Annonce
Landbrug

- Vi vil gerne i dialog med forbrugeren

På Adamshøj Gods glæder Carl Bøisen Thøgersen sig til at invitere indenfor og bl.a. vise den nye økologiske ægproduktion frem til gæsterne ved Åbent Landbrug Foto: Denny Michael Jakobsen

Adamshøj Gods inviterer i år indenfor til Åbent Landbrug, hvor godsejer Carl Boisen Thøgersen viser den nye økologiske æproduktion frem.

- Færre og færre kender nogen, der har tilknytning til landbruget. Derfor er det vigtigt, at folk ser, hvordan et moderne landbrug ser ud. Meget kritik bunder i uvidenhed, så vi håber at få en dialog med forbrugeren om, hvilke produkter vi skal producere, og hvordan vi skal producere dem.

Sådan siger Carl Boisen Thøgersen, godsejer på Adamshøj Gods, som har valgt at deltage i Åbent Landbrug 15. september. På dagen vil 62 landmænd landet over invitere nysgerrige indenfor, og Adamshøj Gods ved Ringsted er i år med for første gang.

- Vi vil gerne være med til at vise, at et landbrug i dag ikke er, som det var før i tiden, og at naboer og folk i området får et positivt indtryk af Adamshøj og ser, at vi er miljøbevidste, fortæller Knud Arne Frandsen, der er driftsleder på Adamshøj, der råder over 400 ha inklusiv skov.

Men med forpagtet jord i Vestsjælland, ved Faxe og Roskilde dyrker godset hele 1.956 hektar jord, og 2.500 ha, hvis man tæller driftsfællesskabet med Carl Boisen Thøgersens svigersøn Casper Rolighed med.

På markerne dyrkes hvede, byg, hundegræs, rajgræs, raps, rug, sukkerroer konventionelt, ligesom der er udlagt arealer til brak. Der er også sat gang i økologisk dyrkning af hvede, og det er planen at sælge økologisk mel fra gårdbutikken.

Derudover dyrkes der økologisk byg, som bruges til øl, mens også til godsets nye økologiske hønseproduktion, hvor hønsene får grovfoder fra ærte- og bygplanter.

Den nyopførte stald på 3.000 kvm rummer 18.000 høns, som årligt producerer cirka 6,5 millioner æg. Foto: Denny Michael Jakobsen

Øko-æg er ny driftsgren

I starten af året flyttede 18.000 høns af racen Lohman Light ind i en 3.000 kvm nyopført stald, hvor hønsene er opdelt i grupper af 3.000, som har adgang til 1,2 hektar udeareal, hvor de kan gå frit rundt og rode i jorden. I alt er der 7,2 hektar, som er beplantet med hurtigtvoksende træer som poppel, som hønsene kan søge ind under for at føle sig trygge.

- Vi ville gerne have en ny driftsgren, så vi fik kontakt med pakkeriet, som gerne ville have en producent på Sjælland, siger Carl Boisen Thøgersen.

Hønsene lægger cirka 6,5 mio. æg om året og sælges til Hedegaard.

- Jeg valgte, at det skulle være økologiske æg, fordi jeg tror, det er det, forbrugerne vil have i fremtiden. Jeg synes også, at det er en lækker produktion, hvor hønsene har god plads, verandaer med grovfoder, og hvor de kan gå rundt udenfor, siger godsejeren.

- 62 gårde landet over er i år med i Åbent Landbrug, som foregår 15. september, de fleste steder i tidsrummer fra kl. 10.00-16.00.
- På www.aabentlandbrug.dk kan du få et overblik over åbne gårde og finde en gård, du har lyst til at besøge.
- Adamshøj Gods som omtalt i artiklen ligger på Adamshøjvej 37, Ringsted.

Fra en veranda kan hønsene gå udenfor. De 18.000 høns er opdelt i folde af hver 3.000 høns, som har 1,2 hektar jord at rode i tilplantet med bl.a. poppeltræer, de kan søge ly under. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce

Bedre dyrevelfærd

I forhold til reglerne for økologisk ægproduktion er han gået et par skridt videre.

- Vi har investeret i siddepinde, hvor hønsene har et større greb, og under pindene er der placeret en lille eltråd, som begrænser angreb fra blodmider. Det skulle gerne give bedre dyrevelfærd, forklarer Carl Boisen Thøgersen.

Han købte godset i 2005, og i hans tid på godset har der ikke før været husdyrproduktion.

- Men jeg synes, det er meget spændende. Det er en ren produktion, og så er det dejligt, man ikke skal op og malke klokken 6 om morgenen, som han siger.

Der bliver tændt for lyset i stalden kl. 6.30, og ved 8-tiden er æggene klar til at blive kørt ind i pakkeriet. Der er en fastansat i hønseproduktionen, og derudover er der på godset driftslederen, fire traktorførere, en elev og i høsten to ekstra medhjælpere.

Og der er brug for alle hænder og flere til fra familie og venner, når der er Åbent Landbrug.

- Vi ved ikke, hvad vi kan forvente, men fra Åbent Landbrugs side siger de, at der kan komme alt fra 500 til 4.000 mennesker, siger Carl Boisen Thøgersen.

Til Åbent Landbrug kan man købe æg, mel, æblemost og honning i Adamshøjs gårdbutik. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce

Det kan du opleve

De mange besøgende vil kunne kigge ind i hønseproduktionen fra et besøgsrum, besøge pakkeriet, og en dyrlæge vil skære en høne op og fortælle om, hvordan den ser ud indeni. Man kan se maskinerne i maskinhallen, der vil være halmlegeplads og café, hvor en lokal kok laver madretter med kylling og æg som fx æggekage og sandwich.

Man kan også komme ind og se godsets hovedbygning fra 1872 eller besøge gårdbutikken, hvor man foruden æg også kan købe bl.a. mel, æblemost fra Farendløse Mosteri og honning fra Adamshøj.

Carl Boisen Thøgersens datter Marie-Louise Boisen Lendal er en af stifterne af Tænketanken Frej, som også vil være til stede på dagen for at dele kaffe ud og diskutere landbrug og miljøpolitik.

De besøgende vil også kunne se en præsentation af afgrøderne sammen med slutprodukterne, så man kan se, hvor mange poser sukker, mel og øl, godsets produktion af roer, hvede og byg bliver til i supermarkedet.

- Det skulle gerne gøre det mere håndgribeligt, og naboerne kan måske bedre forstå, hvorfor der kører lastbiler frem og tilbage, når de kan se, hvilke produkter der kommer ud af det, siger Knud Arne Frandsen.

Poppeltræerne har endnu ikke vokset sig så store, men enkelte høns vover sig alligevel ud i det blå. Foto: Denny Michael Jakobsen
https://goo.gl/maps/jkmRNGNFYWpmTVM48
Hønsene får grovfoder af ærte- og bygplanter, som automatisk kører ind på verandaen på et bånd. Foto: Denny Michael Jakobsen
Adamshøj Gods dyrker i alt 1.956 hektar jord inklusiv forpagtninger, og høstarbejdet er netop afsluttet. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Sport

Elma lavede 21 mål i rekordsejr

Annonce
Guldborgsund

Godt vejr betyder flere gæster

Annonce
Forsiden netop nu
Lolland

Ældreminister fik gode råd fra frontpersonale

112

Ubudne gæster kom med vin og kage

Erhverv

Poul Nyrup besøgte lærlinge på Femern-byggeplads

Lolland

Opholdssted rykker ind i nedlagt skole

Guldborgsund

Klimaaktivister foran sukkerfabrikken: Det er ikke raketvidenskab, det her

Lolland

Landsbyordninger truet af lukning

Lolland

Maribo Varmeværk skifter formand i utide

Guldborgsund

Endnu en Scandlines-færge får rotorsejl

112

Politiet tilkaldt: Bevæbnet kvinde gik rundt på vej

Lokal nyt

DMI: Op til 25 grader på Lolland-Falster torsdag

112

93 klip i kørekort

Guldborgsund

Byrådsmøder sendes live på Facebook

Lolland

Er der en læge til stede? Nej, formentlig ikke

Annonce
Lolland

Masser af indbrud i biler

Lolland

Pussy Power i Reventlowparken

112

Tilbageholdt af kvinde: Knallertkører havde promille på 1,92

Lolland

Mange kæmper alene og taber kampen mod vægten

112

Mand truede med kniv

112

Politiets Dølle-rapport: Graffiti, kokain, billet-tyveri og ukvemsord

Lolland

Fart og en duft af dyre dråber

Sport

BK Thor-bryder besvimede ved NM

Annonce
Annonce