Annonce
Sport

FÅR TURPALS OL-DRØM LOV AT LEVE?

Turpal Bisultanov har fået en yderst kompetent lærer i den tidligere direktør i Guldborgssund kommune, Alma Larsen. Et par gange om ugen kigger hun forbi Det Nationale Kraftcenter for at træne bryderen op til den skæbnesvangre test. Foto: Claus Hansen
Den 20-årige VM sølvmedaljevinder, Turpal Bisultanov, træner disse dage op til sin nok vigtigste kamp: at bestå den danske indfødsretsprøve 23. november.

NYKØBING: - Hvor mange mandater har de på Færøerne, spørger et generationstalent indenfor brydning sin konstituerede privatlærer.

Det er ikke længere en time på handelsgymnasiet, vi er til - for den har VM-sølvmedaljevinderen bestået og fået hue for. Nu handler det om noget, der, i statens øjne, er endnu vigtigere, hvis man vil have dansk pas. Indfødsretsprøven.

- To fra Færøerne og to fra Grønland. Det var blandt andet det, der gjorde, at rød blok netop kunne tælle til 90 mandater, for de havde tre ud af de i alt fire, siger Alma Larsen som svar på et af de spørgsmål, bryderen kan blive stillet til prøven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere direktør i Guldborgssund Kommune har taget lærergerningen til sig i et forsøg på at få kål på den drilske test, som Turpal Bisultanov kun lige netop dumpede sidst. Med en enkelt fejl for meget.

Det faktum er også en tanke, der hjemsøger bryderen selv nogle gange, om end han ikke ønsker nogen som helst form for særbehandling.

- Jeg synes ikke, det er uretfærdigt. Det eneste, jeg synes, er, at jeg føler, at jeg har gjort alt andet end at bestå denne prøve. Jeg har taget HHX, gået i folkeskolen hele mit liv, lavet frivilligt arbejde, arbejdet, dyrket sport i foreningslivet. Det eneste, der skulle sætte en stopper for, om jeg er dansker, det er, om jeg kan huske Grundtvig eller Holberg. Og det kan godt være skræmmende, siger han

Den store drøm

Det bliver ikke meget mere af et "alt eller intet" scenarie for den 20-årige brydersensation, Turpal Bisultanov.

Supertalentet fra græsk-romersk brydning står nemlig over for en skillevej, der på den ene side præsenterer en rute til flere verdensmesterskaber, Olympiske Lege og al hæderen, som potentielt kunne tilfalde ham i forbindelse med disse.

Den anden vej leder mod uvisheden, og det er én, hvor den 20-årige med tjetjenske rødder hverken får lov at repræsentere hans hjemland, Danmark, på den store scene - og mindst lige så vigtigt får han ikke det rødbedefarvede pas. Det er en vej, hovedpersonen selv ikke håber, at han vil betræde.

- Jeg skal bestå. Det er min allerstørste drøm at komme til OL. Lige nu er det en proces, hvor vi forsøger at bestå den her. Det er en kæmpe udfordring lige nu, og hvis det er tilfældet, at jeg dumper, så må vi arbejde mod næste til sommer, men så bliver det sværere at kvalificere sig, siger han, som han sidder foran sin bærbare computer og terper svarene på de 45 spørgsmål, der vil blive stillet 23. november - om lidt under en uge.

Alma Larsen sidder på den anden side af bordet og nikker anerkendende.

- Både Turpal, Det Nationale Kraftcenter og jeg har en masse investeret i det her. Også på et personligt plan - jeg sov jo ikke om natten over den ene fejl, der kostede passet sidst, siger Alma Larsen, der tidligere har været kulturdirektør i Guldborgssund kommune, og som har valgt at springe med hovedet først ind i sagen for at hjælpe det lokale sports- og foreningsliv - og Turpal Bisultanov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen medlidenhed

Det er ikke den sidste prøve og altså heller ikke et definitivt "game over", hvis Turpal ikke består i denne omgang i forhold til at få statsborgerskabet. Han får flere forsøg.

Men skal han sikre sig billetten til OL gennem det næste VM, så skal han have det rødbedefarvede pas nu.

For hos den Internationale Olympiske Komité er det nemlig sådan, at man ikke må deltage ved VM, når det er kvalifikationsåret til De olympiske Lege. Årsagen til, at bryderen har kunne deltage tidligere - hvor han også vandt sølv sidst - har været fordi, det ikke har været kvalifikations-berettiget til OL. Det er det nu, og derfor er det ikke kun OL, der er i fare, men også VM.

- Det er klart det mest optimale, at han nailer den her i næste uge, så han kan stå i Paris som en af medaljekandidaterne, siger Thor Hyllegaard, formand i Det Nationale Kraftcenter.

Men selv om det kan virke uretfærdigt, at det hele skal stå og falde med en test, så er der ingen medlidenheds-sang fra formanden.

- Vores system er, som det er. Man kan synes det er latterligt eller acceptere det. Det er den sidste tilgang, vi har. Jeg kan jo godt synes principielt, at en der har taget danske værdier til sig, betalt skat, er ustraffet, uddannet og render rundt og flager dannebrog i verden, på sin vis har gjort nok.

- Men det skal være ens for alle, og det er klart, at det synes vi også. Derfor skal vi bare løse den opgave, som vi også skal løse, når vi står overfor en modstander, siger Thor Hyllegaard, formand for Det Nationale Kraftcenter.

Jeg kan jo godt synes principielt, at en der har taget danske værdier til sig, betalt skat, er ustraffet, uddannet og render rundt og flager dannebrog i verden, på sin vis har gjort nok. Men det skal være ens for alle.

Thor Hyllegaard, formand i Det Nationale Kraftcenter
  • SPO Turpal Bisultanov er Danmarks største OL-guldhåb
    Turpal Bisultanov har fået en yderst kompetent lærer i den tidligere direktør i Guldborgssund kommune, Alma Larsen. Et par gange om ugen kigger hun forbi Det Nationale Kraftcenter for at træne bryderen op til den skæbnesvangre test. Foto: Claus Hansen
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? 180 tekster barberes ned til 25

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde