Annonce
Maribo

Skoleelever spredte vild blomsterblanding på brandtomt

Det bliver vildt, når frøene fra Lolland Kommunes Vild med vilje-blanding gror op i den grønne oase, hvor 5. klasse fra Østofte Landsbyordning såede dem onsdag. Foto: Jan Knudsen
Elever fra 5. klasse på Østofte Landsbyordning sørgede onsdag for, at Nørreballe får en grøn oase i fremtiden.

NØRREBALLE: Bilister har måske nok undret sig onsdag morgen, da en samling børn gik rundt på en brandtomt midt i Nørreballe. Børnene gik to og to og spredte ligesom noget ud over jorden.

Det "noget" var små blomsterfrø fra Lolland Kommunes vilde blomsterblanding.

I 2013 brændte det gamle tømrerværksted midt i Nørreballe. I årene efter branden lå bygningerne forrevne og triste lige ud til Vestre Landevej og bød forbipasserende velkommen til byen på en lidt kedelig måde.

Annonce

Men for et par år siden købte Lolland Kommune grunden med henblik på at rive ejendommen ned. Det er nu sket, og der er lavet en foreløbig tiårig brugeraftale med Østofte-Nørreballe Bylaug.

Aftalen går ud på, at bylavet har brugsret til den store vinklede grund, der ligger pittoresk ned mod skoven. Men lavet skal også sørge for, at der bliver slået græs på stedet.

Ikke vilde med det

For græs skal der være.

- Vi er jo ikke så meget vilde med vild med vilje. Alt det der høje græs og ukrudt er vi da ikke ubetinget begejstrede for, grinede Flemming Albrektsen og Birthe Knudsen fra bylavet.

Alt det der høje græs og ukrudt er vi da ikke ubetinget begejstrede for.

Flemming Albrektsen og Birthe Knudsen fra bylavet.

- Nej, jeg tror Flemming får et chok, når han ser, hvad der skyder op her. Det er alt det, han sprøjter mod ude på marken, grinede Trine Øllegaard Syvmand fra Lolland Kommunes Vild med Vilje-projekt mod landmanden Flemming Albrektsen, der nærmest får ticks ved tanken om de tidsler, valmuer og mælkebøtter, der allerede ligger på lur.

Trine Øllegaard Syvmand fra Lolland Kommune havde lidt ekstra kællingetand-frø med. Frøene blev blandet i grus, så det var nemmere at strø jævnt ud. Foto: Jan Knudsen

- Men vi skal have plantet nogle træer og buske. Prøv at forestille dig at gå herned ad, mens kirsebærtræerne og sommerfuglebuskene blomstrer, sagde Birthe Knudsen.

Annonce

Populær kællingetand

Grunden er nu inddelt i felter, og på nogle er der allerede sået græs, som skal slås og holdes. Det tager Flemming sig af. Men på andre felter blev der onsdag sået blomster og urter. Så lidt vildt med vilje bliver det altså.

Kællingetand er meget populær. Den er værtsplante for den blå sommerfugl.

Trine Øllegaard Syvmand, tilsynsførende for Lolland Kommunes grønne områder

Hvor der før stod en øjebæ, skal der nu være en grøn oase med Lollands vilde blomsterblanding. Snart vil snerrer, okseøjer, kællingetand, blåhat, rødkløver, knopurt, merian, valmuer, kornblomster og mange andre blomster og urter skyde op og gøre tomten til en biotop med plads til biller, sommerfugle og padder.

- Kællingetand er meget populær. Den er værtsplante for den blå sommerfugl. Så den har jeg taget lidt ekstra frø med af. Man kan jo også lægge lidt sten ud, som insekterne kan gemme sig i. Kun fantasien sætter grænsen, fortæller Trine Øllegaard Syvmand, som er tilsynsførende på Lolland Kommunes grønne områder - og selv bor i Nørreballe.

Annonce

Stor koncentration

Onsdag troppede 5. klasse fra Østofte Landsbyordning op for at hjælpe med at gøre sin by lidt grønnere. Børnene fik udleveret frøposer og bægre, og så var det bare at sørge for at få spredt de mange blomsterfrø i et jævnt lag på de indtegnede felter.

Eleverne kunne tydeligt se de områder, hvor frøene skulle strøes ud. Ind imellem de vilde bede bliver der græsgange. Foto: Jan Knudsen

De unge gik til opgaven med stor ildhu og koncentration, for det er ikke det nemmeste at sørge for, at sådan en frøblanding bliver spredt jævnt ud over det hele.

- Det er positivt, at børnene skal være med til at så. Så kan de føle, de har været med og vil passe på det i fremtiden, siger Flemming Albrektsen.

Annonce

Kræver tålmodighed

Men man skal ikke forvente, at grunden bliver et stort blomsterflor de første år.

- Mange tror, det er lige til med det her vild med vilje. Men det tager tid og kræver tålmodighed. Det bliver altså ikke pænt i år. Og man skal være over det. Man kan ikke bare sprede frøene, og så ikke gøre mere, forklarer Trine Øllegaard Syvmand.

Grunden ligger i vinkel på Vestre Landevej ned mod skoven, så borgerne i Østofte-Nørreballe forventer sig meget af deres nye oase. Men der går nok et år eller to, før frøblandingen for alvor slår igennem. Foto: Jan Knudsen

Planen er, at der også skal sættes bord-bænke-sæt på grunden, der ligger smukt ned mod skoven, så byens borgere i alle aldre kan nyde blomster- og dyrelivet i Nørreballes nye, grønne oase.

05 LOL MAR 5 klasse sår vild med vilje 9
Annonce
Annonce
Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Annonce
Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Annonce
Forsiden netop nu
Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Landsstævne

VÆRTSBYEN TOG GODT IMOD LANDSSTÆVNET

Annonce
Se billederne

STORT MARKED RYKKER IND I MARIBO

112

35-ÅRIG SIGTET EFTER SAMMENSTØD MELLEM BIL OG BUS

Strejke

RETTEN HAR TALT: 500 FEMERN-ANSATTE SKAL TILBAGE PÅ JOB

Guldborgsund

KLOSTER FÅR NY FORSTANDER

Politik

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM HAR FÅET NOK: FÆRDIG MED DF

112

MAND FÆNGSLET FOR VOLDTÆGT AF NIÅRIG PIGE

Guldborgsund

ALLE VERDENS KROKODILLE-ARTER SAMLET PÅ FALSTER

Lolland

SKADEKLINIK LUKKET I TO MÅNEDER - UTILFREDS REGIONSFORMAND KRITISERER MANGLENDE INFO

Annonce
Annonce