Annonce
Guldborgsund

Stemmer man ja eller nej, hvis man er i tvivl?

Fire politikere, tre af dem lokale og fra Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten, imens Pia Kjærsgaard repræsenterede Dansk Folkeparti, deltog tirsdag aften i en debat om forsvarsforbeholdene arrangeret af Netavisen Pio. Foto: Maria Glasius Lange
Under en debat om forsvarsforbeholdet kom fire politikere ind på tvivl, penge, et ydre pres og blandede signaler fra en flyvemaskine over Døllefjeldemarkedet.

NYKØBING: Spørgsmålet om forsvarsforbeholdet giver anledning til mange tanker hos danskerne. At koge sådan et spørgsmål ned til et ja eller et nej til et enkelt af i alt fire 30 år gamle forbehold er en stor opgave for begge politiske sider. Det er trods alt EU, vi taler om her.

Det blev tydeligt under en debat arrangeret af Netavisen Pio i Salen tirsdag aften.

Nej-sigerne var repræsenteret af den erfarne DF-politiker Pia Kjærsgaard og den fortsat nye Enhedslisten-kandidat Ludmila Plenge Schütt. På ja-siden stod Socialdemokratiets lokale medlem af Folketinget Kasper Roug og Iben Krog, der stiller op til Folketinget for Venstre.

Annonce

Og for enden af bordet stod Pios chefredaktør Niels Jespersen, der selv har været udsendt til Afghanistan tre gange.

- Historisk set har der været få EU-missioner, indledte han.

- Der har været i Balkan, Mali og Somalia, hvor man gik efter pirater. På grund af forbeholdet har vi ikke deltaget, tilføjede han og sagde så, at Pia Kjærsgaard engang har stemt ja til en EU-afstemning.

Jeg oplever, at mange er i tvivl. Og jeg har igennem årene udviklet et motto, der hedder "Er du i tvivl, så stem nej.

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti

Det var dengang, man skulle stemme om at komme ind i EF. Siden tog hun en anden tilgang til EU og stod i spidsen for nej-kampagnen til Maastricht-traktaten.

- At vi stemte nej til euroen er min største politiske bedrift. Vi ville aldrig igen få chancen for at indføre kronen tilbage. Det samme er tilfældet med forsvarsforbeholdet. Jeg oplever, at mange er i tvivl. Og jeg har igennem årene udviklet et motto, der hedder "Er du i tvivl, så stem nej".

Invasionen ændrede alt

Sådan et motto har Kasper Roug også, bortset fra at han stemmer ja, hvis han er i tvivl.

Da der ikke er nogen umiddelbare krigstrusler mod Danmark, handler det for Kasper Roug (S) også om at vise solidaritet over for øvrige EU-lande, der er i knibe. Foto: Maria Glasius Lange

Han forklarer, at invasionen i Ukraine 24. februar ændrede alt for regeringen. I oktober 2021 udtalte statsminister Mette Frederiksen, at hun ikke så et problem med de fire EU-forbehold.

- Vi var ikke opmærksomme på, at der ville komme et angreb. Vi troede ikke, at Putin kunne finde på at angribe et land med 42 millioner indbyggere med en hær på 200.000 mand. Vi troede, at vi kunne handle os ud af det, fordi man så var afhængige af hinanden. At det ikke var tilfældet, jog en skræk i livet på os. Så som medlem af Nato og medlem af EU er spørgsmålet nu, hvad vi skal med forsvarsforbeholdet, siger han.

Pointen er, at hvis vi stemmer ja til at ophæve det, så kan vi fremover både stemme ja og nej til at deltage i EU-ledede missioner. I dag kan vi kun stemme nej.

Iben Krog, Venstre

Enhedslisten anbefaler et nej til at afskaffe forbeholdet. Primært af den årsag, at man simpelthen ikke ved, hvad man ved et ja går ind til.

- Og så er der også en risiko for, at veto-retten forsvinder, siger Ludmila Plenge Schütt med en henvisning til, at regeringen på opfordring fra Enhedslisten ikke ville indskrive en dansk vetoret mod eventuelle missioner direkte i den gældende lovtekst men kun i de mere uformelle tilføjelser til loven.

Annonce

Skal man tage endnu mere ansvar?

Iben Krog oplever, at der spredes mange skræmmekampagner om, hvad der kan ske, hvis man opgiver forbeholdet.

- Pointen er, at hvis vi stemmer ja til at ophæve det, så kan vi fremover både stemme ja og nej til at deltage i EU-ledede missioner. I dag kan vi kun stemme nej. Jeg synes ikke, at vi skal være med i alt. Men nogle ting giver mening. Det handler om at turde engagere sig og tage et ansvar.

- Vi har da taget ansvar, lød det fra Pia Kjærsgaard.

- Over de seneste 30 år har vi sendt 30.000 soldater i krig. 68 af dem er døde. Jeg har netop sendt mit barnebarn i krig. Vi tager i dén grad et ansvar.

Annonce

Et spørgsmål om EU

Fra de cirka 20 deltagere i salen kom flere pointer frem i løbet af aftenen. Flemming spurgte, om det ikke var en større fordel at kunne stemme nej til en mission end slet ikke at kunne stemme, som tilfældet er i dag.

Flere unge fra Enhedslisten deltog også i debatten. Blandt andre Maher El Youssef (stående), der stillede op for Enhedslisten ved kommunalvalget i november. Foto: Maria Glasius Lange

Og Ane spurgte, om man som politiker har forholdt sig til, at spørgsmålet om ophævelsen af EU-forbeholdet også hurtigt kan blive et spørgsmål, om man er for eller imod EU generelt.

Og Kasper Roug er enig i, at debatten ikke må blive afsporet.

- Men jeg tror også, at jeg er enig i, at det kalder på et principielt spørgsmål om EU, siger han.

Iben Krog fortalte om en oplevelse fra Døllefjeldemarkedet. Her så hun en flyvemaskine flyve hen over markedspladsen med et banner efter sig med teksten "Sig nej til mere EU" efterfulgt af DF's logo.

Annonce

Et spørgsmål om værdier

- På den måde reduceres debatten også til det spørgsmål, mener hun.

Til flere af tilhørernes spørgsmål om prisen for at indtræde i EU's forsvarssamarbejde svarede hun, at prisen ifølge oplysninger hos Danmarks Radio er angivet til 26,6 millioner kroner om året. Øvrige omkostninger afhænger af, hvor meget man vælger at være med i, oplyste hun og tilføjede:

- Det er værdier, det her. Ønsker vi at kunne være med i nogle af de missioner, som EU har nogle steder. Det mener jeg.

Hos Enhedslisten mener man, at Danmark hurtigt kan komme under pres af de større nationer og ende med at deltage i missioner, man egentlig ikke har lyst til.

Valget finder sted 1. juni.

Annonce
Annonce
112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Forsiden netop nu
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Annonce
Annonce