Annonce
Guldborgsund

Sygehus: Det er svært at få nedbragt ventetiderne

Region Sjælland kæmper med lange ventelister på planlagte operationer, der ikke er livstruende. Men det kan skade helbredet yderligere at gå så længe med fysiske udfordringer, lyder det fra patientforening. Arkivfoto: Anders Knudsen 
Ventelisterne er lange på flere af landets sygehuse. I Nykøbing kæmper man fortsat med en "pukkel" skabt under pandemien, som betyder lange ventetider.

NYKØBING: 15 ugers ventetid på en konsultation for lyskebrok. 32 ugers ventetid for en konsultation til et nyt knæ. Er det en ny hofte, er ventetiden oppe på 35 uger. Hvilket altså vil sige, at en henvisning i dag vil bonne ud i en konsultation engang i januar næste år.

Dertil kommer ventetiden imellem indkaldelserne, og den tid, der ville gå, inden der blev sat en dato for operationen.

De lange ventelister er en problemstilling, der er kendt på mange sygehuse. Særligt er den vokset under coronapandemien og den efterfølgende strejke blandt sygeplejersker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sidste uge bragte de ni ortopædkirurgiske overlæger et fælles opråb i Politiken for at gøre opmærksom på, at 25.000 svært plagede patienter med lægefagligt behov for de mest komplicerede operationer venter længst på deres planlagte operation.

Særligt manglen på anæstesisygeplejersker reducerer vores operative kapacitet og giver ventetid på operationer, som ikke er akutte eller livstruende.

Peder Gunner Fabricius, lægefaglig vicedirektør, Nykøbing F. Sygehus

- Desværre er det de mest syge og de mest lidende og dem med størst lægefagligt behov, der i dag må vente længst på deres planlagte operation. Det er ikke godt for patienten, og det er ikke godt nok, lød det fra Claus Munk Jensen, ledende overlæge på Rigshospitalets Ortopædkirurgisk Klinik, i avisen.

Svært at nedbringe ventetider

På Nykøbing F. Sygehus udtaler lægefaglig vicedirektør Peder Gunner Fabricius til Folketidende, at man under covidpandemien blev omlagt til at håndtere det ekstra antal indlagte patienter og dermed fik oparbejdet en "pukkel".

- Kombineret med manglen på personale er det svært at få nedbragt ventetiderne. Særligt manglen på anæstesisygeplejersker reducerer vores operative kapacitet og giver ventetid på operationer, som ikke er akutte eller livstruende, forklarer han.

Patienter, der ikke kan behandles inden for garantien, tilbydes behandling på privathospitaler. Men her udfører man typisk kun de mest almindelige operationer. Samtidig er mange patienter for skrøbelige til at blive opereret i det private, samtidig med at en del hellere vil vente på en operation på deres lokale sygehus.

Dykker man ned i for eksempel tallene på akutområdet, så ligger vi på langt de fleste spørgsmål under landsgennemsnittet. Kun i to spørgsmål ligger vi over. Vi bliver nødt til at grave et spadestik dybere for at finde forklaring, så vi kan lave en målrettet indsats.

Jacob Jensen (V), medlem af regionsrådet

- Vi forsøger af al magt at kompensere for dette gennem styrket rekruttering indenlands og udenlands, kompetenceudvikling af andre faggrupper, så de kan overtage nogle af sygeplejerskernes opgaver, ekstra honorering, hvis det faste personale er villige til at arbejde ekstra og brug af vikarer, siger Peder Gunner Fabricius.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Patienter føler sig ikke set eller hørt

Sammenlignet med de øvrige regioner er Region Sjælland særligt præget af lange ventetider. Det blev diskuteret på tirsdagens møde i regionsrådet, hvor man blandt andet drøftede Den landsdækkende undersøgelse af Patientoplevelser. Her ligger Region Sjælland i bunden.

-  Dykker man ned i for eksempel tallene på akutområdet, så ligger vi på langt de fleste spørgsmål under landsgennemsnittet. Kun i to spørgsmål ligger vi over. Vi bliver nødt til at grave et spadestik dybere for at finde en forklaring, så vi kan lave en målrettet indsats, sagde Venstres gruppeformand, Jacob Jensen.

- Vi kan se, der er problemer med ventetid, og at patienterne ikke føler sig set og hørt. Det er vigtigt også for den videre behandling og for patienternes oplevelser, at vi ændrer det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måtte lukke hårdere ned

Formand for regionen, Heino Knudsen (S), var mere fortrøstningsfuld.

- Hvis man var i stand til at lave en analyse, der tager højde for hvor mange syge, vi har i vores region, og hvor meget personale, vi mangler, så er det min påstand, at Region Sjælland ville ligge nummer et i Danmark.

Vi har en kæmpe udfordring lige nu. Vi ved fra vores medlemmer, at patienter lever med store smerter og nedsat livskvalitet og må vente meget længe, fordi operationer bliver udskudt. Så vi står med et massivt problem.

Morten Freil, formand, Danske Patienter

Peder Gunner Fabricius, vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus, forklarer, at Region Sjælland er hårdere ramt af ventetider, fordi regionen var hårdere ramt af covid-19.

- Vi var nødsaget til at lukke hårdere ned på den planlagte aktivitet. Samtidig er personalemanglen mere udtalt end i naboregionerne.

Til Politiken udtaler formand for Danske Patienter Morten Freil bekymring over ventetiderne.

- Vi har en kæmpe udfordring lige nu. Vi ved fra vores medlemmer, at patienter lever med store smerter og nedsat livskvalitet og må vente meget længe, fordi operationer bliver udskudt. Så vi står med et massivt problem.

  • 15 nyk f sygehus06
    Region Sjælland kæmper med lange ventelister på planlagte operationer, der ikke er livstruende. Men det kan skade helbredet yderligere at gå så længe med fysiske udfordringer, lyder det fra patientforening. Arkivfoto: Anders Knudsen 
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken