Annonce
Debat

Specialskolen Lolland - er der udvist rettidig omhu?

Rettidig omhu?

Formanden for Børne og Skoleudvalget fortæller i Folketidende d. 18.12 at vi skal finde ud af hvad der fortsat giver problemer, selv efter der er tilført ekstra økonomiske ressourcer til Specialskolen.

Udfordringen er at problemerne i høj grad ikke alene handler om tal i et budget. Det handler om 192 børn og skæbner. Det handler om børn og unge, hvis adgang til at få folkeskolens afgangseksamen er enormt begrænset. Det handler om børn som ikke modtager lovpligtig undervisning efter folkeskoleloven. Det handler om børn der fritages fra undervisningspligtige fag – uden forældrenes samtykke. Det handler om børn der ikke kan rumme at være i skole på fuld tid – pga. uro, skiftende personale, manglende struktur og tryghed. Det handler om børn, der ikke modtager den specialpædagogiske bistand som rummer de helt særlige opgaver en Specialskole forventes at kunne løse – herunder praktisk hjælp. Det handler om børn der bliver syge, stressede, sættes tilbage i udvikling, mister kompetencer og mistrives i en sådan grad, at det går udover hele familiers trivsel. Det handler om børn der ofte ikke er i stand til at sige fra og er dybt afhængige af at der er kompetente voksne omkring dem, der varetager deres behov, udvikling og trivsel. Det handler om forældre, som allerede befinder sig i en vanskelig livssituation, hvilken udfordres yderligere mht. at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, fordi de har børn i mistrivsel.

Det handler også om medarbejdere i Specialskolen, som af angst for repressalier anonymt fortæller om manglende inddragelse i etableringen af de nye Specialtilbud, som beskrives som et uærligt projekt. De fortæller at de langt fra har de bedste rammer og muligheder for at sikre børnene den bedst mulige skoledag og listen med advarselstegn slutter ikke der. Medarbejdernes udsagn og bekymringer bakkes op af både Lærerforeningen og BUPL.

Børne og skoleudvalget beretter at de mener der er udvist rettidig omhu, idet man overførte midler til Specialskolen, straks man blev opmærksom på forringelser og underfinansiering af tilbuddet. Virkeligheden er dog at helt tilbage i november 2019 sendte Centerafdelingens forældreråd et høringssvar, hvori der spørges ind til hvordan man vil arbejde med børnene, personligt, socialt og fagligt i de nye tilbud. Samt hvordan man vil evaluere trivsel og udvikling hos børn og personale. Det var vanskeligt at gennemskue hvad de enkelte tilbud helt konkret skulle indeholde. Beskrivelserne var mangelfulde. Alligevel valgte Børne og skoleudvalget af gå videre med tilbuddene i Tilbudsviften, uden at forholde sig yderligere til de indkomne høringssvar.

Ved budgetforhandlingerne til 2021 gjorde Specialskolens bestyrelse opmærksom på Specialskolens budget for 2020, som allerede var overskredet markant. Allerede dengang var bekymringen at det kommende budget ville tage udgangspunkt i budgettet for 2020, hvilket havde vist sig umuligt at drive skole for. Der skulle altså gå et helt år yderligere, før Børne og skoleudvalget reagerede på underfinansieringen. Er det rettidig omhu?

Er der tale om rettidig omhu, når medarbejderne fortæller om en etablering af specialtilbud uden vidensgrundlag og pædagogiske metoder?

Er der tale om rettidig omhu, når nuværende formand for Børne og skoleudvalget tilbage i 2019 bestilte en risikovurdering, som konkluderede at hvis man gennemførte planlagte ringere normering i specialtilbuddene ville konsekvenserne bl.a. være forringelse af arbejdsmiljø både for medarbejdere som elever. At tilbuddet går fra pædagogisk udviklende læring til pædagogisk tilsyn. Øget risiko for optrapning af magtanvendelse. Eleverne vil opleve mindre fokus på deres trivsel og læring. Kan opleves som truende for deres udvikling.

Er der tale om rettidig omhu, når man opretter en ny specialskolestrategi som i høj grad fokuserer på styring af udgifter på specialundervisningsområdet, men i meget ringe grad har fokus på den faglige baggrund og bæredygtigheden i tilbuddene?

Det er på tide at vi taler om essensen af problemerne og hvordan de løses, i stedet for passivt at fokusere på beløb i et budget.

Rikke Østfeldt-Witt

Vindeholmevej 12,

4900 Nakskov

Annonce
Annonce
Maribo

FOR OLE VAR PARKINSONS EN SMUK GAVE I EN GRIM INDPAKNING

Annonce
Lolland

KRITISERER REGLER, NOTA ER BUNDET AF

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

FILMEN HOLY SPIDER ER INDSTILLET SOM DANSK OSCARKANDIDAT

Lolland

- VI VED, AT DET GØR EN STOR FORSKEL I FAMILIERNES LIV

Navne

FORFATTEREN KNUD SØRENSEN ER DØD

Turisme

MINISTER POSITIV OVERFOR IDE OM FERIERESORTER

Corona-virus

NY VARIANTVACCINE SKAL ERSTATTE NUVÆRENDE TILBUD I OKTOBER

Ungdomsliv

UDFORDRINGEN ER AT FÅ DE UNGE TIL AT DUKKE OP

Guldborgsund

SAKSKØBINGS HALDRØMME LEVER FORTSAT

Guldborgsund

TIDLIGT UDE FOR AT FINDE DEN RETTE EFTERSKOLE

Energikrise

- MAN SKAL OGSÅ LEVE

Indland

MYNDIGHEDER SÆTTER SIG SAMMEN FOR AT HÅNDTERE GASLÆK

Guldborgsund

SPEJDER ER NOGET, MAN ER

Guldborgsund

GRATIS ADGANG TIL ARRANGEMENTER RESTEN AF ÅRET

Guldborgsund

ÅBNER NY RESTAURANT MIDT I EN KRISETID

Annonce
Energikrise

- VI ER RET OPTIMISTISKE PÅ LOLLAND-FALSTERS VEGNE

Fodbold

NFC-FORMAND: - STADIG FULD TILLID TIL CLAUS JENSEN

Guldborgsund

FOND MANGLER AFTAGERE TIL MILLION

Indland

BEREDSKABSNIVEAU HÆVET TIL NÆSTHØJESTE NIVEAU EFTER GASLÆK

Lolland

LETTET CAFÉEJER: NU KAN KUNDERNE BETALE MED KORT

112

KVINDE FASTKLEMT I SENGEHEST

Guldborgsund

MÅSKE HURTIGERE SAGSBEHANDLING I BYGGESAGER

Energikrise

- ALT BLIVER SLUKKET UNDTAGEN KØLESKABET

Annonce
Annonce