Annonce
Guldborgsund

STORT SPAREFORSLAG RAMMER UDSATTE VOKSNE

Forvaltningen har udstyret politikkerne i Socialudvalget med et investerings- og sparekatalog, der skal hjælpe med at kradse et tocifret millionbeløb ind. Foto: Claus Hansen
Der skal findes mere end 70 millioner kroner på socialområdet i år og næste år. Nu er forvaltningen kommet med et oplæg til politikkerne.

GULDBORGSUND: I kølvandet på nyheden om, at det sociale område har et merforbrug på 28,261 millioner kroner i 2022 og forventes at kunne lægge yderligere 42,356 millioner kroner til den post 2023, har man fra Socialudvalgets side bedt forvaltningen om at udarbejde et investerings- og sparekatalog.

Kataloget indeholder 10 forslag til investeringer, der på sigt kan mindske forbruget. Seks af dem vedrører voksenområdet og i fire forslag vil man investere på børneområdet.  Der er kun deciderede spareforslag på voksenområdet. Kataloget tjener som inspiration for politikernes drøftelser på udvalgsmødet i dag og lægger til grund for nogle hårde beslutninger på mødet til december.

Udvalgsformand Britta Lange (S) har læst materialet igennem og har følgende reaktion.

Annonce

- Lige nu er fortrøstningsfuld nok for stort et ord, i forhold til at vi skal finde nogle store beløb, men jeg går til drøftelserne med udvalget med et åbent sind og oprejst pande. Jeg har stor respekt for, at man har tænkt både i investeringer og besparelser, lyder det.

Investere i aktivitetshus

I det 36 sider lange katalog foreslår forvaltningen blandt andet at investere i et aktivitetshus på Syrenvænget i Nysted. I dag køres 17 af stedets beboere til Nykøbing for at deltage i aktiviteter og samvær. Yderligere 4 beboere transporteres ud af kommunen, men med et tilbud på egen matrikel, som skal kunne rumme 30 borgere, er der flere gevinster, står der i rapporten.

Det fremgår dog ikke, hvad prisen for den nuværende transport af borgere egentlig er. Til gengæld kan man læse, at et nyt hus vil koste cirka 4,5 millioner kroner. Et tal der skal bekræftes. Udover udgifter til anlæg vil det kræve to nye ansættelser på 30 timer ugentligt.

- Det er nu, det politiske håndværk skal i gang og jeg ser frem til at drøfte det i udvalget. Jeg går ikke ned i det enkelte forslag, før vi har haft lejlighed til det. Hvis vi mener et forslag som et aktivitetshus lyder spændende vil vi bede om mere information og et grundigere regnestykke, understreger Britta Lange.

Annonce

Til offentligt skue

At man sådan lægger et investerings- og sparekatalog frem i fuld offentlighed er ikke hverdagskost.

- Men det virker rimeligt gennemarbejdet og i tråd med vores udvalgsstrategi. For eksempel har vi lagt vægt på, at der skal være tilbud til borgerne i flere dele af kommunen end bare i Nykøbing. Der fornemmer man, at forvaltningen har skelet til strategien med forslaget her. Og hvis vi virkelig vil have borgerinddragelse, kan det ikke nytte noget, at de ikke må se, hvad der lægger til grund for prioriteringerne. Kun på den måde kan organisationer, udsatteråd og pårørende forholde sig til det og komme med deres bekymringer eller forslag.

Hvis vi virkelig vil have borgerinddragelse, kan det ikke nytte noget, at de ikke må se, hvad der lægger til grund for prioriteringerne

Britta Lange (S) formand for Socialudvalget
Annonce

Prisen kan stige

Der er 86 beboere på Parkvej, Nabohuset, Bryggen og Syrenvænget. Lige nu skal de hjælpe personalet med at tilberede aftensmåltiderne, men det har man også set på i forslaget. Her vil man lade Saxenhøjs professionelle personale tage sig af det og kræve betaling, så prisen stiger fra 2500 kroner til 3200 kroner om måneden.

På Fjordvang vil man omdanne nogle pladser, så man får mere af det, der også efterspørges af andre kommuner. Da vil Guldborgsund Kommune kunne tjene penge på at løse opgaver for andre.

Af rene spareforslag på voksenområdet er der i kataloget for eksempel åbnet mulighed for at spare tre eller færre stillinger på "Huset", som i øjeblikket hører til på Stubbekøbingvej. Det vil, ifølge foreslaget, kunne omlægges til mere borgerdrevne aktiviteter.

Børneområdet er der, som tidligere nævnt, ikke lagt op til rene spareforslag på.

- Som byråd har vi fokus på det gode børneliv. Det ville klinge hult, hvis der lå spareforslag på det. Det står for min egen regning, men jeg mener, jeg kan spore, at man har skelet til strategioplægget fra byrådet, slutter Britta Lange.

Forslagene til hvor der kan spares og hvor der kan investeres kan læses i sin helhed som et bilag på socialudvalgets møde i dag 23. november.


Annonce
Erhverv

SKOLE RAMT AF MILLION-UNDERSKUD: FARVEL TIL 14 MEDARBEJDERE

Annonce
Annonce
112

KNALLERTKØRER FORSVANDT EFTER SAMMENSTØD

Lolland

STARTER VINDMØLLESAG OM IGEN

Indland

MIUSIKEREN HUGO HELMIG ER DØD, 24 ÅR

Lolland

LOKAL REVY HENTER BADEHOTELLET-SKUESPILLER

112

TO MÆND SIGTET FOR SERIE AF BUTIKSTYVERIER

Lolland

SPAREDE ALT FOR MANGE PENGE

Lolland

HOLGER SCHOUS KRAV FÅR OPBAKNING FRA FREDERIKSBERG

Vejr

DMI VARSLER KEDELIG WEEKEND MED SKYDÆKKE OG GLATTE VEJE

Varmestrid

FRIFINDELSE AF MARIBO VARMEVÆRK ANKET

Lokal nyt

STADIG ET UDSAT BOLIGOMRÅDE

Lokal nyt

NYE PENSIONSREGLER FRA NÆSTE ÅR: DET BETYDER DET FOR DIG

Lokal nyt

SKADEDYR LUKKER BUTIK PÅ STOR TANKSTATION

Lokal nyt

SÅDAN TØRRER DU TØJ TIL VINTER

Guldborgsund

MALERI PÅ VEJ UD AF LANDET - NU VIL FUGLSANG HAVE PUBLIKUMS HJÆLP TIL AT KØBE DET

Guldborgsund

VÆR PÅ VAGT: SPILMISBRUG KAN STARTE TIDLIGT

Lolland

MØD MANDEN DER SKABTE EN HELT NY VALUTA

Annonce
112

SIGTET FOR FIELD'S-SKYDERI BLIVER FRIVILLIGT BAG TREMMER

112

RØG FRA PILLEFYR SATTE BRANDFOLK I ARBEJDE

Indland

CORONA HAR FÅET FLERE AF SAMFUNDETS SVAGESTE TIL AT MISTRIVES

Lokal nyt

SKIFTER DE ANDEBY UD MED LOLLAND-FALSTER?

Musik

Julekoncert på Fuglsang

Guldborgsund

VELUX FONDEN MED STOR STØTTE TIL LOKAL MUSLINGE-DYRKNING

Lokal nyt

HØJESTERET: EKSBANKDIREKTØR SKAL BETALE 231 MILLIONER

Annonce
Annonce