Annonce
Guldborgsund

Sygehus: Det er svært at få nedbragt ventetiderne

Region Sjælland kæmper med lange ventelister på planlagte operationer, der ikke er livstruende. Men det kan skade helbredet yderligere at gå så længe med fysiske udfordringer, lyder det fra patientforening. Arkivfoto: Anders Knudsen 
Ventelisterne er lange på flere af landets sygehuse. I Nykøbing kæmper man fortsat med en "pukkel" skabt under pandemien, som betyder lange ventetider.

NYKØBING: 15 ugers ventetid på en konsultation for lyskebrok. 32 ugers ventetid for en konsultation til et nyt knæ. Er det en ny hofte, er ventetiden oppe på 35 uger. Hvilket altså vil sige, at en henvisning i dag vil bonne ud i en konsultation engang i januar næste år.

Dertil kommer ventetiden imellem indkaldelserne, og den tid, der ville gå, inden der blev sat en dato for operationen.

De lange ventelister er en problemstilling, der er kendt på mange sygehuse. Særligt er den vokset under coronapandemien og den efterfølgende strejke blandt sygeplejersker.

Annonce

I sidste uge bragte de ni ortopædkirurgiske overlæger et fælles opråb i Politiken for at gøre opmærksom på, at 25.000 svært plagede patienter med lægefagligt behov for de mest komplicerede operationer venter længst på deres planlagte operation.

Særligt manglen på anæstesisygeplejersker reducerer vores operative kapacitet og giver ventetid på operationer, som ikke er akutte eller livstruende.

Peder Gunner Fabricius, lægefaglig vicedirektør, Nykøbing F. Sygehus

- Desværre er det de mest syge og de mest lidende og dem med størst lægefagligt behov, der i dag må vente længst på deres planlagte operation. Det er ikke godt for patienten, og det er ikke godt nok, lød det fra Claus Munk Jensen, ledende overlæge på Rigshospitalets Ortopædkirurgisk Klinik, i avisen.

Svært at nedbringe ventetider

På Nykøbing F. Sygehus udtaler lægefaglig vicedirektør Peder Gunner Fabricius til Folketidende, at man under covidpandemien blev omlagt til at håndtere det ekstra antal indlagte patienter og dermed fik oparbejdet en "pukkel".

- Kombineret med manglen på personale er det svært at få nedbragt ventetiderne. Særligt manglen på anæstesisygeplejersker reducerer vores operative kapacitet og giver ventetid på operationer, som ikke er akutte eller livstruende, forklarer han.

Patienter, der ikke kan behandles inden for garantien, tilbydes behandling på privathospitaler. Men her udfører man typisk kun de mest almindelige operationer. Samtidig er mange patienter for skrøbelige til at blive opereret i det private, samtidig med at en del hellere vil vente på en operation på deres lokale sygehus.

Dykker man ned i for eksempel tallene på akutområdet, så ligger vi på langt de fleste spørgsmål under landsgennemsnittet. Kun i to spørgsmål ligger vi over. Vi bliver nødt til at grave et spadestik dybere for at finde forklaring, så vi kan lave en målrettet indsats.

Jacob Jensen (V), medlem af regionsrådet

- Vi forsøger af al magt at kompensere for dette gennem styrket rekruttering indenlands og udenlands, kompetenceudvikling af andre faggrupper, så de kan overtage nogle af sygeplejerskernes opgaver, ekstra honorering, hvis det faste personale er villige til at arbejde ekstra og brug af vikarer, siger Peder Gunner Fabricius.

Annonce

Patienter føler sig ikke set eller hørt

Sammenlignet med de øvrige regioner er Region Sjælland særligt præget af lange ventetider. Det blev diskuteret på tirsdagens møde i regionsrådet, hvor man blandt andet drøftede Den landsdækkende undersøgelse af Patientoplevelser. Her ligger Region Sjælland i bunden.

-  Dykker man ned i for eksempel tallene på akutområdet, så ligger vi på langt de fleste spørgsmål under landsgennemsnittet. Kun i to spørgsmål ligger vi over. Vi bliver nødt til at grave et spadestik dybere for at finde en forklaring, så vi kan lave en målrettet indsats, sagde Venstres gruppeformand, Jacob Jensen.

- Vi kan se, der er problemer med ventetid, og at patienterne ikke føler sig set og hørt. Det er vigtigt også for den videre behandling og for patienternes oplevelser, at vi ændrer det.

Annonce

Måtte lukke hårdere ned

Formand for regionen, Heino Knudsen (S), var mere fortrøstningsfuld.

- Hvis man var i stand til at lave en analyse, der tager højde for hvor mange syge, vi har i vores region, og hvor meget personale, vi mangler, så er det min påstand, at Region Sjælland ville ligge nummer et i Danmark.

Vi har en kæmpe udfordring lige nu. Vi ved fra vores medlemmer, at patienter lever med store smerter og nedsat livskvalitet og må vente meget længe, fordi operationer bliver udskudt. Så vi står med et massivt problem.

Morten Freil, formand, Danske Patienter

Peder Gunner Fabricius, vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus, forklarer, at Region Sjælland er hårdere ramt af ventetider, fordi regionen var hårdere ramt af covid-19.

- Vi var nødsaget til at lukke hårdere ned på den planlagte aktivitet. Samtidig er personalemanglen mere udtalt end i naboregionerne.

Til Politiken udtaler formand for Danske Patienter Morten Freil bekymring over ventetiderne.

- Vi har en kæmpe udfordring lige nu. Vi ved fra vores medlemmer, at patienter lever med store smerter og nedsat livskvalitet og må vente meget længe, fordi operationer bliver udskudt. Så vi står med et massivt problem.

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Folketidende Podcast: De lokale hjælper ukrainerne, fordi de slet ikke kan lade være

Annonce
Guldborgsund

Indbrud i biler fra kommunen

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

Hel by skal have nye gadelamper

Erhverv

Øernes Revision overtager Revisionscentralen

Guldborgsund

Kommunale byggeprojekter udskydes: Vi følger prisudviklingen tæt

Lolland

Lollandske sportsforeninger oplever fortsat medlemsflugt

Lolland

Netværk føler sig sat udenfor døren

Guldborgsund

Boligselskab udskyder renoveringer for op mod 300 millioner kroner

112

Dyrt kikkertsigte stjålet

Femern

Inflationen kan presse Femern-projektet

Lolland

Kedelig stemning i landsby efter præstestrid

Maribo

Flormelistågen sænkede sig over byen

Sport

Lokal bokser afvæbnede mand med kniv

Guldborgsund

Ansatte oplevede trusler og vold: Nu har sygehus vundet pris for bedste psykiske arbejdsmiljø

112

Bølge af indbrud i biler fortsætter

Annonce
Indland

Lægeformand: 1500 ekstra kolleger vil løse mangel i yderområder

Guldborgsund

Sagde ja til at afløse Lisbet Dahl: Pernille Schrøder fik fem dage til at lære en hel revy

Indland

Sundhedsaftale sikrer op til 25 nærhospitaler og mere almen praksis

Lolland

Beboer afværgede brand

Lolland

Kongelig sommerballet på havnekaj

Vejret

Efter to sommerdage trækker køligere luft ind over landet

Lolland

Så sin bil forlade indkørslen

Guldborgsund

20 år med hospitalsklovnen Karla: Hun gør en stor forskel

Annonce
Annonce