Annonce
Landbrug

- Vi vil gerne i dialog med forbrugeren

På Adamshøj Gods glæder Carl Bøisen Thøgersen sig til at invitere indenfor og bl.a. vise den nye økologiske ægproduktion frem til gæsterne ved Åbent Landbrug Foto: Denny Michael Jakobsen

Adamshøj Gods inviterer i år indenfor til Åbent Landbrug, hvor godsejer Carl Boisen Thøgersen viser den nye økologiske æproduktion frem.

- Færre og færre kender nogen, der har tilknytning til landbruget. Derfor er det vigtigt, at folk ser, hvordan et moderne landbrug ser ud. Meget kritik bunder i uvidenhed, så vi håber at få en dialog med forbrugeren om, hvilke produkter vi skal producere, og hvordan vi skal producere dem.

Sådan siger Carl Boisen Thøgersen, godsejer på Adamshøj Gods, som har valgt at deltage i Åbent Landbrug 15. september. På dagen vil 62 landmænd landet over invitere nysgerrige indenfor, og Adamshøj Gods ved Ringsted er i år med for første gang.

- Vi vil gerne være med til at vise, at et landbrug i dag ikke er, som det var før i tiden, og at naboer og folk i området får et positivt indtryk af Adamshøj og ser, at vi er miljøbevidste, fortæller Knud Arne Frandsen, der er driftsleder på Adamshøj, der råder over 400 ha inklusiv skov.

Men med forpagtet jord i Vestsjælland, ved Faxe og Roskilde dyrker godset hele 1.956 hektar jord, og 2.500 ha, hvis man tæller driftsfællesskabet med Carl Boisen Thøgersens svigersøn Casper Rolighed med.

På markerne dyrkes hvede, byg, hundegræs, rajgræs, raps, rug, sukkerroer konventionelt, ligesom der er udlagt arealer til brak. Der er også sat gang i økologisk dyrkning af hvede, og det er planen at sælge økologisk mel fra gårdbutikken.

Derudover dyrkes der økologisk byg, som bruges til øl, mens også til godsets nye økologiske hønseproduktion, hvor hønsene får grovfoder fra ærte- og bygplanter.

Den nyopførte stald på 3.000 kvm rummer 18.000 høns, som årligt producerer cirka 6,5 millioner æg. Foto: Denny Michael Jakobsen

Øko-æg er ny driftsgren

I starten af året flyttede 18.000 høns af racen Lohman Light ind i en 3.000 kvm nyopført stald, hvor hønsene er opdelt i grupper af 3.000, som har adgang til 1,2 hektar udeareal, hvor de kan gå frit rundt og rode i jorden. I alt er der 7,2 hektar, som er beplantet med hurtigtvoksende træer som poppel, som hønsene kan søge ind under for at føle sig trygge.

- Vi ville gerne have en ny driftsgren, så vi fik kontakt med pakkeriet, som gerne ville have en producent på Sjælland, siger Carl Boisen Thøgersen.

Hønsene lægger cirka 6,5 mio. æg om året og sælges til Hedegaard.

- Jeg valgte, at det skulle være økologiske æg, fordi jeg tror, det er det, forbrugerne vil have i fremtiden. Jeg synes også, at det er en lækker produktion, hvor hønsene har god plads, verandaer med grovfoder, og hvor de kan gå rundt udenfor, siger godsejeren.

- 62 gårde landet over er i år med i Åbent Landbrug, som foregår 15. september, de fleste steder i tidsrummer fra kl. 10.00-16.00.
- På www.aabentlandbrug.dk kan du få et overblik over åbne gårde og finde en gård, du har lyst til at besøge.
- Adamshøj Gods som omtalt i artiklen ligger på Adamshøjvej 37, Ringsted.

Fra en veranda kan hønsene gå udenfor. De 18.000 høns er opdelt i folde af hver 3.000 høns, som har 1,2 hektar jord at rode i tilplantet med bl.a. poppeltræer, de kan søge ly under. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre dyrevelfærd

I forhold til reglerne for økologisk ægproduktion er han gået et par skridt videre.

- Vi har investeret i siddepinde, hvor hønsene har et større greb, og under pindene er der placeret en lille eltråd, som begrænser angreb fra blodmider. Det skulle gerne give bedre dyrevelfærd, forklarer Carl Boisen Thøgersen.

Han købte godset i 2005, og i hans tid på godset har der ikke før været husdyrproduktion.

- Men jeg synes, det er meget spændende. Det er en ren produktion, og så er det dejligt, man ikke skal op og malke klokken 6 om morgenen, som han siger.

Der bliver tændt for lyset i stalden kl. 6.30, og ved 8-tiden er æggene klar til at blive kørt ind i pakkeriet. Der er en fastansat i hønseproduktionen, og derudover er der på godset driftslederen, fire traktorførere, en elev og i høsten to ekstra medhjælpere.

Og der er brug for alle hænder og flere til fra familie og venner, når der er Åbent Landbrug.

- Vi ved ikke, hvad vi kan forvente, men fra Åbent Landbrugs side siger de, at der kan komme alt fra 500 til 4.000 mennesker, siger Carl Boisen Thøgersen.

Til Åbent Landbrug kan man købe æg, mel, æblemost og honning i Adamshøjs gårdbutik. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan du opleve

De mange besøgende vil kunne kigge ind i hønseproduktionen fra et besøgsrum, besøge pakkeriet, og en dyrlæge vil skære en høne op og fortælle om, hvordan den ser ud indeni. Man kan se maskinerne i maskinhallen, der vil være halmlegeplads og café, hvor en lokal kok laver madretter med kylling og æg som fx æggekage og sandwich.

Man kan også komme ind og se godsets hovedbygning fra 1872 eller besøge gårdbutikken, hvor man foruden æg også kan købe bl.a. mel, æblemost fra Farendløse Mosteri og honning fra Adamshøj.

Carl Boisen Thøgersens datter Marie-Louise Boisen Lendal er en af stifterne af Tænketanken Frej, som også vil være til stede på dagen for at dele kaffe ud og diskutere landbrug og miljøpolitik.

De besøgende vil også kunne se en præsentation af afgrøderne sammen med slutprodukterne, så man kan se, hvor mange poser sukker, mel og øl, godsets produktion af roer, hvede og byg bliver til i supermarkedet.

- Det skulle gerne gøre det mere håndgribeligt, og naboerne kan måske bedre forstå, hvorfor der kører lastbiler frem og tilbage, når de kan se, hvilke produkter der kommer ud af det, siger Knud Arne Frandsen.

Poppeltræerne har endnu ikke vokset sig så store, men enkelte høns vover sig alligevel ud i det blå. Foto: Denny Michael Jakobsen
https://goo.gl/maps/jkmRNGNFYWpmTVM48
Hønsene får grovfoder af ærte- og bygplanter, som automatisk kører ind på verandaen på et bånd. Foto: Denny Michael Jakobsen
Adamshøj Gods dyrker i alt 1.956 hektar jord inklusiv forpagtninger, og høstarbejdet er netop afsluttet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På Adamshøj Gods glæder Carl Bøisen Thøgersen sig til at invitere indenfor og bl.a. vise den nye økologiske ægproduktion frem til gæsterne ved Åbent Landbrug Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Den nyopførte stald på 3.000 kvm rummer 18.000 høns, som årligt producerer cirka 6,5 millioner æg. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Fra en veranda kan hønsene gå udenfor. De 18.000 høns er opdelt i folde af hver 3.000 høns, som har 1,2 hektar jord at rode i tilplantet med bl.a. poppeltræer, de kan søge ly under. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Til Åbent Landbrug kan man købe æg, mel, æblemost og honning i Adamshøjs gårdbutik. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Poppeltræerne har endnu ikke vokset sig så store, men enkelte høns vover sig alligevel ud i det blå. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Hønsene får grovfoder af ærte- og bygplanter, som automatisk kører ind på verandaen på et bånd. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Adamshøj Gods dyrker i alt 1.956 hektar jord inklusiv forpagtninger, og høstarbejdet er netop afsluttet. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen