Annonce
Bolig og livsstil

Undgå at julemiddagen giver gæsterne racermave

Salmonella- og campylobacterbakterier i maden kan risikere at give gæsterne dårlig mave og diarré. Så hav fokus på den gode køkkenhygiejne, og få varmet råvarerne godt igennem inden servering. (Arkivfoto). Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Få styr på de grundlæggende ting, når julemiddagen skal tilberedes og serveres. Så undgår gæsterne at få en uheldig gave med hjem.

Gaven, du ikke vil have med hjem.

Det er altså ikke bare et par grimme sokker eller en badevægt, du virkelig ikke havde ønsket dig. Det er salmonella-, campylobacterbakterier og listeriainfektion.

Hvis ikke julemiddagen håndteres, tilberedes og serveres korrekt, kan du nemlig risikere, at det får ubehagelige følger.

Det fortæller Anders Miki Bojesen, som er professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og formand for Rådet for Bedre Hygiejne.

- Det er tit processen, inden man får kødet i ovnen, der kan være et problem. Når du står med din ferske and eller andet ferskt kød, kan salmonella- og campylobacterbakterier være til stede i levende form, forklarer han.

- Der er ikke så meget fokus på salmonella herhjemme længere, fordi det er et mindre problem i danske fødevarer. Men mange spiser and til jul, og undersøgelser viser, at det særligt er udenlandske andeprodukter, der har salmonella med sig, siger han.

Campylobacter er nu den hyppigste årsag til fødevarebårne sygdomme herhjemme. Og de forløb, man får af salmonella og campylobacter, ligner hinanden.

- De giver typisk dårlig mave og diarré, og man kan få det rigtig, rigtig skidt og blive meget dehydreret af infektionen. Og det er faktisk en af de farligste ting ved det.

- Det gælder især for ældre og yngre personer, der ikke har så meget at stå imod med, forklarer Anders Miki Bojesen.

Derfor gælder det om at have en meget stringent køkkenhygiejne, hvor de redskaber, der bliver brugt til fersk kød, ikke bliver brugt til noget som helst andet, før de er vasket.

Det gælder både skærebrætter, knive - og dine fingre.

- Det er afgørende, at især råt kød og kødsaft holdes væk fra ferske ting som salater og andet, der skal spises råt, siger Anders Miki Bojesen.

Derudover skal du sørge for at få varmet dit kød ordentligt op, lyder rådet fra Thomas Rønsch Toftdahl, som er underviser på kokkelinjen på Hotel- og Restaurantskolen.

Selv om kødet skulle indeholde bakterierne, er det nemlig ikke farligt, hvis man forbereder og varmebehandler sine råvarer ordentligt.

- En tommelfingerregel er, at alting skal være 75 grader, siger han.

Det er generelt ikke et problem med anden, fordi den steger i timevis.

Hvis den ikke skal spises lige efter stegningen, skal du sørge for at køle den ordentligt ned, når den lige er dryppet af.

- Så overholder vi den gode køkkenhygiejne, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Derudover skal du have fokus på, hvor længe maden står ude. Det gælder særligt letfordærvelige fødevarer, som ikke må stå ude i timevis, fastslår Anders Miki Bojesen.

- Har man en julebuffet med kød- og fiskeprodukter, der er røgede og ferske, så er der en risiko for, at der er listeriabakterier, siger Anders Miki Bojesen og fortsætter:

- Selv om man har haft en røget ørred i køleskabet, kan den godt indeholde listeria. Og bakterievæksten vil gå endnu hurtigere, når den står på bordet ved stuetemperatur.

Listeria er primært farligt for folk i udsatte grupper. Det gælder yngre, gamle, gravide og folk med nedsat immunforsvar.

- De fleste vil kunne tåle at blive eksponeret for de mængder, vi normalt ser af listeria.

- Men hvis man er lidt skrøbelig, er der en risiko. Får man først infektionen, er det rigtig skidt, og så er der en relativt høj dødelighed, fortæller Anders Miki Bojesen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Femern

KÆMPESTEN PÅ OMKRING 60 TONS FUNDET VED UDGRAVNINGEN TIL FEMERNTUNNEL

Annonce
112

FULD SEJLER ANHOLDT - SEJLEDE IND FORAN ANDRE

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

REFA MSK PÅ ANKLAGEBÆNKEN

112

HUND DØD EFTER OVERFALD

Nordlys

DET SMUKKESTE NORDLYS OVER SYDHAVSØERNE

Lolland

KOSTER 4,2 MILLIONER KRONER AT FLYTTE TO FORENINGER

Vejr

ENDELIG EN GOD OMGANG REGN

Guldborgsund

- DET HAR FAKTISK VÆRET OVERVÆLDENDE

Guldborgsund

BYLAUG FIK OPBAKNING TIL AT RÆKKE UD TIL GRØNNE INVESTORER

Guldborgsund

PIPHANSENS DYR SKAL HAVE NYE HJEM

Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

112

BUSPASSAGER MED ULOVLIG KNIV

sport

EFTER VERBAL KRIG: MARK O. MADSEN HAR FÅET MODSTANDER OG DATO

Lolland

MARIBO DUFTER AF MIDDELHAVET: - DET GIVER LIGE BYEN ET PIFT

Politik

FORETRÆKKER VALG INDEN NYT FOLKETINGSÅR

Annonce
Erhverv

LOLLANDS BANK FORNUFTIGT GENNEM FØRSTE HALVÅR

Lolland

KOMMUNE IMPORTERER ARBEJDSKRAFT TIL ÆLDREPLEJEN

Politik

INGEN KANDIDATER SYD FOR NÆSTVED

Sport

UBESEJRET BOKSER OG DEBUTANT MELDES KLAR

Lolland

BEBOERE DROPPER KAMPEN FOR AT FÅ PRÆST TILBAGE

112

STJÅLET BIL STANDSET - TRE SIGTET FOR TYVERI

Guldborgsund

DEBAT OM 48 METER HØJ MAST: - FOR MEGET FOKUS PÅ DET NEGATIVE

Guldborgsund

HEDEBØLGE KAN SLUTTE MED TORDEN OG SKYBRUD

Annonce
Annonce