Annonce
Lolland

Tilegades ånd er truet

Flere frivillige skal melde sig, hvis der fortsat skal være liv i Tilegade i fremtiden også. For fire mand er ikke nok til at drive det lille levende museum. Foto: Daniel Brøns
Den Gamle Smedie i Nakskov tilbyder helt frem til 1. oktober turisterne adgang til at prøve det gamle håndværk. Men det kan blive et af de sidste år, hvis flere aktive ikke støder til, og så ryger den sidste rest af industrihistorie i Tilegade.

NAKSKOV: Nakskov er en rigtig industriby med en værftshistorie omfattende svedende smede og andre hårdtarbejdende håndværkere. Men også i midtbyen var der masser af håndværk. Blandt andet i Tilegade, hvor håndværkerne holdt til på den nordlige side af gaden, mens forretningerne lå på den sydlige. En allersidste rest af denne historie finder man i Tilegade 21, hvor der har været smed siden omkring år 1900. I 1911 var otte svende og tre lærlinge ansat. Sidstnævnte sov på høloftet i en tid, hvor centralvarme og varmt vand i haverne kun fandtes i eventyrerne.

Og værkstedet findes der stadig takket være 3-4 engagerede mænd, som stædigt holder åbent sommeren igennem for at underholde turisterne – ganske gratis i øvrigt.

Men det kan være slut om et år eller to, hvis ikke flere melder sig under fanerne, fortæller Leo Hansen fra værkstedet.

Annonce

- Faktisk er vi ekstremt heldige, for da huset her blev købt af en mand fra Næstved-egnen for 3-4 år siden, så lod han os bare blive her uden at betale husleje. Men man ved aldrig, hvornår han får nye planer, og sker det, så er vi for få aktive til at flytte og starte på ny, siger den engagerede smed, der egentlig også mener, at 3-4 aktive er blevet for lidt til driften.

- Vi nyder heldigvis at være her, men vi skal hver være her to hele dagen om ugen for at holde det hele i gang, og det er lidt mere, end vi egentlig ville, siger han.

Gratis udvikling

Det største aktiv ved at blive aktiv er, at man virkelig får lært meget om faget – og pludselig kan smede, svejse og lave alt i jern og metal.

- Og så bliver man også god til at underholde, for det er vigtigt for os at give turisterne en god oplevelse, når de er med til at smede hernede, siger han og fortæller, at stedet er godt for dem, der helst vil være aktive et lille sted.

- Vi hygger os skam også og får en snak og et stykke smørrebrød jævnligt, men det ville da være klart sjovere, hvis vi var endnu flere. Det håber vi sker snart, for vi bliver jo ældre, så der kan snart komme en dag, hvor Tilegade mister sit allersidste aktive værksted, siger han.

Annonce
Annonce
Lolland

DELTE MENINGER OM LOLLANDSK LÆGESKIFTE

Annonce
Alkohol

ÅRETS ALKOHOLKAMPAGNE: DERFOR SKAL DU BLÆSE DEM ET STYKKE

Annonce
Forsiden netop nu
112

NARKOBILIST DØMT - SLIPPER FOR YDERLIGERE FÆNGSEL

Lolland

FORENING PLAGET AF SERIEHÆRVÆRK

Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Lolland

BEDSTEMØDRE VIL HJÆLPE NÅR VERDEN GÅR I STÅ

Guldborgsund

DER RYGER MERE OVERSKUDSMAD I KURVEN END TIDLIGERE

Lolland

- JEG ER EN LILLE MAND, OG JEG VINDER IKKE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE GIK NED I AARHUS

Sport

NYKØBING FC I GIGANTISK KOLLAPS

Lolland

- DET SKAL ABSOLUT BEVARES

Lolland

MINDER STOD I KØ TIL SKOLEJUBILÆUM

Lolland

SKØNT MED POP OP-BIBLIOTEK I BYMIDTEN

Lolland

KJØGES KEDEL VAR BLOT GENERALPRØVEN

Sport

GEPARDEN VENDER HJEM TIL RØDBY: TILBAGE, HVOR DET BEGYNDTE

Annonce
Anders And

MIDTJYLLAND SLOG LOLLAND-FALSTER I ANDERS AND-DYST

Skolelukning

BORGERFORENING KRITISERER FEJL OG MANGLER I SPAREFORSLAG

Lolland

CITY ROCK GENÅBNER SOM DINER OG VÆRTSHUS

Guldborgsund

KONKURS TRUER SPORTSCENTER: UDVALGSFORMAND TAGER FAT MED DET SAMME

Lolland

FLERE BENYTTER SIG AF SPROGSKOLE

112

KØRTE 113 KM/T I 60 KM-ZONE

Energikrise

SAKSKØBING SPORTSCENTER ER AKUT LUKNINGSTRUET

Guldborgsund

BRYDNING I VERDENSKLASSE

Annonce
Annonce