Annonce
Lolland

Skal lære at stå på broen og styre

Martin Boesen har sat sig på kanten af scenen. Mens han kender meget til mekanismerne i idrætslivet, er teaterverdenen én, han kun kender som publikum i Hylddalen. I de næste fire år vil han gerne ind at lære mere om, hvordan livet på et egnsteater er. Foto: Jan Knudsen

Martin Boesen sprængte den socialdemokratiske liste og er nu i front for Lollands fritids- og kulturliv.

LOLLAND For Martin Boesen har det altid været helt naturligt at tage fat og give en hjælpende hånd. Som ung gik han blandt andet til atletik, skydning, håndbold og fodbold, men et ødelagt knæ i begyndelsen af 20'erne satte en stopper for spillet på banen. I stedet søgte han trænervejen og har især fokuseret på børnetræning. Den vej har ført ind i hjælpeprojekter, og der er en rød tråd gennem hans liv, hvor han altid gerne tager fat, hvis der er brug for hjælp.

Ved sidste års kommunalvalg stillede han op på den socialdemokratiske liste, og med 367 stemmer hoppede han hele vejen op som partiets nummer tre. Et valg, der betød, at i stedet for den plads som menigt medlem af det nye fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalg, som var hans mål. er han blevet formand for udvalget.

Da Vibeke Grave ringede og fortalte ham, at han var blevet tilbudt formandsposten, tog han imod med ydmyghed, men også lidt tvivl.

- Jeg tænkte først, om jeg virkelig kunne det. Min baggrund er jo ikke specielt politisk, men selvfølgelig kan jeg det. Jeg skal da bare i gang, lyder det fra den nye formand, som samler sit udvalg for første gang på tirsdag.

Skulle vælgerne give Martin Boesen et mandat i byrådet, var det håbet, at det kunne veksles til en plads i fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget. Han havde dog ikke regnet med at skulle være formand, men glæder sig til de næste fire år at stille sig op på broen, selvom han bedst kan lide at være i maskinrummet. Foto: Jan Knudsen

Har været mere on hands

At Martin Boesen fra begyndelsen af valgkampen havde indstillet sigtekornet på netop det udvalg hænger sammen med hans baggrund. Han kender det lollandske foreningsliv godt gennem sit arbejde som klubrådgiver i DBU Lolland-Falster, men han er også ivrig fisker, jæger, og så går han med metaldetektor.

Kulturlivet er han altså storforbruger af, og som tidligere nævnt giver han også gerne en hjælpende hånd. I mange sammenhænge er det en styrke, men med den nye formandspost er det blevet lidt en udfordring.

- Tidligere har jeg været med på græsset, været on hands i foreningerne, så jeg kunne hjælpe og gøre en forskel, og nu skal jeg hæve mig lidt mere i helikopterperspektiv. Det bliver svært, for jeg kan godt lidt at være helt inde i maskinrummet og være med til at tage fat, forklarer han.

I de næste fire år skal olien skrubbes af hænderne, tvisten smides til side, og døren til maskinrummet lukkes. I stedet stiller han sig op på broen og skal være med til at sætte kursen. Martin Boesen er bevidst om, at det kræver tilvænning.

- Det bliver svært for mig, men jeg skal lære at træde et skridt tilbage, selvom jeg har lyst til at være med til at føre ting ud i livet.

Selvom mange måske forbinder Martin Boesen med Maribo, hvor han i flere år drev Diskotek Mona, så er rødderne oprindeligt vokset ud i Holeby, hvor han har gået i folkeskole. I dag bor han med sin familie i Rødby, og netop det at skabe liv udenfor kommunens to hovedbyer var med til at inspirere ham til at stille op til valget. Det hele skal nemlig ikke handle om Maribo og Nakskov.

Annonce

Landsbyer skal ville klynger

I sidste periode blev grundstenene til fire landsbyklynger lagt, og i de næste fire år skal de bygges færdige. Disse landsbyklynger skal netop være med til at holde liv i kommunens mindre byer. På papiret lyder det måske som en let opgave at knytte disse områder mere sammen, men det vil kræve hårdt arbejde.

- Hvis det skal lykkes, er det altafgørende, at der er lokalt ejerskab i landsbyerne, og at foreningerne i de forskellige klynger kan se sig som en del af projektet. Det bliver en spændende opgave, men folk derude skal også se, at det kan blive noget godt, før det vil lykkes.

Martin Boesen er dog ikke i tvivl om, at der er behov for nye måder at gøre tingene på, men han mærker også, at man flere og flere steder er klar til det. Eksempelvis ser han forældre, der i dag er parate til at køre børnene til det rette tilbud.

- Vi kommer fra en tid, hvor der skulle være et tilbud i mit nærområde, før at jeg gik til lige nøjagtig denne fritidsaktivitet. Sådan er det ikke længere. Hvis der er et tilbud med de rigtige personer, trænere og faciliteter, så gør det ikke noget, at der er et opland på 15 til 20 kilometer.

Lige nøjagtigt det scenarium er en af grundtankerne i landsbyklynge-tanken, hvor man i de forskellige dele af klyngerne specialiserer sig i forskellige tilbud, så ikke hver landsby tilbyder det samme.

- Faktisk ser jeg ikke noget problem i, at vi i nogle tilfælde har tilbud, der samler flere landsbyklynger, fordi man har en forening, som er specialister i noget helt specielt, siger Martin Boesen.

For den nye udvalgsformand er der altså allerede udstukket en kurs, hvor de fire klynger er en central havn. Skal der holdes liv i landsbyerne, og også de lidt større byer, er det nemlig vigtigt, at der bliver etableret nogle tilbud derude.

- Ved at rykke ting ud til nogle af vores haller udenfor Maribo og Nakskov er der mulighed for at få mere liv disse steder, og det er vigtigt. Ingen har lyst til at nå derud, hvor vi pludselig skal til at lukke en hal, men vi skal også kunne retfærdiggøre, at de eksisterer.

Skal Martin Boesen give gode råd til de nye landsbyklynger, som hver har fået en pæn pose penge at arbejde med, så er det at tænke ud af boksen og være innovative. Der skal ikke vanetænkning i klyngesamarbejdet.

- I stedet for at tænke på, hvad man gjorde for 20 eller 30 år siden, skal de måske overveje, om der er nye grupper eller tiltag, som de kan se sig selv som en del af og tilbyde i deres område. Vi skal alle turde at tænke nyt.

Annonce

Flere vil dele bestyrelse

Ser han generelt på foreningslivet, så ser han også her samarbejder som en vigtig del af fremtiden.

- Personligt tror jeg, at de flerstrengede foreninger er det nye sort, slår Martin Boesen fast.

Han peger på, at der blæser nye vinde i forhold til for 40 år siden, hvor de fleste foreninger ville stå alene og være sig selv.

- I dag hører man mere og mere foreninger, som gerne vil deles om eksempelvis en kassererfunktion eller lignende. Uanset hvilken slags klub eller forening man er, så er arbejdet i bestyrelseslokalet jo meget ens.

Men endnu er skibet knapt nok nået ud af havnen, og kaptajnen er kun lige gået på broen, så hvordan den endelige kurs bliver, må de næste fire år vise.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

UVIST HVORDAN AFGIFT RAMMER SUKKERFABRIKKER

Annonce
Lolland

STOR OPRYDNING GAV NYE HAVEEJERE

Annonce
Forsiden netop nu
Udslip

30 blev evakueret efter udslip af ammoniak

Femern

FEMERN-KRITIKER: TRAFIKGRUNDLAGET ER KOLLAPSET

Guldborgsund

BYGGERI AF 36 ALMENE FAMILIEBOLIGER GODKENDT

Craft Days

GÅR NED I STØRRELSE FOR AT GÅ OP I KVALITET

Stafet for livet

MANGLER DELTAGERE

Landsstævne

ENDELIG TID TIL LANDSSTÆVNE IGEN

Lolland

Undsætnings-aktion efter drivende jolle

Lolland

VARMEVÆRK TABER ENDNU EN KLAGESAG

Guldborgsund

KATEDRALSKOLENS REKTOR STOPPER

UDSLIP

KEMIKALIEUDSLIP ER UNDER KONTROL

POLITIK

RENÉ CHRISTENSEN OM FANEFLUGT: JEG TROR IKKE, DET ER SLUT ENDNU

Lolland

REGIONSFORMAND: NYT LÆGEFIRMA VIL SKABE TRYGHED

Lolland

KLAGENÆVN AFVISER SAG OM BIOGASANLÆG

Annonce
112

"BANKMAND" FORSØGTE AT SNYDE ÆLDRE KVINDER

Student 2022

- JEG SVEDER FRA STEDER, JEG IKKE VIDSTE, JEG KUNNE SVEDE FRA

Student 2022

- GÅ UD OG INDSPIL JERES EGET LIV

Sport

CENTRUM FOR HORBELEV-DRAMA ØNSKER MERE RESPEKT FOR DOMMERE

112

NABOER REDDEDE STRÅTÆKT HUS

Student 2022

GYMNASIETS PYJAMAS-ÅRGANG FEJRET

Student 2022

- DET ENESTE JEG HAR I HOVEDET LIGE NU ER AT DRIKKE MIG HAMMERSTIV

Sankthans

GLÆDESBLUS PÅ DEJLIG AFTEN

Annonce
Annonce