Annonce
Guldborgsund

Uenighed om tidsplan for broen

Den første pylon blev sejlet ud på vandet i oktober. Foto: Claus Hansen

Vejdirektoratet og konsortiet er ikke helt enige om, hvorvidt Storstrømsbroen afleveres i 2024 eller 2025.

MASNEDØ - Det er et farvand med ret megen strøm. Det bliver man også nødt til at tage højde for, når man arbejder på vandet, forklarer nylig udpeget landechef hos Itinera, Lars Henriksen, mens han forklarer, at antallet af arbejdsulykker faktisk ligger under gennemsnittet på sammenlignelige danske arbejdspladser, der minder om byggeriet af den nye Storstrømsbro, der er undervejs i disse år.

Projektet har da også mødt udfordringer. I de allerførste udmeldinger om byggeriet, det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV, red.) sendte ud sammen med bygherre, som er Vejdirektoratet, meldte om en køreklar bro i 2022. Det mål er kommet og gået, som det sker på mange anlægsprojekter i milliardklassen, og de seneste meldinger fra det italienske konsortium lyder på, at det kan overdrage broen til bygherre i 2024 - herfra skal der stadig klares andre ting, for eksempel skal der indlægges kørestrøm til de tog, der skal fragte folk over broen.

Men selv om deadline for, hvornår projektet er i mål, er rykket ad flere omgange, senest her i december 2021, er der en intern uenighed om, hvornår projektet forventes færdigt. Vejdirektoratet mener nemlig ikke, at det er realistisk med en færdig bro i 2024.

- Vi er mere forsigtige, når det kommer til vores estimater. Bygherre satser på 2024, og vi vil være ovenud begejstrede, hvis det lader sig gøre! Men vores eksterne rådgivere har vurderet, at de ting, der skal ske, skal ske ganske hurtigt, hvis broen skal afleveres i 2024, så vi læner os op ad deres beregninger, der siger 2025. Vi vil gerne give slutbrugerne, folk, der skal køre over den nye bro i bil eller med tog, så realistisk en tidsramme, så vi ikke unødigt skuffer folk. Der skal også laves noget arbejde, efter entreprenøren overdrager projektet, det er kørestrøm og så videre, og det skal også passes ind. Men hvis vi kan se, at tingene går den rigtige vej, melder vi bare et nyt tidspunkt ud, det er klart, understreger Niels Gottlieb, projektleder hos Vejdirektoratet.

Om broen overdrages i 2024, året efter, tidligere eller senere, kan ingen spå om. Men der bliver gjort, hvad der kan gøres, for at projektet når de nye tidsrammer. Blandt andet skal der nu arbejdes mod, at broen mødes "på midten" - der skal bygges fra begge sider. Det var ikke oprindeligt en del af planen, men er et tiltag, der skal fremskynde byggeprocessen, understreger Lars Henriksen, landechef hos Itinera:

- Udviklingen betyder, at vi henter ekstra mandskab, når vi så kan støbe ekstra elementer til begge ender af broen, det er klart. Og det vil også betyde, at når vi kommer op på fuld produktion og kan tage elementer ud til begge ender af broen, kan vi køre på maksimal kapacitet inde i produktionshallen - så der kan komme ekstra folk på, og vi kan producere hurtigere, end der tidligere var behov for, forklarer Lars Henriksen.

Niels Gottlieb, projektleder i Vejdirektoratet, er klar til at justere den officielle tidsplan, hvis det bliver nødvendigt. Foto: Anders Knudsen

En helt naturlig del

Der er en vis uenighed om projektets potentielle fremskridt, så meget er klart. Men det er en helt naturlig del af en byggeproces i den størrelse, infrastrukturprojektet i milliardklassen befinder sig i, understreger Vejdirektoratets Niels Gottlieb:

- Der vil altid opstå nogen uenighed mellem bygherre og entreprenører på projekter som det her. Det er en helt normal del af processen at diskutere, hvem der skal gøre hvad, og hvem der skal betale, når det er et projekt i den størrelsesorden.

Det lader da også til, at der er gydet olie på vandene. De to parter søger et kompromis.

- En lang byggeproces vil altid være dyrere, der er en masse ting, der skal holdes i gang. SBJV har foretaget nogle store investeringer for at optimere processen, og det giver nogle merudgifter for entreprenøren - vi har stadig en kontrakt på en bro til en fast pris, og om det her ændrer på det, ved vi ikke endnu - vejret, jordbunden og andre ting kan give ændrede vilkår, og det skal en entreprenør måske kompenseres ekstra for. Men det er ikke noget, der er taget stilling til endnu, siger Niels Gottlieb.

Lars Henriksen, landechef for Itinera i Danmark og Sverige, er en my mere optimistisk med tidsplanen. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
Annonce
112

Politi undersøger sag om voldtægtsforsøg

Annonce
Lokal nyt

UVIST HVORDAN AFGIFT RAMMER SUKKERFABRIKKER

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

STOR OPRYDNING GAV NYE HAVEEJERE

Udslip

30 blev evakueret efter udslip af ammoniak

Femern

FEMERN-KRITIKER: TRAFIKGRUNDLAGET ER KOLLAPSET

Guldborgsund

BYGGERI AF 36 ALMENE FAMILIEBOLIGER GODKENDT

Craft Days

GÅR NED I STØRRELSE FOR AT GÅ OP I KVALITET

Stafet for livet

MANGLER DELTAGERE

Landsstævne

ENDELIG TID TIL LANDSSTÆVNE IGEN

Lolland

Undsætnings-aktion efter drivende jolle

Lolland

VARMEVÆRK TABER ENDNU EN KLAGESAG

Guldborgsund

KATEDRALSKOLENS REKTOR STOPPER

UDSLIP

KEMIKALIEUDSLIP ER UNDER KONTROL

POLITIK

RENÉ CHRISTENSEN OM FANEFLUGT: JEG TROR IKKE, DET ER SLUT ENDNU

Lolland

REGIONSFORMAND: NYT LÆGEFIRMA VIL SKABE TRYGHED

Annonce
Lolland

KLAGENÆVN AFVISER SAG OM BIOGASANLÆG

112

"BANKMAND" FORSØGTE AT SNYDE ÆLDRE KVINDER

Student 2022

- JEG SVEDER FRA STEDER, JEG IKKE VIDSTE, JEG KUNNE SVEDE FRA

Student 2022

- GÅ UD OG INDSPIL JERES EGET LIV

Sport

CENTRUM FOR HORBELEV-DRAMA ØNSKER MERE RESPEKT FOR DOMMERE

112

NABOER REDDEDE STRÅTÆKT HUS

Student 2022

GYMNASIETS PYJAMAS-ÅRGANG FEJRET

Student 2022

- DET ENESTE JEG HAR I HOVEDET LIGE NU ER AT DRIKKE MIG HAMMERSTIV

Annonce
Annonce