Annonce
Politik

- SKIBET LOLLAND ER SPRUNGET LÆK

Ifølge Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme er skuden Lolland sprunget læk, og stævnen er på vej mod dybet. Regeringens redningskrans giver hun ikke meget for. Arkivfoto: Anders Knudsen
Mismodet var til at tage at føle på, da Lolland Byråd førstebehandlede budgettet for 2023. I budgetforhandlingerne skal de nu endnu engang finde besparelser for millioner.

LOLLAND: År efter år har byrådet i Lolland Kommune skullet ud i den samme øvelse, hver gang kalenderen siger september, og budgettet for det næste års kommunale drift endelig kan lægges.

Hvert år venter lokalpolitikerne på at se, hvad kommunen får i særtilskud fra statens udligningspulje, før de kan se, hvad der skal hentes hjem på besparelser. Og sådan har det været i de fleste af de år - undtaget et, Lolland Kommune har eksisteret i.

Læs også: Skolelukninger kommer tidligt i 2024

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år er ingen undtagelse - tværtimod. Særtilskuddet endte i år på 75 millioner kroner, mens partnerskabsaftalen med staten gav 120 millioner kroner som en slags lim, der skal få Lolland Kommunes økonomi til at hænge sammen endnu et år.

- Det gør selvfølgelig situationen lidt nemmere, end hvis vi ikke havde fået dem. Men der er stadig et stykke til mål. Den udligningsreform, der blev lavet i 2020, tager 280 millioner kroner ud af bagdøren her i butikken. Og så går man om til fordøren og giver os 192 millioner kroner og siger til os: "Eiii, hvor må I da være glade for alle de her dejlige, nye penge, I har fået", lød det syrligt fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Han advarede om, at hvis den økonomiske vejrudsigt står på slagregn og mørke skyer i 2023, så venter tornadoerne og oversvømmelserne i 2024 og 2025, hvor Lolland Kommune står til at mangle henholdsvis 187 millioner og 331 millioner kroner på budgettet.

- Det kræver fortsat modige beslutninger af os at skabe rammevilkår for fremtidens Lolland.

Lappeløsning i 2023

Socialdemokratiets gruppeformand Vibeke Grave er en garvet politisk rotte. Men selv hun virkede lidt modløs ved det vedvarende økonomiske lavvande i kommunekassen.

- På trods af en historisk stor tildeling af midler, kan vi se, at det stadig ikke er nok til at forhindre besparelser på næste års budget. Der skal ske en eller anden form for handling fra statens side, inden vi skal i gang med budget 2024. Vi kan ikke fortsætte med at finde penge ved at spare på servicen til vores borgere år efter år, lød det fra Grave.

Vi kan ikke fortsætte med at finde penge ved at spare på servicen til vores borgere år efter år.

Vibeke Grave, gruppeformand for Socialdemokratiet i Lolland Kommune

Også i byrådets næststørste parti, Venstre, har gruppeformand Tine Vinther Clausen svært ved at se solstrålerne skinne på Lollands fremtid.

- Vi skal nok finde en lappeløsning for 2023. Det tror jeg på. Men jeg er dybt bekymret for 2024, 2025 og 2026. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan vi skal få tingene til at hænge sammen der, sagde hun og opfordrede til, at byrådet allerede nu træffer beslutninger om besparelser, der også slår igennem i de tre kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et skib i havsnød

Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme kastede sig for alvor ud i det maritime ordforråd for at beskrive sine følelser i forhold til endnu engang at skulle være med til at skære ind i benet.

- Skibet Lolland Kommune er stødt på isbjerge og tager vand ind i hastig fart. Skibsrederen på Christiansborg har kastet en redningskrans ud for budget 2023. Men er det nok til at få skibet i land? Er det nok til at sikre, at skibet ikke synker mod havets bund? Næh. Lolland er i høj søgang, og har taget så meget vand ind, at stævnen styrer mod dybet. Ingen redningskrans får os i land, hr. Skibsreder. En retfærdig udligningsreform er påkrævet nu, sagde hun henvendt til regeringen på vegne af "besætningen" Lolland Byråd.

Ingen redningskrans får os i land, hr. Skibsreder. En retfærdig udligningsreform er påkrævet nu.

Marie-Louise Brehm Nielsen, byrådsmedlem i Lolland Kommune for Din Stemme
Artiklen fortsætter efter annoncen

Har alternative spareforslag klar

Hos SF var frustrationen til at tage og føle på.

- Det her betyder konstante forringelser på den service, som vi på lige fod med andre kommuner skal levere til vores borgere. Serviceforringelserne og nedjusteringerne er ikke et resultat af Luksusfælden-lignende adfærd fra Lolland Kommunes side, men er alene et resultat af et udligningssystem, der tilgodeser kommuner, som godt kan klare sig selv, vrissede Lars Christiansen (SF), der dog pegede på, at han godt kan få øje på mulige besparelser på anlægsudgifter og Business Lolland-Falster.

Også Leo Christensen fra Lokallisten Lolland har stillet skarpt på Business LF og den boligpolitiske handleplan som steder, hvor der kan spares.

Bente Borreskov fra Enhedslisten er med på at skære den boligpolitiske handleplan væk og har desuden udset sig Sydkysten, Irmagrunden, Dodekalitten, Nakskov 2030 og den kommunale administration som sparemuligheder.

Pengene skal i stedet gå til mere service til borgerne.

- Vi ser frem til at få drøftet dette inden andenbehandlingen af budgettet.

Løsgængeren Per Kim Nielsen opfordrede borgerne til at komme med løsningsforslag i høringsfasen.

- Det ser sort ud, og vi bliver nødt til at tage arbejdstøjet på. Det er ikke bare os, der sidder her, og administrationen. Det er hele kommunen. Det er let at brokke sig. Det er let at sige, at det er noget lort, det de laver. Men nu er der mulighed for at komme med rigtig gode, konstruktive løsninger, opfordrede han.

Borgmesteren opfordrede alle interessenter til at indsende høringssvar til budgettet inden mandag, og lovede, at byrådet vil læse dem, inden der træffes endelige beslutninger om besparelser.

  • 04_tem_valg-lolland_DS_marie louise nielsen1
    Ifølge Marie-Louise Brehm Nielsen fra Din Stemme er skuden Lolland sprunget læk, og stævnen er på vej mod dybet. Regeringens redningskrans giver hun ikke meget for. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem