Annonce
Lokal nyt

Stigning i sovemedicin til unge bekymrer fagfolk

Arkiv. Foto: /ritzau/Khan Tariq Mikkel

Et stigende antal unge tager medicin for at falde i søvn. Øget præstationspres kan være en årsag, lyder det fra eksperter, der søger alternative handlemuligheder.

Antallet af unge mennesker, der får udskrevet sovemedicin med det søvndyssende stof melatonin, er steget over en længere årrække.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, ifølge Radio24syv, at kurven bliver ved med at gå op ad. Sidste år fik knap 8.200 unge mellem 15 og 24 år en recept på sovemedicinen - i 2015 lå tallet på lige godt 6.900.

Det er en stigning på 20 procent.

Det øgede forbrug af melatonin blandt børn og unge har ellers haft stor offentlig og politisk bevågenhed de seneste år. Og det er derfor meget ærgerligt, at vi bliver ved med at se et stigende forbrug, mener Poul Jørgen Jennum, professor og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Rigshospitalet.

- Det er bekymrende, at vi ordinerer et produkt, som vi godt nok selv producerer i kroppen for at sove, men uden at vi har ordentlig dokumentation for at gøre det. Vi ved eksempelvis ikke, hvad det har af betydning for vores dannelse af melatonin og andre hormoner, siger han til Radio24syv.

Vi danner selv det søvndyssende hormon melatonin i blandt andet hjernen - primært i de mørke timer af døgnet. Og af frygt for, at den naturlige produktion påvirkes senere i livet, advarer Poul Jørgen Jennum mod at give melatonin til unge mennesker som en simpel løsning:

- Vi bør se på hvilke mekanismer, der medfører, at vi i de seneste sundhedsundersøgelser har set en stor stigning af yngre - specielt yngre kvinder - med søvnforstyrrelser og stressproblemer. Vi har allerede stor viden om, hvordan man håndterer søvnproblemer ikke-farmakologisk, siger han til Radio24syv.

Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kobler de mange receptudskrivninger til de 15-24-årige direkte med en stresset generation af unge:

- Jeg tænker, at de her tal er et udtryk for, at et stigende antal unge mennesker ikke er i psykisk trivsel. De er stressede, de er kronisk under pres og afprøvning. Søvnløsheden er et af symptomerne, siger han til Radio24syv.

Som praktiserende læge har Anders Beich efterhånden mødt mange unge, der ikke kan falde i søvn. Og det er han ikke alene om.

Solveig Wandall, der er stresspsykolog og frivillig i Stressforeningen, taler med flere og flere unge, som har svært ved at sove.

De tumler med hverdagens små og store problemer, når lyset bliver slukket.

- De ligger og spekulerer, og i Stressforeningen hører vi, at de unge føler sig pressede på deres uddannelse, hvor de skal have høje karakterer og skal vide, hvor de vil hen i livet. Men også socialt skal de præstere. De her unge føler, at de skal levere på alle fronter, fortæller Solveig Wandall til Radio24syv.

Desværre er der i dag ikke gode nok muligheder for at hjælpe, mener formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich.

Han efterlyser flere handlemuligheder for de praktiserende læger:

- Vi ville ønske, at vi kunne henvise flere af de unge til en mentor eller en psykolog. Vi har også selv mange samtaler med de unge mennesker, men vores kapacitet er begrænset. Hvis vi havde flere muligheder, ville vi bruge dem. Melatonin er nogle gange den mindst dårlige løsning, vi kan finde på, siger han til Radio24syv

Annonce
Annonce
Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Annonce
Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Annonce
Forsiden netop nu
Tour de France

DA FOLKETIDENDE FOR ALVOR STEMPLEDE IND I VERDENS STØRSTE CYKELLØB

Erhverv

HØJE STÅLPRISER OG JAGT PÅ FINANSIERING UDSKYDER FLOATING POWER PLANTS TESTANLÆG

Landsstævne

MASSIV REGN STOPPEDE IKKE GYMNASTER

Folkemødet

FORENINGSLIVET KAN HJÆLPE UDSATTE PÅ LANDET

Livsstil

DET SKAL DU GØRE I HAVEN I JULI

Sport

REKORDMANGE PIGER PÅ FODBOLDSKOLE

Engestofte

BRØDNØRD I NYT POP OP-BAGERI

Guldborgsund

UTILFREDSE LEJERE HAR SAVNET EN ELEVATOR I FIRE MÅNEDER

Gymnasier

OVERVEJER FUSION AF GYMNASIER

Corona

PLEJEPERSONALE BLIVER IGEN OPFORDRET TIL CORONATEST

Erhverv

ÅRETS LÆREPLADSPRIS GIK TIL MSE

landsstævne

LOKALE VALGTE NOGET DE ALDRIG HAVDE PRØVET FØR: BIATHLON

Student 2022

STUDENTER FRA NYKØBING KATEDRALSKOLE

Annonce
Marielyst

STØVER DEN STORE SAKS AF

landsstævne

RØDBYS BADMINTON HERRER VANDT ALLE DERES KAMPE

Festival

FEJREDE FØDSELSDAG PÅ VILDE VULKANER

Sport

NY TURNERINGSSTRUKTUR BEKRÆFTET

Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Annonce
Annonce