Annonce
En forandret hverdag

- Vi bliver nødt til at hutle os igennem

Eksporten er gået i stå, hvilket har halveret prisen på fisk. - Men vi kan ikke gøre noget ved det, siger fisker Johnny Krog (til højre), som arbejder sammen med Kenneth Damkjær (til venstre) på kutteren Duddi Krog. - Jeg tror ikke, at 2020 bliver et godt år økonomisk, siger Johnny Krog. Foto: Jan Knudsen

Det er svære tider med forandringer og stor afmagt - vi må igennem på bedste måde, siger lokale borgere.

LANGØ Blæsten står frisk over vandet i Langø Havn, et fald slår taktfast mod en skibsmast, og siderne på min blok prøver konstant at kaste sig forvildet rundt i vinden. Jeg er kørt til Langø, hvor vejene hedder Havnevej, Fjordvej eller Mågevej, udsigten er fantastisk stort set allevegne, og fiskerne trækker torsk i land. Sådan bogstaveligt. Bare ikke for tiden, for torskekvoten er brugt op. Det har den været siden 21. januar, og for et erhverv, der er vant til at være tvunget til at ligge stille i perioder, synes tidens tiltag med hjælpepakker til hjemsendte lønmodtagere og nødstedte brancher bemærkelsesværdig.

- Vi har ikke kunnet lave noget siden 21. januar, men vi får ingen penge af den grund, siger Johnny Krog, som er fisker på kutteren Duddi Krog.

Men det får alle de andre, der lige nu er sendt hjem, påpeger han.

- Så vi vil ikke høre noget piveri, fordi folk ikke skal lave noget i 14 dage, siger han.

De andre fiskere omkring ham smågriner og nikker. De synes, han har en pointe.

Ifølge Jonny Krog kan vi ikke gøre for, at "vi har fået det smittehalløj, som er kommet hertil langsvejs fra", men nu hvor det er her, er der kun én vej frem, mener han.

- Vi bliver nødt til at hutle os igennem på bedste måde.

Langø er fjerde stop i landsbyer på Vestlolland. Første stop var Arninge, andet var Dannemare, og tredje var Horslunde. Langø har en havn med erhvervsfiskeri, en fiskerestaurant og et bed and breakfast. Foto: Jan Knudsen

Bange for at komme ud

Ifølge formanden for Bylauget for Langø og omegn har mange af Langøs beboere reageret på risikoen for coronasmitte ved at udvise meget stor forsigtighed.

- Der er mange ældre i Langø og derfor også mange i risikogruppen. De er bange for at komme ud, så de holder sig meget hjemme, siger Ole Pedersen.

En planlagt fællesspisning blev således udsat allerede inden, statsministeren lukkede Danmark ned.

- Folk begyndte hurtigt at melde fra, så vi kunne godt fornemme på folk, at det her, det går sgu ikke, fortæller han.

Ole Pedersen har også bemærket, at der ikke er så mange at sige hej til eller falde i snak med på havnen og på vejene, som der plejer at være.

- Mærkeligt nok, for her er plads nok til, at vi alle kunne bevæge os ud.

Vi lægger havnen bag os og går ned ad Havnevej. Banker på flere steder. Ingen synes at være hjemme. Eller også åbner de bare ikke. Jeg banker på hos Britt Engholm. Hun vinker gennem ruden til fotografen. Hun er midt i et Skypemøde i forbindelse med sit arbejde i Socialtilsyn Øst. Vi venter lidt, så kommer hun ud. Hun fortæller, at hun og hendes mand har lukket ned for deres populære bed & breakfast, som i de sidste tre år i træk har fået topkarakter som Danmarks bedste på booking.com.

- Det har vi valgt at gøre for at passe på hinanden, vores område og os selv, siger hun.

Hun har derfor haft travlt med at kontakte alle, der havde booket i april. Om sommerens bookinger også skal aflyses, må tiden vise.

Britt frygter, at pandemien bliver en tilbagevendende begivenhed.

- Jeg har været i Kina og set de markeder, hvor virussen udspringer fra, siger hun.

Det var, da hendes datter for år tilbage boede i Kina.

- Jeg tænker, at det kan ske igen.

Vi går tilbage til havnen, sætter os i bilerne og kører mod kvarteret med veje opkaldt efter måger, traner, klyder og hejrer. Vi forvirres et øjeblik over de plantekasser, som pynter, men afspærrer en af vejene ind i kvarteret. Banker igen forgæves på flere steder. Men hos Manja Michelsen bliver døren åbnet. Hun savner kontakten med børn og børnebørn, at kunne besøge sin far på Søndersøhjemmet i Maribo, at kunne give hånd til censor til eksamen, men hun håber også, at vi får åbnet langsomt op.

Vi fortsætter ud til Villy og Kari Nordeide på Stendyssevej. De havde regnet med at skulle åbne deres lille fiskerestaurant i påsken, ligesom i de foregående år, men nej.

- Det er vi kede af. Vi havde glædet os til en ny sæson, siger Kari.

De to har så i stedet givet sig til at hjælpe tre-fire borgere i Langø. Kari laver mad til dem, sender en sms om, at nu kommer maden, hvorefter Villy kører ud med den, stiller den på dørtrinnet, ringer på og går. De hjælper også med indkøb, også for nogle stykker inde i Nakskov.

- Vi er ikke så bange, selvom vi er 75 år og i faregruppen, siger Kari, hvortil Villy tilføjer:

- Vi er jo kun ramt at alderdom.

Kari Nordeide indtaler også beskeder på telefonsvareren hos en dame på Skolebakken, som de plejede at besøge. Hun taler ikke så godt, derfor duer det ikke med opkald. I stedet får hun løbende sidste nyt fra Langø på svareren, som hun kan aflytte.

- I disser tider hjælper vi hinanden lidt mere, siger Kari.

Mens landet ligger for anker, og stormen løjer af.

Livet er ikke længere, som vi kendte det. Ikke siden patient nul kom retur til Danmark fra en skiferie i Italien, danskere i stigende omfang viste sig smittede, blev sat i karantæne, og de første børnehaver og skoler blev lukket ned.
Især ikke siden statsminister Mette Frederiksen (S) påbegyndte rækken af pressemøder med meddelelse på meddelelse om nye midlertidige tiltag i forebyggelsen og bekæmpelsen af covid-19. Begrænsninger på antal forsamlede. Nedlukninger af børnehaver, skoler, kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud, frisører, cafeer og restauranter. Påbud om hjemmearbejde til offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner. Opfordring til hjemmearbejde til privat ansatte. Lukning af landets grænser. Imens stiger antallet af smittede, indlagte, kritisk syge og døde - og antallet af hjemsendte og fyrede lønmodtagere og konkurstruede selvstændige. Så hvordan opleves livet mon nu?

Kari og Villy Nordeide hjælper ældre i Langø med mad og indkøb. Foto: Jan Knudsen
- Hvis man har en morgenhoste, der lyder lidt anderledes, end den plejer, så tænker man: Hvad nu hvis? Man bliver lidt paranoid, siger Ole Pedersen, formand for bylavet. Foto: Jan Knudsen
Britt Engholm har sat Langø overnatning på pause, indtil videre i april. Tiden vil vise, om den også bliver det henover sommeren, siger hun. Foto: Jan Knudsen
Manja Michaelsen læser til social- og sundhedsassistent og har har fået udskudt sin praktik på Kofoedsminde, så hun er hjemme. Hun glæder sig til igen at kunne give hånd til andre og kramme sine børn og børnebørn. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Lokal nyt

En 22-årig dansk mand er anholdt efter skyderi i Fields

Annonce
landsstævne

AFSLUTNING MED MANÉR: CARPARK NORTH, POPMUSIK OG GAMLE DANSKE SANGE

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

OMBYGNING AF HAVNEBYGNING SKAL I UDBUD

Særlige steder

SÆRLIGE STEDER: KALLØGRÅ

Erverv

HØJE BRÆNDSTOFPRISER PRESSER TURISTBUSSER

landsstævne

GYMNASTIK OG LANDSSTÆVNE FRA FØDSLEN

Udligning

LOLLAND FÅR UDLIGNINGSLUSSING

landsstævne

KLAPSALVERNE BLEV VED OG VED

Lokal nyt

PERSON SLAP USKADT FRA FALD NED AD MØNS KLINT

Femern

FEMERN-FOLK FEJREDE ENDEN PÅ STREJKE

Guldborgsund

EN HJÆLPENDE ARKITEKTHÅND FRA AARHUS TIL SAKSKØBING

Folkemøde

HJEMLØSE: FÆRRE I BYERNE, FLERE PÅ LANDET

landsstævne

MOR PÅ ET HOLD OG DATTER PÅ ET ANDET

Revy

REVY GØR GRIN MED DAGENS DANMARK, OG DER ER NOK AT GRINE AD

landsstævne

MED HØJSKOLE TIL LANDSSTÆVNE

Annonce
Kultur

PAKHUS ERODERER

Erhverv

DET SKAL IKKE VÆRE SÅ SIKKERT, SÅ DET BLIVER KEDELIGT

landsstævne

CYKLEDE FRA LOLLAND TIL LANDSSTÆVNE

Guldborgsund

UTILFREDS MINKAVLER: DET HANDLER OM RETFÆRDIGHED

Femern

STREJKENDE PÅ FEMERNBYGGERIET GENOPTAGER ARBEJDET

Beskæftigelse

UDVALGT: DER ER LEDIGE TIL SOMMERJOB

Fjernvarme

VARMESTRIDEN KOMMER IKKE I HØJESTERET

Maribo

- INTET ER SIKKERT, NÅR DET GÆLDER PLANTER

Annonce
Annonce