Annonce
Anden verdenskrig

Søger oplysninger om nedskydning

Den første Zone-station lå i Eskilstrup.

En voldsom nedskydning på åben gade i København under besættelsen trækker nu tråde til Falster.

Frederik Madsen, der er formand for Zone-Redningskorpsets Venner, som søger efterkommere til den dengang 25-årige Poul Børge Ellehauge Jørgensen fra Falster, som blev skudt og dræbt på Nørrebrogade i 1943.

- Jeg søger information om Ellehauge Jørgensen til brug for et bogprojekt om Zone-Redningskorpset under besættelsen, fortæller Frederik Madsen.

Zone-Redningskorpset blev dannet i 1930 af udbrydere af Falcks Zone-Brand-Væsen - og den første station lå i Eskilstrup. I 1963 købte Falck aktierne i Zonen, og korpsene bar navnet Falck-Zonen frem til 1977, hvorefter korpsene alene blev markedsført under navnet Falck.

Frederik Madsens oplysninger om den unge falstring er sparsomme, men datidens aviser kunne berette om en blodig nedskydning på åben gade. Således bragte den illegale avis Information historien allerede på dagen - og her lød det således:

"Inspektør i Zonen skudt ned paa aaben Gade - formentlig var han Stikker - I Formiddags lidt før Kl. 11 kom tre Mand gaaende paa Nørrebrogade. Pludselig skød den ene af dem paa den anden. Han sank om, mens de to andre forsvandt. Til en C.B.'er, som kom den saarede til Hiælp, sagde han, at han tilhørte Værnemagten og ønskede denne tilkaldt. Han var død, da Ambulancen naaede til Kommunehospitalet med ham. Han viste sig at være identisk med Inspektør i Zone-Redningskorpset Ellehauge Jørgensen, og af Papirer, som fandtes i hans Lommer, fremgik det, at han har haft Forbindelse med Tyskerne, formentlig har han været Stikker. Nærmere Enkeltheder savnes."

Også Ritzaus Bureau udsendte et kort telegram om nedskydningen. Heraf fremgik det, at Ellehauge Jørgensen forsøgte at standse en mand, han mente var sabotør. Manden affyrede to skud mod Ellehauge Jørgensen, der blev dræbt på stedet. Gerningsmanden greb flugten og forsvandt.

Folketidende bragte også telegrammet og tilføjede, at Ellehauge Jørgensen "var af gammel falstersk Slægt. Hans Farfader ejede en gård i Gunslevmagle. Han var gift med en datter af Ellehauge-slægten. Herfra dobbeltnavnet Ellehauge-Jørgensen. På Nordfalster lever flere af hans Farbrødre, saaledes Rentier, Vognmand N.J. Jørgensen, Nr. Alslev, og parcellist Chr. Jørgensen i Torkildstrup".

Efter ophøret af besættelsen tog sabotagegruppen BOPA ansvaret for likvideringen.

- En antagelse kan være, at Ellehauge Jørgensen var kommet ind i Zonen via hovedstationen, som dengang lå i forbindelse med direktør Reinholdt Hansens villa på Søndergade 36 i Eskilstrup. I følge avisudklippet fra 1943 havde Ellehauge Jørgensen familie på Falster, ligesom han var eller havde været gift med en kvinde, der kom fra Ellehauge-slægten. Vi søger efter efterkommere af disse familier med henblik på at finde oplysninger om, hvem denne Ellehauge Jørgensen egentlig var, hvordan han kom ind i Zonen, om han havde børn, forældre, søskende, med henblik på at finde ud af, hvordan det kunne gå ham så galt, som det gjorde. Ikke mindst søger vi et billede af Ellehauge Jørgensen. Lokalarkiverne på Nordfalster og i Nykøbing F. har ikke kunnet hjælpe. Alle oplysninger, selv den mindste flig af et spor, har interesse, lyder det fra Frederik Madsen.

Har du kendskab til Poul Børge Ellehauge Jørgensen og hans slægt på Falster, så kan Frederik Madsen kontaktes på telefon 40430250 eller mail info@zone-redningskorpset.dk.

  • Den første Zone-station lå i Eskilstrup.
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem