barnebarn om alt arbejdet, når der skal klippes hække og græs i området. Foto: Daniel Brøns
I haveforeningen 1919 er kun 90 ud af 142 haver besat, og det giver eftertanke i bestyrelsen, der den 4. september skal holde generalforsamling for alt for få haveejere.

NAKSKOV: Der er egentlig vildt hyggeligt. Kæmpe haver, hvoraf flere er meget velpassede. Plus et stort klubhus – og meget store parceller. Det giver rigeligt med plads til at bygge et lille hus på grunden på 25 kvadratmeter – plus udestue. Og så koster det kun 845 kroner om året at være med.

Kort sagt må haveforeningen 1919 være intet mindre end en drøm for sjællændere, der er vant til at skulle betale mindst en halv million for et fritidshus. Her skal man betale 6.000, hvis der ellers er et pænt hus på grunden. Men så har sælgeren ”været lidt grådig”, som det udtrykkes af formanden gennem 38 år Jørgen Jepsen, der er ved at være åben over for radikale forslag, der kan sparke lidt liv i foreningen.

Vi møder ham i dag i have nummer 130, der tilhører Leif og Inge Due. Sammen udgør trekløveret rygsøjlen i foreningen, der i den grad savner opbakning fra de 88 andre haver. Som Leif Due forklarer:

Annonce

- To gange om året klipper vi alle hækkene ved de tomme haver. Vi slår alle plænerne. Vi rydder op og vi arrangerer alt det praktiske. Men vi bliver jo ikke yngre, og til generalforsamlingen den 4. september giver vores formand Jørgen besked om, at han i 2023 definitivt stopper. Han er 75 år, så det er klart, at han ikke gider blive ved for evigt, siger det aktive bestyrelsesmedlem, der ingen løn får indsatsen.

Han tilføjer:

- Vi plejer at tage et måltid mad i haven på foreningens regning, når vi har overstået ugens hæk-klipning, men Inge laver det til os, så det er ikke noget, der vælter budgettet, forsikrer Leif Due, der oplyser, at foreningens økonomi heldigvis er god takket være mådehold på udgiftssiden.

Evig lejekontakt

Leif og Inge Due undrer sig over, at der ikke er flere, som ønsker sig en have i det smukke område.

- Selv om vi har hus og have i Søllested, så nyder vi virkelig at komme her også. Huset har vi bygget næsten gratis af overskuds-materialer, og haven har vi gradvist udviklet til det, som du ser i dag, siger Leif Due, der også har solcelle-anlæg, så der er strøm til køleskab, lys og tv.

- Og vi bliver aldrig smidt ud, for lejekontrakten med kommunen er uopsigelig, selv om den skal forhandles ind imellem, siger han.

Annonce

Ny mentalitet

Det eneste problem er derfor foreningens fremtid – og den manglende fælles kamp for at udvikle stedet.

- Med 90 udlejede haver burde vi jo have en basis for at lave nogle gode fælles projekter, men der kommer aldrig nogen, når vi inviterer til fælles-arbejde, siger Jørgen Jepsen, der kan huske, at det var helt anderledes for 38 år siden.

- Dengang kunne man godt motivere folk til at stille op i en flok og på en formiddag hjælpes ad med at sprede grus på en af gangene og den slags. I dag er vi i en situation, hvor vi uden folk udefra slet ikke kan holde fælles-aktiviteter, hvis vi skal være mere end ti. Så vi må tænke helt nyt, siger formanden, der overvejer, om man burde kræve betaling, når folk ikke klipper hækken eller ikke deltager i fælles-arbejde.

Han er heller ikke afvisende over for tanken om at invitere havejere ind fra andre kommuner end Lolland.

- Som det er i dag, skal man bo i Lolland Kommune for at søge om have her, men kunne man udleje de sidste 52 haver også, så ville de da gøre en forskel. Lige nu har vi dog en kontrakt, der gælder til 2029, så inden den udløber, kan man ikke ændre på betingelserne for at købe have her, siger formanden, der undrer sig over den ansvarsløshed, som mange mennesker har i dag.

- Nogle haveejere forlader bare grunden, når de ikke gider være her mere – helt uden at give besked og opsige. Det kan man da ikke, når man har en kontrakt, sukker formanden, der i alt råder over 11 tønder land, hvorpå en stor del af de 90 udlejede parceller faktisk er rigtigt flotte.

- Det kunne virkelig være fint, hvis vi kunne få de sidste i drift også, men vigtigst er det altså, at flere bakker op om fællesskabet. Det er jo hele idéen med kolonihavebevægelsen, som jeg har arbejdet for i 38 år.

Du kan se billeder fra foreningen på www.ual.dk

Annonce
Annonce
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Annonce
Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Guldborgsund

BRYDNING I VERDENSKLASSE

Guldborgsund

DER ER UGLER I KIRKEN

Annonce
Annonce