Annonce
Bolig og livsstil

Slut med impulskøb: Få teenageren til at spare op

I et forsøg på at spare penge op, kan du hjælpe dit barn med at rydde ud i abonnementer og medlemsskaber, som ikke bliver brugt. Det kan være et medlemsskab til fitnesscentret, betalte apps på telefonen eller streamingtjenester. Sådan lyder anbefalingen fra Rådtilpenge.dk. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Fremlæg perspektiverne, og prioriter det sociale forbrug, når du vil lykkedes med at få dit barn til at spare op.

Flyver dit teenagebarns penge lige så hurtigt ud af kontoen, som de fandt vej derind, så er du ikke den eneste forælder, der er vidne til det scenarie.

To ud af fem unge mellem 18 og 29 år har nemlig svært ved at sige nej, når der er noget, de gerne vil have. Det fremgår af Finans Danmarks rapport "Unge - gæld, forbrug og opsparing" fra 2020.

Og det er noget, 23-årige Frederik Askov Storm, der står bag bloggen ungmedpenge.dk, hvor han deler sine råd om privatøkonomi med andre unge, kan nikke genkendende til.

- Det første jeg gjorde, da jeg begyndte at tjene penge i mit fritidsjob, var at gå ud og bruge dem, siger han.

- Og når vi så ramte midten af måneden, var der ikke meget tilbage, fordi jeg havde brugt dem på tøj, sko, elektronik og byture, fortsætter han.

Men det er han altså ikke alene om. Og derfor kan det være, at din teenager skal have lidt hjælp til at få sat en opsparing i gang.

Hvis dit barn har en større ting, der skal spares op til, så begynd med at finde ud af, hvor meget den koster, og hvor meget det er realistisk at lægge til side hver måned. Husk at afsætte penge til det sociale forbrug som biograftur og pizza.

- Det er ikke realistisk at spare alle pengene op hver måned, hvis de også skal have det sjovt ved siden af, siger Louise Skjødsholm, der er sociolog og specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk.

Er det et par nye sneakers eller en iPhone, dit barn ønsker sig, så print et billede af det ud, og hæng det på køleskabet eller værelset. Tager det 12 uger at spare op til, så inddel billedet i 12 dele, og klip en del af, for hver gang et delmål opnås.

- Når man gør det konkret og visuelt, så hjælper det dem med at holde fokus, så de ikke hurtigt finder noget andet, de hellere vil bruge dem på, siger hun.

For Frederik Askov Storm blev vendepunktet, da han som 19-årig blev færdig med sin uddannelse og begyndte at arbejde mere, hvilket automatisk gjorde, at han tjente flere penge.

- Jeg begyndte at lægge penge fra, og det blev hurtigt interessant at se, hvor højt jeg kunne få beløbet op, forklarer han.

Han anbefaler, at du som forælder foreslår dit barn at sætte et beløb ind på opsparingskontoen i starten af måneden i stedet for sidst på måneden.

- Får man 6000 kroner ind på kontoen, så begynd måneden med at sætte 500 kroner eller 1000 kroner af, så man prioriterer sin opsparing først, råder han.

Vil dit barn brænde x antal kroner af på en bestemt ting, så sørg for at give perspektiv, og belys, hvad man reelt vil kunne få på længere sigt ved at gemme pengene.

- Desuden er det okay, at der er måneder, hvor man ikke sparer op, så længe man kan argumentere for, at der er en fornuftig årsag til det, mener Frederik Askov Storm.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
112

Politi undersøger sag om voldtægtsforsøg

Annonce
Lokal nyt

UVIST HVORDAN AFGIFT RAMMER SUKKERFABRIKKER

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

STOR OPRYDNING GAV NYE HAVEEJERE

Udslip

30 blev evakueret efter udslip af ammoniak

Femern

FEMERN-KRITIKER: TRAFIKGRUNDLAGET ER KOLLAPSET

Guldborgsund

BYGGERI AF 36 ALMENE FAMILIEBOLIGER GODKENDT

Craft Days

GÅR NED I STØRRELSE FOR AT GÅ OP I KVALITET

Stafet for livet

MANGLER DELTAGERE

Landsstævne

ENDELIG TID TIL LANDSSTÆVNE IGEN

Lolland

Undsætnings-aktion efter drivende jolle

Lolland

VARMEVÆRK TABER ENDNU EN KLAGESAG

Guldborgsund

KATEDRALSKOLENS REKTOR STOPPER

UDSLIP

KEMIKALIEUDSLIP ER UNDER KONTROL

POLITIK

RENÉ CHRISTENSEN OM FANEFLUGT: JEG TROR IKKE, DET ER SLUT ENDNU

Lolland

REGIONSFORMAND: NYT LÆGEFIRMA VIL SKABE TRYGHED

Annonce
Lolland

KLAGENÆVN AFVISER SAG OM BIOGASANLÆG

112

"BANKMAND" FORSØGTE AT SNYDE ÆLDRE KVINDER

Student 2022

- JEG SVEDER FRA STEDER, JEG IKKE VIDSTE, JEG KUNNE SVEDE FRA

Student 2022

- GÅ UD OG INDSPIL JERES EGET LIV

Sport

CENTRUM FOR HORBELEV-DRAMA ØNSKER MERE RESPEKT FOR DOMMERE

112

NABOER REDDEDE STRÅTÆKT HUS

Student 2022

GYMNASIETS PYJAMAS-ÅRGANG FEJRET

Student 2022

- DET ENESTE JEG HAR I HOVEDET LIGE NU ER AT DRIKKE MIG HAMMERSTIV

Annonce
Annonce