Annonce
Lolland

BORGMESTERS KRITIK VÆKKER OPSIGT

Borgmester i Dragør Kommune Kenneth Gøtterup (K) har ikke lyst til at lade Holger Schou Rasmussen (S) lægge budgettet i sin kommune - eller for den sags skyld at skulle prøve at løse Lolland Kommunes udfordringer. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Det bliver langt fra alle de kommuner, der har søgt om tilskud som "særligt vanskeligt stillet", der vil få et tilskud, fastslår indenrigsministeren.

LOLLAND: Det har vakt opsigt, at borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i Folketidende lørdag kritiserede en række af landets rigeste kommuner for at have søgt støtte fra en pulje til ”særligt vanskeligt stillede” kommuner. Kritikken bunder i, at 50 af landets 98 kommuner - og deriblandt en række kommuner, der har en væsentligt bedre økonomi, end Lolland Kommune har - har søgt.

Holger Schou Rasmussens kritik er blandt andet kommet indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) for øre, og et stykke ad vejen giver han borgmesteren ret. Han siger således til TV2, at han ”har svært ved at se, at det er over halvdelen af landets kommuner, der kan betegnes som vanskeligt stillede”.

Det er for mig at se ikke så afgørende, hvor mange der har søgt.

Indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S)

Alligevel er han ikke så oprørt som den lokale borgmester, for mange af ansøgningerne vil bare blive afvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er for mig at se ikke så afgørende, hvor mange der har søgt. Det afgørende er, hvor mange der reelt ender med at få tilskud efter en nærmere vurdering af ansøgningerne. Det vil alt andet lige være et betydeligt lavere antal, end de kommuner, der allerede har søgt, siger ministeren til TV2.

Ufatteligt komplekst

En af de relativt velstående kommuner, der har søgt, er Allerød. Borgmester Karsten Längerich (V) forklarer til Berlingske, at hans kommune har haft et par særdeles hårde år, står til at få mange børn og ældre og formentlig må hæve skatten, der i dag er på 24,3 procent.

Men om der er andre kommuner end Allerød, som fortjener pengene mere, vil han ikke forholde sig til.

- Det er et ufatteligt komplekst spørgsmål, siger han til Berlingske.

En anden kommune, Holger Schou Rasmussen kritiserer for at søge, er Dragør. Men i et interview med Radio4 fastslår borgmester Kenneth Gøtterup (K), at kommunen har søgt med god samvittighed

- Og jeg tænker også, at Lolland Kommune ikke har retten til at tage patent på, hvornår man som kommune er trængt, sagde han i interviewet.

- Forsøger I at blive endnu rigere på bekostning af Lolland ved at søge den her pulje? spurgte studieværten, men det afviste han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Useriøst

Kenneth Gøtterup forklarede, at Dragør Kommune har store udgifter til det specialiserede børneområde og en markant udfordring med at kystsikre. De udfordringer blegner dog i sammenligning med Lollands, påpegede Holger Schou Rasmussen.

Han nævnte, at mens Dragør bruger omkring 7000 kroner per borger til børn med særlige behov, bruger Lolland næsten seks gange så meget. Og hvor Dragør bruger omkring 9300 kroner per borger på forsørgelse af borgere mellem 16 og 64 år, bruger Lolland 3,5 gange så meget. Dertil kommer, at udgifterne til at kystsikre Lolland vil være væsentligt større end det, Dragør skal bruge.

Samtidig er skatteprocenten i Dragør kun 24,8, mens den i Lolland Kommune er 26,3, og mens Lolland Kommunes administrationsomkostninger er på 86 procent af landsgennemsnittet, er de i Dragør på 112 procent. Og mens Dragør Kommune skal finde besparelser for 13 millioner kroner, skal Lolland Kommune finde 300 millioner kroner, hvis ikke særtilskudspuljen kommer til at bidrage.

I radiointerviewet gik Holger Schou Rasmussen derfor i flæsket på den konservative Kenneth Gøtterup og henviste til, at De Konservative på Christiansborg vil have nulvækst i det offentliges udgifter.

- Jeg synes jo, at en god konservativ kommune bør gå forrest og vise, at man kan leve op til det, som Søren Pape også siger – at der skal være nulvækst i det offentlige efter et folketingsvalg. Det vil sige ikke øgede udgifter. Og det er jo det, som Dragør søger om – at de få lov at øge deres udgifter, sagde han og tilbød, at bytte kommune for en dag – så ville han gerne lægge Dragørs budget.

Det tilbud afviste Kenneth Gøtterup dog at tage imod.

- Det er jo simpelt hen useriøst, svarede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hør interviewet

Hør interviewet med Holger Schou Rasmussen og Kenneth Gøtterup i Radio4 her:

  • Borgmester i Dragør Kommune Kenneth Gøtterup (K) har ikke lyst til at lade Holger Schou Rasmussen (S) lægge budgettet i sin kommune - eller for den sags skyld at skulle prøve at løse Lolland Kommunes udfordringer. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken