Annonce
Klima

- VI HAR IKKE RÅD TIL AT VÆRE EGOISTISKE

Forslag om en klimaø umiddelbart syd for Gedser, som det tager sig på skitserne. Pressefoto
Der ligges ikke på den lade side, når det kommer til en klimaø ved Gedser Rev. Bylavet har sendt et brev til statsministeren, og inden længe er der igen borgermøde. Men er det en rigtig vej for Gedser at gå? Erhvervsdrivende efterlyser debat.

GEDSER: I midten af august fik Gedser Bylaug mandat til at kontakte investorer og undersøge mulighederne for, at en klimaø ud for Gedser kan veksles til arbejdspladser og fremgang for byen.

På mødet blev deltagerne stillet et nyt møde i udsigt indenfor en-to måneder. Med forbehold for ændringer arbejder bylavet med et nyt møde 11. oktober.

- Vi har nogle interesser, der skal endelig afklares, så det er et mere konkret møde end sidst, hvor de fremmødte mente, det var lidt for løst, fortæller Ole Martinussen, formand i Gedser Bylaug.

Annonce

Blandt dem, der vil blive påvirket af en eventuel kommende energiø, er Scandlines.

En del af forslaget handler om at rykke færgehavnen ud til klimaøen, men Scandlines skriver i en mail til Folketidende, at man ikke vil udtale sig om ideen, før den bliver mere konkret.

Taget på sengen

Endnu er der ikke dannet organiseret modstand mod idéen, men det er ikke ensbetydende med, at den vækker begejstring alle steder.

Blandt de skeptiske er Flemming Friedstrup Lind, der sammen med sin kone driver og ejer Købmandsgården i byen.

- Jeg har faktisk følt mig taget lidt på sengen. Der inviteres til et borgermøde med meget lidt information om, hvad det handler om. Og det bliver meldt ud med meget kort frist. Det er en mærkelig fremfærd, at man ikke inddrager erhvervslivet mere, og det har jeg også haft en snak med borgmesteren om, lyder det.

Det er en mærkelig fremfærd, at man ikke inddrager erhvervslivet mere.

Flemming Friedstrup Lind, Købmandsgården

Borgmester Simon Hansen (S) deltog som den eneste politiker på mødet i Gedser og gav udtryk for glæde ved, at borgerne havde initiativet.

Simon Hansen (S) deltog som eneste politiker ved borgermødet i Gedser 16. august. Foto: Anders Knudsen
Annonce

Industri versus turisme

Men om en klimaø er det bedste for Gedser, vil Flemming Friedstrup Lind gerne debattere, og han savner reelt grundlag at gøre det på. For eksempel konsekvensberegninger. Både af natur, kystændringer og potentielle arbejdspladser.

- Det lyder jo vældig flot med, at det skal sikre arbejdspladser, men se bare på Rødsand. Der er ikke mange arbejdspladser i det. Jeg er jo af den overbevisning, at vi kan komme længere ved at satse på turisme, og det er det, kommunen skal gøre op med sig selv. Vil man industri, eller vil man turisme?

Annonce

Grønne sommerhuse

Fremfor en klimaø foreslår Flemming Friedstrup Lind, at man arbejder på et nyt sommerhusområde, der skal placeres mellem Fyrvej og Birkemosevej.

- På den måde skal man igennem byen for at komme til området. Det vil ikke ødelægge kystlinjen, da det ligger indenlands. Jeg tror, det vil gavne mere, tiltrække flere restaurationer og måske endda være med til at sikre Brugsens overlevelse på længere sigt, siger Flemming og fortsætter:

- Det er naturligvis noget, ejeren af jorden skal have lyst til. Men med sådan et projekt vil man tænke lokalt, fremfor nationalt eller globalt.

Byggeri er ifølge beregninger noget af det mest klimabelastende, man kan foretage sig ...

- Vi skal naturligvis tænke os om og også tænke grønt, når der bygges, men jeg tror ikke, vi redder verden med en klimaø ved Gedser. Vi kommer til at betale en pris for, at der skabes energi i Danmark. Hvis vi skal det, skal kommunen og Sydfalster sælge sig selv dyrt, mener han og fremhæver, at bortskaffelse af vindmøller også belaster klimaet.

Jeg tror ikke, vi redder verden med en klimaø ved Gedser.

Flemming Friedstrup Lind, Købmandsgården
Annonce

Skrev til statsministeren

I den forgangne måned har Gedser Bylaug gjort, som det fik mandat til.

Der er således skabt kontakt til flere investorer, og formand Ole Martinussen oplever generelt en positiv stemning omkring indsatsen.

- Jeg tror, at 95-97 procent af dem, jeg møder, synes, det er et frisk initiativ, men de tror ikke meget på det. Det, mener jeg, kan skyldes historikken med de mange planer for Gedser, som ikke er blevet realiseret.

Gedser Bylaug har også sendt et brev til statsministeren, i hvilket man fortæller om projektet, der skal sikre energi svarende til forbruget i 750.000 husstande, som det ser ud lige nu.

I brevet står blandt andet:

"Bestyrelsen for Gedser Bylaug gik til byens borgere og ved et velbesøgt borgermøde gav de os et klart mandat til at arbejde videre. Borgmester Simon Hansen, Guldborgsund Kommune, deltog i borgermødet og har sikret den lokalpolitiske opbakning."

Annonce

En stramning

I mediet Klimamoniotor har brevet til Mette Frederiksen (S) været omtalt, og af artiklen fremgår det desuden, at borgerne i Gedser siger ja til klimaøen.

Det bemærker Flemming Friedstrup Lind også:

- Jeg synes, det er lobbyisme og helt forkert, at et bylav pludselig arbejder for sådan noget. Man forsøger at skabe en stemning af, at vi er interesserede. Men det var jo ikke det, bylavet fik mandat til. De skulle alene undersøge mulighederne.

Ifølge Ole Martinussen er det også, hvad bylavet har gjort, og han fortæller, at der er tale om en stramning fra journalistens side.

- Investorerne ved også godt, at vi kun har et mandat til at undersøge mulighederne. De ved, at det er en vision, og det gør jeg meget ud af at fortælle dem. Og vi skal have mere ud af det end bare arbejdspladser. Hvis der for eksempel produceres power-to-x, som nok bliver en forudsætning, kan vi stille krav om, at overskudsvarmen går til fjernvarme. Det er bare et eksempel. Et oplevelsescenter på selve klimaøen kunne være et andet.

Investorerne ved også godt, at vi kun har et mandat til at undersøge mulighederne.

Ole Martinussen, formand Gedser Bylaug

Ole Martinussen fortæller, at han ikke har fået et svar på det brev, bylavet sendte til Mette Frederiksen.

- Men vi ved, at der tales om det på gangene på Christianborg.

Ole Martinussen håber, at de, der ikke kunne deltage på borgermødet i august, får mulighed for det i oktober.

- Vi har ikke råd til at være egoistiske. Klimaet og byen har ikke råd til det.

Annonce
Annonce
Gasledning

200 LODSEJERE BERØRES AF GASLEDNINGEN

Annonce
Sammenhold

GNISTEN OG SAMMENHOLDET LEVER STADIG

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

- VI BLEV JO KASTET HOVEDKULDS UD I BESTYRELSESARBEJDET

Guldborgsund

HOS BRIAN BLOMSTRER DRØMMEN

Lolland

Milliondyr brand fortsætter endnu

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE SKUFFER HJEMME

Guldborgsund

SANGKRAFTCENTER ÅBNER

Lolland

NAKSKOV FJORDDAGE SKAL NYTÆNKES

112

STORT TYVERI FRA KÆLDER

112

UNGE MÆND DØMT FOR STRIBEVIS AF FORBRYDELSER

Guldborgsund

FÆNGSEL LAVER MAD UD AF HUSET

Kunst

VIGTIG UDSTILLING AF DEN LILLE STORE BILLEDHUGGER

112

BACON- OG PEPPERONI-TYV PÅ SPIL

Familie

NYT NETVÆRK FOR FAMILIER MANGLER EN MEGET VIGTIG ESSENS

112

33-ÅRIG DØMT FOR BEDRAGERI PÅ FACEBOOK

Annonce
Lolland

- DET ER ALVORLIGT

Kunst

KVINDELIG KUNSTNER MED HESTEKRÆFTER

112

PÅVIRKET KANLLERTKØRER PÅ NATLIG BRO-TUR

Fællesskab

STOR INTERESSE FOR SENIORBOFÆLLESSKAB

112

BRÆNDESTABEL VIL BRÆNDE HELE NATTEN

112

STORT TRÆPILLE-TYVERI FRA VILLA

Corona-virus

STIGENDE SMITTETAL

Lolland

ALPAKAER STAK AF

Annonce
Annonce