Annonce
Ugeavisen Lolland

Sort humor sparker døre ind

Franks sammenbidte ringmuskel er ikke ligefrem villig til at åbne sig for videnskaben. Scene fra forestillingen "En lille smule ubehag", som behandler prostatakræft med sort humor og vises i Nakskov Teater fredag 2. december. Foto: Svalegangen
På fredag præsenterer Teaterforeningen Lolland en komisk monolog om den mest udbredte kræftform blandt mænd, nemlig prostata-kræft. Også i Kaffeklubben, hvor en flok prostatakræft-behandlede mænd jævnligt mødes, spiller humor en stor rolle.

NAKSKOV: Lenn Olsen er ikke sikker på, om han skal over og se forestillingen "En lille smule ubehag", som vises i teatersalen i Nakskov på fredag klokken 19.30.

Forestillingen kredser om prostatakræft, en kræftform, som 59-årige Lenn Olsen selv inden for de sidste år er blevet ramt af og siden behandlet for.

- Men ligefrem at se et teaterstykke om det. Det er godt nok et lidt spøjst emne. Det kræver i hvert fald humor, slår Lenn Olsen fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Humor er netop en vigtig ingrediens i forestillingen, som er en rystende komisk cancer-monolog, hvor den 55-årige Frank rammes af den hyppigste cancerform blandt mænd.

Skuespiller Holger Østergaard zapper ind i de følelsestilstande og karakterer, som Frank Fjordby møder på sin vej, da han med et bliver patientliggjort. Fra drænende bivirkninger, angstprovokerende venteværelser, til intime samtaler med læger, familien, døden og såmænd også Franks sammenbidte ringmuskel, der ikke vil åbne sig for videnskaben. Tag med på en gribende one-man mission, der kanaliserer frygten og sårbarheden, men som også er belagt med et tykt lag komisk guld, der vækker håbet, som det lyder i foromtalen af forestillingen.

Tabuer tages op

På FrivilligCenteret i Nakskov Sundhedscenter mødes en flok mænd hver den anden tirsdag formiddag i måneden i Kaffeklubben, hvis officielle navn er Prostata-cafeen, og her spiller humor også en stor rolle. For det kan være grænseoverskridende og tabubelagt at tale om, at man har svært ved at holde på vandet, er nødt til at gå med voksenble eller at det er svært at få rejsning, hvis man ikke også kan joke lidt med det.

Og netop den indgang til problemerne er måske en af årsagerne til, at Kaffeklubben har eksisteret siden 2018 og i dag har mere end 20 faste medlemmer.

- Vi kan snakke om  alting, ja faktisk er der altid noget nyt at snakke om, når vi mødes, fortæller Carsten Christensen, som har været med i Kaffeklubben siden begyndelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Åbent fællesskab

Formidlingen til Kaffeklubben sker gennem fysioterapeut Lotte Heyn. Når hun har haft en prostatakræft-behandlet mand til genoptræning på Nakskov Sundhedscenter, fortæller hun om mandegruppen, der mødes og udveksler erfaringer og fortællinger.

Alligevel kniber det med at få nye medlemmer til at møde op.

- Vi ved, at mange går og putter sig og tænker, at "det her, det klarer jeg selv", lyder det fra Carsten Christensen, som ikke kan opfordre andre prostatakræft-behandlede mænd nok til at blive en del af fællesskabet i FrivilligCenteret.

En af de sidste, som har fået øjnene op for Kaffeklubbens kvaliteter, er Lenn Olsen.

-  Jeg blev opereret for et år siden. Jeg havde ingen symptomer, så kræften blev opdaget tilfældigt. Inden operationen havde jeg et tankemylder om sygdommen og om fremtid. Hvad nu hvis mit sexliv gik helt i stykker, fortæller Lenn Olsen.

Efter operationen blev tankerne  bare ved og ved med at fylde alting.

- Men jeg manglede nogen at snakke med. Nogen, som selv havde prøvet det her forløb og kunne fortælle om, hvordan de havde klaret det. Jeg manglede virkelig et sted at gå hen, så derfor var det en stor ting, da jeg opdagede Kaffeklubben, siger Lenn Olsen og fortæller om, hvordan han egentlig ikke havde lyst til at være med i en gruppe, men har opdaget, at Kaffeklubben er en åben gruppe, hvor man både kan tale alvorligt om tingene, få gode råd, lytte til andres erfaringer, fortælle om sine egne og ikke mindst få sig et godt grin i et mandefællesskab, som uden en stor portion sort humor nok var gået i sig for længe siden.

Om prostatakræft

Den mest udbredte kræftform blandt mænd

Alene i Region Sjælland konstateres der 4.000 tilfælde om året

Prostatakræft forekommer blandt 17 procent af alle mænd, men er kun dødsårsag hos 3-4 procent

Prostata-cafeen -Kaffeklubben – er et fællesskab af mænd, som er behandlet for prostatakræft. Cafeen er åben i FrivilligCenteret i Nakskov fra klokken 10 den anden tirsdag i måneden

Næste café er 13. december, og efter juleferien starter cafeen igen tirsdag 10. januar. Mød bare op, lyder opfordringen

”En lille smule ubehag” er en komisk monolog om prostatakræft, som vises i Nakskov Teater fredag 2. december klokken 19.30

  • Franks sammenbidte ringmuskel er ikke ligefrem villig til at åbne sig for videnskaben. Scene fra forestillingen "En lille smule ubehag", som behandler prostatakræft med sort humor og vises i Nakskov Teater fredag 2. december. Foto: Svalegangen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt