Annonce
Sport

Ung ukrainsk flygtning spiller i NFC: - Fodbold er mit liv

Det er ikke nemme kår, det unge boldtalent kommer fra, men selv om udfordringerne har været mange, er han fuldt fokuseret på sin drøm om at blive professionel fodboldspiller. Foto: Anders Knudsen
Alex Kotsiuba er 15 år og ankom for lidt over en måned siden til Danmark med sin familie på flugt fra krigen i Ukraine. Nu har han fået spilletilladelse i Nykøbing FC, hvor han allerede imponerer gevaldigt.

NYKØBING: Boldtalentet var tydeligt hos den unge ukrainer, da Folketidende fangede et glimt af ham i kampen mod Ringsteds U/15-hold. Indenfor tre minutter havde drengen, der er flygtet fra krig og ødelæggelse med hans familie, allerede lavet assisten til 1-0 ved et veldrejet indlæg efter et sololøb.

- Han spillede for Olympic College i Kiev, hvor han også studerede, før vi kom. Han vandt tilmed mesterskabet, dagen før krigen brød ud 24. februar. Han ville altid træne mindst to gange om dagen, siger Alex Kotsiubas mor, Yevheniia over en oversættelsesapp.

Han vandt tilmed mesterskabet, dagen før krigen brød ud

Alex Kotsiubas mor, Yevheniia

Den unge boldspiller kom til Danmark for et par måneder siden, og selv om udfordringerne på det personlige plan har været mange i forbindelse med krigen, så var der nærmest kun én ting, han tænkte på, da han kom hertil; nemlig hvor og hvornår, han kunne spille fodbold igen.

Annonce

- En rigtig fighter

Den unge flygtning henvendte sig til Nykøbing FC, så hurtigt han kunne, hvor han talte med U/15-holdets træner, Marc Galthéen. Efter at have set, hvad ukraineren kunne med en fodbold, var han ikke i tvivl om, at de kunne bruge ham på holdet.

- Han er rigtig dygtig og spillede også bedst i dag mod Ringsted. Han er lige vores type spiller i NFC, god teknisk og en rigtig fighter, siger Marc Galthéen til Folketidende.

Annonce

På en uge var han i gang

Tina Plenge Schütt og hendes mand, Frederik Schütt, er værtsfamilie for Alex Kotsiuba og hans familie. De var hurtige til at tilbyde deres hjælp for den ukrainske flygtningefamilie, de mødte over facebook, og som de bød velkommen i midten af marts.

- Vi synes, at det at starte et liv tættere på danskerne, kan være med til at give dem en bedre forståelse af Danmark. Det er bedre end et flygtningecenter, hvor man ikke får den samme indsigt, siger Tina Plinge Schött.

Der gik heller ikke længe, før værtsfamilien fik øjnene op for talentet og konsekvent gik i gang med at få styr på DBU-papirarbejdet, der muliggjorde, at han kunne spille.

- Vi fik at vide, at han var fodboldspiller, og han spillede på højt niveau. Så nogle af vores venner tog ham ud at spille, og da de kom tilbage, sagde de, han kunne altså spille fodbold! Endda på talentniveau. Der gik en uge, så var han i gang med at spille i NFC, der tog imod ham med kyshånd, siger Tina Plenge Schütt.

Annonce

Sporten betyder alt

Mens alle - inklusiv den danske værtsfamilie - kæmper for at få gang i skolegangen for den unge krigsflygtning, så bruger Alex Kotsiuba tiden indtil da på at fokusere på sporten, han elsker.

- Fodbold er mit liv, og jeg træner hele tiden. Alle her har været meget søde, og de hjælper mig med at oversætte. Jeg kan rigtig godt lide både træneren og klubben, siger Alex Kotsiuba.

Alex Kotsiuba satte nærmest ikke en fod forkert mod Ringsteds U/15 hold. Foto: Anders Knudsen

På trods af de tragiske omstændigheder, der omringer U/15-spillerens ankomst til landet, så er han glad og taknemmelig for at være her.

- Danmark er et vidunderligt land, og både træneren og klubben har været meget velkommende overfor mig, siger Alex Kotsiuba til Folketidende efter hans veloverståede kamp mod Ringsted.


Annonce
Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Annonce
Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

Annonce
Forsiden netop nu
112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Guldborgsund

RINGEDE 112 FLERE GANGE: KVINDE SIGTET FOR MISBRUG AF FARESIGNAL

112

TYV LAGDE SIN TELEFON TIL OPLADNING I BUTIK - ANHOLDT DA HAN KOM TILBAGE

Lokal nyt

STIGENDE FØDEVAREPRISER KOSTER FAMILIER 500 KRONER OM MÅNEDEN

112

ALT FOR STÆRKT PÅ MOTORVEJ

112

POLITI SÆTTER OVERVÅGNING OP

Motorsport

MIKKEL MAC BLEV ETTER

Saxkjøbing Avis

DEN ONDE MALER FIK EN MINDESTEN

Annonce
Hop i havet

HOPPEDE I HAVET FOR MILJØET

Veterantog

KULDEGYSNINGER PÅ DEN GODE MÅDE

Lolland

SÆLMA OG LUFFE FIK NAVN

Traktortræf

FLERE DELTAGERE OG TILSKUERE END FORVENET

112

TO EFTERSØGES I SAG OM KRÆNKELSE

Erhverv

NORDIC SUGAR ØGER OVERSKUDDET

Hylddalen

- VI HAR ARMENE OPPE, MEN PÅ EN LIDT SJOV MÅDE

Hylddalen

ROSA FORSØDEDE LØRDAGEN

Annonce
Annonce