Annonce
Lokal nyt

Trafikaftale: Mere til Lolland end til Falster

Det bliver ikke til en firesporet vej nord for Nykøbing, men rundkørsler. Arkivfoto Foto: Claus Hansen

Mens Guldborgsund må nøjes med en lille opgradering af E55 er der flere interessante ting til Lolland i ny infrastrukturaftale.

LOLLAND-FALSTER - Der er nogle gode ting, og så er der noget rigtig skidt.

Sådan lyder det, når byråds- og folketingsmedlem René Christensen (DF) gør status over den aftale om fremtidens infrastruktur, som blev præsenteret klokken 10 i formiddags. Og de gode ting, han opremser, ligger alle på Lolland.

Det drejer sig for det første om en opgradering af Rute 9 med en omfartsvej ved Nørreballe. En omfartsvej, der også var med i blå bloks gamle trafikudspil. Dertil kommer penge til at undersøge flere opgraderinger af Rute 9 både på Lolland og Tåsinge.

Også planen om et fremskudt færgeleje ved Tårs er med i aftalen. Der er nemlig sat penge af til at undersøge strømforholdene ved havnen og gennem Storebælt - forhold, der tidligere er vurderet som problematiske.

- Og vi har skrevet ind, at vi skal mødes, når analysen ligger der, siger René Christensen, der ser optimistisk på muligheden for at komme videre derfra.

I aftalen står der nemlig, at "På baggrund af denne undersøgelse kan der igangsættes en VVM-anayse". Og med i infrastrukturaftalen er en pulje på 3,5 milliarder kroner til "bedre trafikal sammenhæng mellem land og by" - en pulje, der først skal udmøntes senere, og som derfor kan bruges til at finansiere det næste skridt.

- Det er skudt i gang, og det er jeg rigtig glad for. Jeg ville hellere have haft en egentlig VVM; men det her er okay, vurderer han.

I aftalen indgår det også, at tunnelelement-fabrikken i Rødbyhavn skal bevares også efter Femern-byggeriet. Herefter kan den bruges til at producere elementer til andre store infrastrukturprojekter i hele Østersø-regionen, og den kan måske også bruges til at støbe fundamenter til havvindmøller.

- Det er superpositivt. Det er mange tusinde arbejdspladser, vi vil kunne få der i fremtiden, vurderer René Christensen, der også har taget højde for, hvis det udvikler sig anderledes.

- Jeg brugte også meget tid på, at hvis ikke der bliver brug for fabrikken, skal Lolland Kommune ikke stå med en kæmpe regning for at rive den ned.

Mindre begejstret er han, når det gælder E55 på Falster. Her havde han gerne set, at der blev sat penge af til at gøre vejen firesporet, men der var kun opbakning til at ombygge tre kryds. Det skuffer ham.

- Det nærmer sig at blive en af Danmarks farligste veje. Vi har behov for den vej, og vore erhvervsliv har brug for at få en ordentlig vej, siger han og fortæller, at han ikke har givet op.

Han har nemlig kig på den førnævnte "by & land"-pulje med 3,5 milliarder kroner i.

- Vi skal mødes igen hvert år fra nu af og kigge på "land & by". Så vil jeg bruge ret mange kræfter på, at den kommer med, siger han og tilføjer en frygt for at blive mødt af argumenter om, at "nu har vi jo lavet rundkørsler".

Til gengæld glæder René Christensen sig over en enkelt lille ting: Der er nemlig afsat en pulje til at sikre, at veterantog fortsat kan køre på statslige skinner - også når de nye signalsystemer indføres. Det har været en bekymring hos entusiasterne i Gedser Remisse.

Og endelig er han tilfreds med at have fået en melding om, at der er ved at være styr på at få sikret ordentlige internetforbindelser i togene mellem København og Nykøbing.

Søndag indgik regeringen en aftale med Folketingets øvrige partier om investeringer i fremtidens infrastruktur. I aftalen indgår blandt andet:
E55 mellem Nykøbing og Sydmotorvejen: 48 millioner kroner til i 2022 at etablere tre rundkørsler.
Rute 9: 311 millioner kroner til i 2024 at igangsætte etableringen af en omfartsvej ved Nørreballe. Dertil kommer otte millioner kroner, der skal bruges til at undersøge, hvordan Rute 9 på Lolland kan udbygges yderligere, og 10 millioner til lignende undersøgelser på Tåsinge.
Fremskudt færgeleje ved Tårs: 10 millioner kroner til at undersøge strømforholdene - og et håndslag om at mødes til drøftelser om næste skridt, når analysen af strømforholdene er klar.
Jernbanen til Femern-forbindelsen: Igangsættelsen fremrykkes til 2022.
Lokalbanerne: 700 millioner til renoveringer i 2022-2015 samt 275 millioner til ladeinfrastruktur til batteritog - det kan måske komme Lollandsbanen til gode.
Kommunale færger: 100 millioner fra 2028 til at medfinansiere tekniske investeringer i lokale færgeruter som for eksempel udskiftning af motorer, større renoveringer samt udskiftning af tonnage.
Veterantog: 20 millioner til at understøtte, at der i fremtiden kan køre veterantog på statens jernbanenet.
Cyklisme: 400 millioner fra 2022 til cykelinfrastruktur i hele landet samt 10 millioner til styrkelse af nationale cykelruter.

  • Det bliver ikke til en firesporet vej nord for Nykøbing, men rundkørsler. Arkivfoto Foto: Claus Hansen
Annonce
Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret