Annonce
Lolland Falster 2020

Udsigt til flere oplevelser på Søholt

På Søholt Gods kan man for 20 kroner besøge den fransk inspirerede Barokhave fra 1690'erne, som er opdelt i mange rum adskilt af lige stier og geometriske hække, fortæller godsejer Frederik Lüttichau, Søholt Gods. Foto: Jan Knudsen

Med Orangeri, madoplevelser, rundvisninger i Barokhaven og café er oplevelser og turisme ved at blive en vigtig gren af forretningen på Søholt Gods.

Fugle er der nok af ved Søholt Gods ved Maribo Søndersø. Store flokke af fasaner render rundt på marker og i skoven. I luften spejder glenten efter føde, men havørnen længere henne svæver majestætisk rundt som konge af luftrummet.

Men jagt- og naturoplevelser er ikke de eneste, man kan få i området ved Søholt Gods og Maribo Søndersø. På godset har ejerne Frederik og Christel Lüttichau de seneste år iværksat flere tiltag, der kan ses, som det man kalder oplevelsesøkonomi, altså hvor man sælger oplevelser.

På Søholt Gods kan man for 20 kroner besøge den fransk inspirerede Barokhave fra 1690'erne, som er opdelt i mange rum adskilt af lige stier og geometriske hække.

- Vi prøver at finde et grundlag for haven, så den kan hænge sammen og blive en forretning og en god del af driften. Bliver den ikke det, så har den ikke nogen livsberettigelse i en moderne verden. Men det er jeg overbevist om, at den bliver, for der er en meget positiv interesse for den, siger Frederik Lüttichau.

For to år siden opførtes Orangeriet ved siden af Barokhaven. Foto: Jan Knudsen

Orangeriet er efterspurgt

For to år siden opførtes Orangeriet ved siden af Barokhaven. Det er et glashus indrettet i rustik stil med dekorative plankeborde skåret af avnbøg, der stammer helt tilbage fra Barokhavens opførelse.

Her kan private og selskaber komme til "High Tea og Havehistorier", hvor de kan nyde hjemmebagt kage og te, få en guidet tur i Barokhaven og høre om dens historie.

Orangeriet kan også lejes til private selskaber og firmaudflugter, ligesom der arrangeres madaftener i Orangeriet, hvor en gourmetkok står for maden.

- Vi synes, at Orangeriet passer godt ind i tiden og i stedet her. Vi har haft forskellige kokke ude og arrangere middage, blandt andet den tidligere Geranium-kok Christoffer Brink, som nu driver traktørstedet Pomle Nakke ved Hesnæs. Det har været rigtig efterspurgt, og folk har været glade for det. Man kan sige, at det er en start på, at turismen bliver et vigtigere ben i godsets drift, fortæller Frederik Lüttichau.

Der arrangeres også ture rundt i naturen på Søholt, hvor en naturvejleder fortæller om urter og svampe, eller hvad der nu passer til årstiden.

Derudover producerer Søholt blandt andet ramsløgspesto, vandmyntegelé og æblemost presset af de gamle æblesorter fra Barokhaven. Produkterne markedsføres under Søholt-brandet og sælges lokalt.

Senest har godsejerparret i år åbnet en café i et gult stråtækt hus, som engang har fungeret som godskontor.

- Vi har åbnet caféen på forsøgsbasis i år, fordi vi følte, at der manglede et sted, hvor gæsterne kunne komme ind og få en kop kaffe og kage, og hvor der er lidt formidling om haven. Vi vil gerne blive bedre til at formidle havens historie, siger Frederik Lüttichau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jord solgt til naturfond

Parret købte Søholt Gods tilbage i 2003. Kernen i forretningen er stadig landbrugsdriften, hvor Søholt råder over 600 hektar, men driver i alt 1.400 hektar i samarbejde med Gl. Kirstineberg.

Sidste år solgte Søholt 1.100 hektar jord bestående af både landbrugsjord, skov og sø til Aage V. Jensens Naturfond, som vil skabe et sammenhængende naturområde kaldet Søholt Storskov.

I forlængelse af jordsalget er der blevet gennemført et generationsskifte på Søholt, så den resterende landbrugsjord nu er overdraget til Frederik og Christels søn Filip Lüttichau. Frederik Lüttichau forpagter så jorden af sin søn i de næste 10 år.

Ud over landbrugsdriften er der på Søholt jagt, skovdrift og udlejning af boliger. Men det er oplevelser og turisme, hvor det store udviklingspotentiale er.

- I første omgang er det café og orangeri, vi har fokus på. Næste år har vi nogle bookninger af bryllupper, hvor man kommer ind med nogle store telte og bruger plænerne og haven som kulisse for et bryllup, fortæller Frederik Lüttichau.

Konkurrencen med andre højeffektive landbrug, der ikke har lige så mange bygninger at vedligeholde, gør det til en særlig svær balance at drive en moderne herregård, erkender Frederik Lüttichau.

- Prispresset er der hele tiden, og du skal blive mere og mere effektiv, og når du så også har en stor bygningsmasse, så har du nogle incitamenter til hele tiden at udvikle dig. Vores mulighed er, at vi kan lave nogle mere turismerettede ting, men der er også mange herregårde i Danmark, så det er der også konkurrence på. Samtidig er det sårbart, for du skal hele tiden have noget at byde på, og folk skal føle, at det er spændende og sjovt at komme, siger han.

På sigt regner Frederik Lüttichau med, at oplevelsesdelen kan stå på egne ben som et selvstændigt ben i den samlede drift af Søholt. Idéen til næste skridt er der allerede.

- Lige nu overvejer vi, om vi kan bygge et højt fugletårn, hvor du kan sidde oppe i toppen og se på fuglelivet og få en stor naturoplevelse. Hvis du vil se mange fuglearter i Østdanmark, er Maribo Søndersø et af de steder, hvor du kan se flest arter. Men det er ikke noget, man bare lige gør. Der er mange myndigheder, der skal spørges, siger Frederik Lüttichau.

  • På Søholt Gods kan man for 20 kroner besøge den fransk inspirerede Barokhave fra 1690'erne, som er opdelt i mange rum adskilt af lige stier og geometriske hække, fortæller godsejer Frederik Lüttichau, Søholt Gods. Foto: Jan Knudsen
  • For to år siden opførtes Orangeriet ved siden af Barokhaven. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd