Annonce
Ugeavisen Lolland

Verdens største saks er på plads

Og så lykkedes det med hiv og sving og lidt tålmodighed at få løftet sløret for Sakskøbings nye vartegn - en fåresaks. Foto: Jan Knudsen

Sakskøbings nye vartegn indviet.

SAKSKØBING Der blev hevet og flået i den grønne presenning, og til sidst lykkedes det. Byrådsmedlem Martin Lohse (L) havde fået æren af at "klippe snoren" eller måske rettere hive i presenningen ved lørdagens indvielse af Sakskøbings nye vartegn, og den fåresaks-lignende 3,62 meter høje bykunst kom heldigvis ud i lyset.

Forinden var der dog lige afsat tid til blandt andet en indvielsestale af Inge Pilt Nielsen, som er en af de frivillige kræfter i projektgruppen.

- Det første bekendtskab er fra cirka 1330, hvor saksen er trykt på en mønt under Grev Johan den Milde, formodentlig da han fik Lolland i pant, lød det fra Inge Pilt Nielsen.

De nævnte ord fra indvielsestalen om baggrunden for den fåresaks, der både indgår i Sakskøbings byvåben og altså nu også på Sakskøbings nye "byport" af vandtårn på den ene side og kæmpe fåresaks på den anden side af Nystedvej, var stort set det eneste, som avisens udsendte (og en hel del andre, red.) fik hørt af Inge Pilt Nielsens tale.

Det skyldtes formentlig forbibrummende biler og og vedvarende vindsus, der tilsammen gjorde, at det var nødvendigt at opsøge de håndskrevne talepapirer efter indvielsen.

Dem havde Inge Pilt Nielsen heldigvis intet imod at dele med avisens læsere, og derfor kan det også her fortælles, at Sakskøbings velkendte fåresakse-motiv er set på en speciel mønttype, der altså blev slået, som det hedder, under Grev Johan den Milde omkring år 1330.

Formentlig er denne "sakse-mønt" slået under førnævnte greve, efter at denne i 1328 for 10.000 mark sølv fik Lolland i pant. I pantsætningsaftalen indgik udtrykkelig retten til den specielle mønt i Sakskøbing. Sådan startede historien om fåresaks og bynavn formentlig op, og den er foreløbig nu endt med en kæmpe fåresaks og en ansøgning om optagelse i Guinness World Records. I forhold til sidstnævnte er der stadig ikke helt endegyldig afklaring på den sag, for det tager lang tid, før en kæmpesaks kan få officielt plads i den kendte rekordbog. Men hvad betyder lidt ventetid, når man har været en del af Sakskøbings historie - først som helt lille på en mønt og nu stor som skulptur - i næsten 700 år?

Her ses en af drivkræfterne i projektgruppen, Inge Pilt Nielsen, med den nye "byport" i baggrunden. Foto: Jan Knudsen
Byens nye vartegn kan minde om en menneskeskikkelse med bukser på, men det er en rigtig saks. Foto: Jan Knudsen
5. juni 2020 blev saksen præsenteret første gang ved Den Store Tarteletdyst på Torvet - nu er den "hjemme". Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Guldborgsund

Endnu en Scandlines-færge får rotorsejl

112

Politiet tilkaldt: Bevæbnet kvinde gik rundt på vej

Lokal nyt

DMI: Op til 25 grader på Lolland-Falster torsdag

112

93 klip i kørekort

Guldborgsund

Byrådsmøder sendes live på Facebook

Lolland

Er der en læge til stede? Nej, formentlig ikke

Annonce
Lolland

Masser af indbrud i biler

Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

Annonce
Annonce