Annonce
Stormfloden 1872

VIL LEVENDEGØRE DEN GRUSOMME STORMFLOD

Holdet bag forestillingen "Mosaikken" om stormfloden på Lolland har erfaring fra NørregadeTeatret og Sprøjtehusteatret. Privatfoto
En flok lokale ildsjæle er ved at skabe teaterstykke, der fortæller om stormfloden med afsæt i gamle nedfældede oplevelser.

LOLLAND: Fra morgenstunden ruskede stormen over Lolland og Falster, men hvor grusomt det skulle ende, var de lokale ikke klar over. Nok stod vandet højt, men at en voldsom stormflod indenfor de følgende døgn ville dræbe masser af mennesker, havde ingen forestillet sig. Nu tager et stykke nyt lokalt dramatik hændelserne op.

Forestillingen "Mosaikken" samler øjenvidneberetninger, drama, musik og sang, og vil forsøge at beskrive, hvad der skete 13. november 1872, da vandet kom væltende ind over den sydlige del af sydhavsøerne.

- Efter et besøg for et år siden på det lille Stormflodsmuseum ved Gloslunde præstegård, samtale med præst Henrik Gade, og ikke mindst fundne nedskrevne beretninger i min mand Terkel Jakobsens familiedokumenter, fik vi lyst til at lave et spil om de dramatiske dage, fortæller Anne Jakobsen.

Annonce

Terkel Jakobsens bedsteforældre, der på det tidspunkt begge var børn, boede midt i katastrofeområdet, og oplevede derfor de voldsomme begivenheder. Som voksne fortalte de oplevelserne videre, og Terkel Jakobsens far nedskrev erindringerne.

- Hvordan oplevede de ramte mennesker hele det ulykkelige forløb og ikke mindst, hvordan kom de videre, når alt, hvad de ejede, var ødelagt, når mennesker de elskede var druknet eller forsvundet, spørger Anne Jakobsen - og de spørgsmål har dannet baggrund for forestillingen.

Erfarne amatører bag forestilling

Også arkivet i Rudbjerg har hjulpet med at skaffe beretninger om stormflodens rasen. Familien Walbom sørgede for at finde al materialet, andre kopiere det og så kunne Anne Jakobsen taget det med hjem og bearbejde det.

Steffen Gliese har taget sig af at skrive de mindre stykker drama, mens Arne Olsen har fundet musik fra tiden omkring stormfloden. Med manuskriptet på plads skulle der findes de rette folk til at gøre det til virkelighed.

Det Musikalske Selskab står for musikken, Rikke Sort og Per Vester for sang, mens Birte Lundø, Bodil Lindsten, Steffen Gliese, Terkel Jakobsen og Åse Borchman står for fortællingen. Alle har erfaring som amatører på enten NørregadeTeatret eller Sprøjtehusteatret. Bag scenen tryller Bo Sort Søgård og Tom Jakobsen for at gøre stykket til virkelighed.

Forestillingen vil blive opført 9. november i Sognets Hus i Maribo.

Annonce
Femern

EFTER ET ÅR: NU GÅR DET RIGTIG STÆRKT PÅ FEMERN

Annonce
Annonce
Guldborgsund

POLITIKERE FIK KLAR BESKED: INGEN BLANKOCHECK TIL VINDMØLLER

Guldborgsund

POLITIKERE BEGRÆNSER DET FRIE SKOLEVALG

Guldborgsund

FISKESÆLGER HAR MELDT FORRETNING KONKURS

112

HEFTIG FART PÅ MOTORVEJ: SE HASTIGHEDSREKORDEN

112

KØRTE PÅVIRKET: SE HVOR DE BLEV STOPPET

Lolland

SÅ KAN DER TISSES TIL AUGUST

112

ØKSEMAND SPOLERER JULEFROKOST

Lolland

FLERE SKAL VACCINERES: HER GØR MAN EN EKSTRA INDSATS

Lokal nyt

"ØRNEN" ER KLAR TIL ET COMEBACK

Lokal nyt

OVERVÅGET PÅ ARBEJDSPLADSEN

112

SPYTTENDE VOLDSMAND SIGTET

Lolland

NAKSKOV-SKIB HAR SEJLET SIN SIDSTE TUR PÅ SPRITRUTE

Vejret

NU KOMMER DECEMBERSNEEN

Juletid

DISSE JULEØL SKAL DU HAVE PÅ BORDET

Politik

RENÉ CHRISTENSEN KAN ENDE SOM PARTIFORMAND

Lolland

JULEHYGGEN KOM PÅ SKINNER

Annonce
Guldborgsund

SÅDAN LØSES DEN AKUTTE MANGEL PÅ FÆNGSELSBETJENTE

112

EFTERSØGT 81-ÅRIG FUNDET

112

BRØD KØKKENVINDUET OP

112

NAPPEDE KRICKETUDSTYR

Lokal nyt

HER KØRER FRISØREN UD TIL KUNDERNE

Lolland

- SIDSTE ÅR SPYTTEDE HUNDENE KIKSENE UD IGEN

112

SNØD PÅ FACEBOOK FOR AT BETALE HASHGÆLD

Annonce
Annonce