Annonce
Erhverv

- Vi kan tiltrække grønne job

Lolland-Falster har ifølge Kim Frimann, formand for DI Lolland-Falster, nu chancen for at tiltrække virksomheder, der vil basere deres produktion på grøn energi, eller virksomheder, som vil udnytte power-to-x-løsningerne og køre storskala-forsøg. Foto: Arkiv

Lolland-Falster står med fantastiske muligheder i den grønne omstilling som en grøn ø mellem København og Tyskland, lyder det fra formand for DI Lolland-Falster.

Når Kim Frimann, formand for DI Lolland-Falster og direktør for Frimann Biler A/S, skal gøre status på, hvordan det går med den grønne omstilling på Lolland-Falster, er der én ting, som springer ham særligt i øjnene. Nemlig beslutningen om, at Lolland-Falster skal kobles på gasledningen.

- Gasledningen er skelsættende, for så kommer vi med på den grønne infrastruktur. Men der sker rigtig meget på Lolland-Falster. Vi har Dansk Biokemi, der kommer til Nakskov, power-to-x-anlægget, der kommer til Nørre Alslev, biogasanlæg i Abed og en masse andre ting, siger Kim Frimann.

- Men forudsætningen for, at vi kan være med i den grønne omstilling, er gasledningen. Vi har biomasse fra husdyrproduktion og restaffald fra sukkerfabrikker og marker, som kan bruges i biogasproduktion, og dermed kan vi lave biogas på de to anlæg, der forhåbentlig kommer, og det kan indgå i infrastrukturen med gasledningen, fortsætter han.

Helt konkret betyder det, at virksomhederne på Lolland-Falster kan stille om fra fossile brændstoffer til biogas, og der er sukkerfabrikkerne det største eksempel.

- Men der er masser af andre virksomheder, som bruger meget energi, der også har meldt sin interesse for at koble sig på gasledningen, siger Kim Frimann og nævner Metalcolour fra Nykøbing som eksempel.

Overskudsstrøm

Sol- og vindenergien kommer til at spille en vigtig rolle i den grønne omstilling på Lolland-Falster.

- Vi har meget sol- og vindenergi på Lolland-Falster, vi har syv gange mere produktion, end vi selv bruger. Når det blæser meget, og solen skinner meget, skal vi have lavet overskudsstrømmen om til brint eller power-to-x-løsninger og der er nogle spændende projekter i gang, blandt andet er der solgt nogle grunde i Nørre Alslev til en Power-to-x-fabrik, siger Kim Frimann.

Dermed kan Lolland-Falster gå hen og blive en central del af den grønne omstilling. Lolland-Falster har ifølge Kim Frimann nu chancen for at tiltrække virksomheder, der vil basere deres produktion på grøn energi, eller virksomheder, som vil udnytte power-to-x-løsningerne og køre storskala-forsøg.

- Det bliver fremtidige arbejdspladser. Femern-byggeriet slutter jo en dag, så kan det godt være, at tunnel-element-fabrikken bliver permanent, men vi skal også have andre typer af arbejdspladser, og der vil vi netop kunne tiltrække de grønne job, siger han.

Annonce

Brint til Tyskland

Nærheden til Tyskland giver ifølge Kim Frimann Lolland-Falster en fordel i den grønne omstilling.

- Vi står unikt med vores placering tæt på Tyskland og får Femern-forbindelsen, og Tyskland bliver et kæmpe marked for brint. Tyskland har mange flere industrier, der ikke bare kan gå direkte over til elforbrug, så de skal bruge meget mere brint. Der kunne vi udvikle power-to-x-løsninger, som vi måske kunne eksportere. Vi er også tæt på København, så forskning og udvikling er tæt på, fortæller Kim Frimann.

Han mærker ude i virksomhederne, at der virkelig er gang i hjulene i øjeblikket, og det er ikke kun i byggebranchen.

- Generelt er der vækst og udvikling. Det giver os en god mulighed for at få alle med på arbejdsmarkedet, så vi kan få et løft i velstanden på Lolland-Falster, siger han.

Annonce

En samlet vision

Kim Frimann mener, at der er behov for at få tegnet en vision for fremtidens Lolland-Falster for at få borgerne til at forstå, hvor vi som samfund er på vej hen.

- Det kræver, at kommunerne, Business LF og Dansk Industri går sammen og fortæller, hvordan det hænger sammen, og hvad vi vil. Hvorfor vi skal have biogasanlæg. Det er ikke for at genere naboerne. Hvis vi skal være en del af den grønne omstilling og have del i de grønne arbejdspladser, så skal vi have det her til at spille. Hvis du bare hører, at der skal et biogasanlæg eller et solcelleanlæg op, tænker du, hvorfor det, for vi har masser af grøn strøm, men det har et større formål, vi skal sikre de grønne arbejdspladser i fremtiden. Hele den sammenhæng skal vi være bedre til at kommunikere, forklarer DI-formanden.

Han peger på, at industrivirksomhederne kan bidrage til den grønne omstilling ved at se på deres egenproduktion.

- Det kan være ved at elektrificere produktionen eller tænke i, hvordan man kan omstille produktionen til at være mere energivenlig. Hvis man bruger mange fossile brændstoffer, kan man spekulere i at gå over på biogassen. Det kan også være ved at koble sig direkte til strømmen fra vedvarende energi. Sukkerfabrikkerne kan ikke med den mængde strøm, de skal bruge, men det kan være en mulighed for andre virksomheder, siger Kim Frimann.

Annonce

Tror på klimaregnskaber

Han tror også, at klimaregnskaber bliver en del af fremtiden.

- Det tror jeg kommer helt af sig selv. I fremtiden bliver det sådan, at hvis du skal have finansiering i banken, skal banken også dokumentere, at de finansierer ting, der er med i den grønne omstilling, så bankerne vil også komme til at stille krav. Og når man stiller krav, bliver der også nødt til at være nogle løsninger, så der kommer værktøjer, så du nemmere kan lave dit klimaregnskab, det bliver helt naturligt, ligesom man i dag laver et årsregnskab, forudser Kim Frimann.

Annonce
Annonce
Guldborgsund

TIDLIGT UDE FOR AT FINDE DEN RETTE EFTERSKOLE

Annonce
Energikrise

- MAN SKAL OGSÅ LEVE

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

MYNDIGHEDER SÆTTER SIG SAMMEN FOR AT HÅNDTERE GASLÆK

Guldborgsund

SPEJDER ER NOGET, MAN ER

Guldborgsund

GRATIS ADGANG TIL ARRANGEMENTER RESTEN AF ÅRET

Guldborgsund

ÅBNER NY RESTAURANT MIDT I EN KRISETID

Energikrise

- VI ER RET OPTIMISTISKE PÅ LOLLAND-FALSTERS VEGNE

Fodbold

NFC-FORMAND: - STADIG FULD TILLID TIL CLAUS JENSEN

Guldborgsund

FOND MANGLER AFTAGERE TIL MILLION

Indland

BEREDSKABSNIVEAU HÆVET TIL NÆSTHØJESTE NIVEAU EFTER GASLÆK

Lolland

LETTET CAFÉEJER: NU KAN KUNDERNE BETALE MED KORT

112

KVINDE FASTKLEMT I SENGEHEST

Guldborgsund

MÅSKE HURTIGERE SAGSBEHANDLING I BYGGESAGER

Energikrise

- ALT BLIVER SLUKKET UNDTAGEN KØLESKABET

112

ET OVERLÆS OG TO NARKOBILISTER

Annonce
Guldborgsund

SOCIALUDVALG SKAL FINDE 28 MILLIONER

Lolland

- PÅ REKORDÅRET NÅEDE VI AT SÆLGE TRE TON SILD PÅ TRE KVARTER

Kultur

LIGE NU TRÆNGER VERDEN TIL LIDT SIKKERHED

Guldborgsund

- DET ER ALTID ET FREMSKRIDT, AT HAN ER LYDHØR

Indland

TERRORDØMT SPRINGER BYRET OVER I SAG OM ANERKENDELSE SOM AGENT

Varmestrid

VARMESTRID SÆTTES PÅ PAUSE

Royalt

DRONNING MARGRETHE FÅR OVERRAKT SPROGPRIS AF DEN NORSKE DRONNING

112

KØRTE GALT PÅ MOTORVEJEN

Annonce
Annonce