Annonce
Affaldssortering

TIDSPLAN KLAR: NU SKAL VI SNART SORTERE AFFALD I 10 FRAKTIONER

Det er affaldssortering i stil med disse beholdere fra Næstved Kommune, som er på vej til Lolland-Falster. Foto: Anna C. Møhl
Flere andre steder rundt om i landet er borgerne allerede i gang med at sortere deres husholdningsaffald, og nu varer det ikke så længe, før turen kommer til os på Lolland-Falster.

LOLLAND: Som en del af ny lovgivning på affaldsområdet, hvor husholdningsaffald fremover skal sorteres i 10 fraktioner - eller dele, om man vil, skal landets kommuner vedtage nye affaldsregulativer.

Flere kommuner har allerede indført de nye regler, og her sorterer borgerne nu affaldet i langt større omfang end tidligere.

Så langt er vi endnu ikke kommet på Lolland-Falster, men tiden begynder at nærmere sig. Lolland Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at hvis det hele går efter planen, vil indsamlingen af affald på den nye måde kunne påbegyndes i begyndelsen af februar næste år - altså om knapt et halvt år.

Annonce

Vil ske gradvist

Udrulningen af den nye indsamlingsmetode vil dog ske gradvist, så det er ikke alle, der skal sortere i 10 fraktioner fra februar, men når vi når sommerferien til næste år - altså i 2023 - skulle alle husstande på Lolland og Falster være omfattet af den nye ordning.

Sagen om den fremtidige affaldssortering har været behandlet på et møde i Lolland Kommunes klima-, teknik- og miljøudvalg i går, mandag, efter at man i første omgang havde udsat sagen fra et tidligere møde, fordi der var tvivl om tallene bag de forskellige beregninger.

Det er der kommet styr på nu, så udvalget ifølge pressemeddelelsen fra kommunen er blevet betrygget i, hvordan de forskellige skøn er foretaget, og hvad konsekvenserne vil være for borgerne.

Annonce

Ingen ekstraregning

Politikerne har blandt andet været meget optaget af, om der kommer en ekstraregning til borgere i områder med vanskelige tilkørselsforhold, fordi de nye skraldebiler er større end de gamle.

- Men på mødet stod det klart, at der ikke kommer nogen ekstraregning for de ejendomme, der har problematiske tilkørselsveje. Det skyldes, at Refa har indgået aftale med renovatøren om, at affaldet uden merbetaling afhentes fra alle ejendomme indtil oktober 2024 for rest- og madaffald og oktober 2025 for glas-, metal- og papiraffald. Det er en rigtig god nyhed for vores borgere, siger næstformand i klima-, teknik- og miljøudvalget Muj Berisha (S) i pressemeddelelsen.

Refa skal i de kommende år selv indsamle plast, mad- og drikkekartoner, og det betyder ifølge pressemeddelelsen fra Lolland Kommune, at Refa opnår en mere præcis viden om, hvilke ejendomme der har problematiske tilkørselsforhold. Så når Refa om nogle år skal udbyde affaldsindsamlingen, vil det være nemmere at vurdere, hvad det koster at indsamle affaldet på de ejendomme, der har de problematiske tilkørselsforhold.

- Refa har endvidere foreslået, at plast og mad- og drikkekartoner kan opbevares i en beholder i stedet for en plastsæk. Hvis borgeren tilkøber en beholder, vil den blive tømt hver fjerde uge. Og har man yderligere behov, er der mulighed for at supplere med plastsække. Der er ingen begrænsning på, hvor mange sække der kan sættes frem på løsningsdagen. Sækkene kan desuden også afleveres på genbrugspladserne, skriver kommunen.

Annonce

Mulighed for at leje beholder

Hvis man ønsker at leje en beholder, vurderes det, at det vil medføre en årlig stigning af renovationsgebyret på 300 kroner. For husstande, som ikke ønsker at leje eller tilvælge en beholder, men kun ønsker at benytte plastsække, vil der ikke være nogen prisstigning, oplyser kommunen.

- Klima-, teknik- og miljøudvalget indstiller over for byrådet, at borgerne skal have den valgmulighed, som Refa har skitseret. Der er mange nye vaner, der skal implementeres, når vi alle skal sortere vores affald i 10 fraktioner, og hvis borgerne kan få valgfrihed til at finde den løsning, der passer dem bedst, så synes vi, de skal have det, siger udvalgets formand Tine Vinther Clausen (V).

Klima-, teknik- og miljøudvalget indstiller over for byrådet, at borgerne skal have den valgmulighed, som Refa har skitseret.

Tine Vinther Clausen
Annonce

Høring i otte uger

Sagen er dog ikke endeligt afgjort endnu. Først skal de nye affaldsregulativer i offentlig høring i otte uger, og det ventes at ske, såfremt byrådet på dets møde 30. august godkender indstillingen fra klima-, teknik- og miljøudvalget.

De nye regulativer, som gælder for husholdninger og en række virksomheder, ventes derfor tidligst at blive godkendt i slutningen af året, og derefter går der yderligere lidt tid, før den nye måde at indsamle affald begynder.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

FERIEKOLONI VIL PRODUCERE EGEN STRØM, MEN REGLER SPÆNDER BEN

Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Forsiden netop nu
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Annonce
Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Annonce
Annonce