Annonce
Lolland

Vilde med Lollands Vild med Vilje

Ved Willersgård i Rødby er der klippet stier i det nu høje græs. Foto: Park og Vej
Mange henvendelser og besøg fra andre kommuner, og Lolland er værtskommune for Danske Parkdage 2022.

LOLLAND: På Naturmødet 2022 i Hirtshals i næste uge - der er en pendant til Folkemødet på Bornholm og Madens Folkemøde på Engestofte Gods - er to af talerne, der kan opleves fra de syv scener i 143 debatter og oplæg, fra Lolland Kommune.

Det er Park og Vejs kontaktpersoner vedrørende biodiversitet og mere vild natur, tilsynsførende på de grønne områder, Trine Øllegaard Syvmand, og parkforvalter Helle Kjørup Nielsen.

- Det er havedesigner og biolog Katrine Turner, der har bedt os om at holde et oplæg sammen med hende, da Lolland Kommune er rimelig langt fremme på området - får vi at vide. Vi skal også snart have besøg på Lolland af repræsentanter fra Vordingborg Kommune, og Billund Kommune har bedt os om at komme og holde oplæg, fortæller Helle Kjørup Nielsen.

Annonce
Trine Øllegaard Syvmand (til venstre) og Helle Kjørup Nielsen har haft run på omlægningen til mere vild natur de seneste to år. Foto: Jan Knudsen

- I Lolland Kommune har vi jo ikke et stort, forkromet naturparks-projekt for at få mere vild natur til glæde for klimaeffekten og biodiversiteten, men mange små steder og har et tværfagligt samarbejde om indsatsen, som er til at kopiere, tilføjer hun.

Opgør med kiggegræsset

De cirka 1.050 kommunalt ejede, grønne områder i Lolland Kommune er blev gennemgået. Det gælder alt fra små rabatter til store byparker, og de arealer med "kiggegræs," der ikke blev brugt til andet end at se på, fik omlagt driften. Hvor græsset før blev holdt klippet kort, er der nu opsamling og slåning én til to gange om året.

- Menneskets natur er at være nysgerrig, nævner Trine Øllegaard Syvmand og tilføjer, at hvor en slået græsplæne ikke blev brugt, lokker nye, slåede stier gennem det høje græs nu til at bruge arealerne.

I alt 220 steder, svarende til cirka 60 hektar ud af 500 hektar er omlagt, og det er fra små gadehjørner til Holeby Park på 4 hektar.

Annonce

Forvandles for få midler

Helle Kjørup Nielsen laver overordnede skitser for, hvordan arealerne kan forvandles for få midler, så naturen får bedre kår. Det gælder eksempelvis ved "Dråben" i Maribo, for den forsømte og fugtige, gamle legeplads ved Valmuevej og Enebærvej i Nakskov, for Fredsholmparken i Vestenskov, Bandholm Vænge eller for Den sociale virksomhed Lolland på Stormarks Allé i Nakskov, der har fået en grøn udviklingsplan, hvor kommunens natur- og miljø-team betaler for realiseringen af to paddehuller.

- I sidste tilfælde er der altså tre kommunale afdelinger, der samarbejder i et godt, tværfagligt samarbejde, fremhæver hun.

- Vi har også været på vandring med krolfklubben i Søllested Lystanlæg, og alt skal ikke nødvendigvis være højt græs. Et sted, hvor der ofte står vand, er vi nu enige om at lave et paddehul. Så vidt det er muligt, prøver vi at blive bedre til at inddrage naboerne. For eksempel ved at lægge Helles planer i deres postkasser, supplerer Trine Øllegaard Syvmand.

Park og Vejs driftspersonale på det grønne område var i efteråret på et kursus i biodiversitet for at få indsigt i, at der er et større formål med Park og Vejs grønne strategi.

Om det hele overhovedet batter noget, holder to af kommunens biologer og naturvejlederen øje med. Ti steder er udvalgt til at følge biodiversiteten, og det er tanken at lave dage, hvor driftspersonalet også skal med på feltundersøgelser.

På eksempelvis skiltet i et bed bag det gamle rådhus i Maribo kan man nu scanne, hvad der er plantet i beddet - ud over at glæde sig over det. Foto: Park og Vej
Annonce

Blomster giver goodwill

Men der skal også være blomsterbede.

- Når vi laver dem, giver det ekstra goodwill, og vi vil jo det bedste for kommunen. Men i dag er det i øvrigt sådan, at vi får lige så mange klager fra borgerne, når arealer bliver klippet, som når de ikke bliver klippet, nævner Helle Kjørup Nielsen.

Med hensyn til blomster og vilde blomsterbede har Park og Vej sat fokus på Maribo i første omgang, for Lolland er i september værtskommune for Danske Parkdage for park- og naturforvaltere fra resten af Danmark.

Til dagene er der booket alt, hvad der kan, af overnatningsmuligheder i Maribo. De 160 til 200 deltagere skal blandt andet på byvandring i Maribo, og Trine og Helle ser blandt andet frem til at vise den tilplantede, 700 kvadratmeter store rundkørsel i Maribo frem, der vil være rigtig flot på det tidspunkt.

Annonce

QR-skilte med planteinfo

Maribo er også først med QR-skilte, hvor folk kan scanne på deres telefon, hvad der er plantet i bedene.

- Vi fik en opringning fra Steens Planteskole, hvor de fortalte, at en kunde havde bestilt en nøjagtig kopi af et bed, vi har skabt til Østre Landevej. Det er sgu da sjovt, og det varmer, forsikrer Trine Øllegaard Syvmand.

Nu ser hun i øvrigt frem til, at få skabt rigtig Morten Korch-stemning i kommunen:

- Park og Vej fik jo først lavet 1.000 gratis frøposer og så 1.000 til med den særlige lollandske frøblanding, som blev revet væk af borgerne, der også vil etablere enge for at skabe et bedre grundlag for det naturlige plante- og insektliv, uddyber Trine Øllegaard Syvmand.

Annonce

Grønt tager over på stier

Og at udtrykket i kommunen bliver anderledes er sikkert. Også af en anden årsag.

Folketinget har netop vedtaget en lovændring, som fra 2024 gør det forbudt at sprøjte med blandt andet ukrudtsmidlet glyphosat på en række offentlige og private arealer.

Det gælder stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser.

- 95 procent af vores grusstier må gro til og blive grønne stier fremadrettet, og så er der enkelte steder - eksempelvis "Svanegangen" i Maribo, der er forbindelsen fra byen til søen og vægtet områdefornyelse - som så må håndluges. Men eksempelvis Ringstien i Nakskov og Jernbanestien vil fremstå som "grønne" stier, ikke grusstier, med mindre at de bliver brugt meget, og det grønne slides væk, forbereder Helle Kjørup Nielsen borgerne på.

Holeby Bypark er et af de 220 arealer, der er omlagt. Foto: Park og Vej 

Biodiversitet

FN definerer biodiversitet som: "Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne som mangfoldigheden af økosystemer."  Med andre ord er biodiversitet alt liv på jordkloden, herunder dyr, planter, svampe, bakterier og andet levende både på land og i vand.

Vi fik en opringning fra Steens Planteskole, hvor de fortalte, at en kunde havde bestilt en nøjagtig kopi af et bed, vi har skabt til Østre Landevej. Det er sgu da sjovt, og det varmer.

Trine Øllegaard Syvmand, Lolland Kommune


Den vildeste kommune i landet

Lolland Kommune var en af de første til at melde sig, da miljøministeren udskrev en konkurrence om at blive den vildeste kommune i landet. Den 1. juni skal kommunerne aflevere en "grønbog," og 20 kommuner går videre til næste fase, hvorefter der findes ti endelige finalister. Vinderen vil, når det afgøres til september, modtage en million kroner til at gennemføre et naturprojekt i kommunen for. Indsatsen vil blive målrettet omkring dagtilbud og skoler, hvis Lolland vinder.

Annonce
Annonce
Femern

TRODSER ARBEJDSRETTEN: 500 BYGNINGSARBEJDERE FORTSÆTTER STREJKE

Annonce
Skolebyggeri

- JEG VIL GERNE VÆRE SKOLEDRENG IGEN, HVIS JEG FIK LOV TIL AT GÅ HER

Annonce
Forsiden netop nu
Guldborgsund

KOMMUNE ADVARER BORGERE OM SPAMMAIL I OMLØB

Lolland

TOUR DE FRANCE GIVER UDSOLGTE AFGANGE PÅ LOKAL FÆRGERUTE

Minksagen

REGERINGEN VIL GENNEMGÅ KRITIK AF EMBEDSMÆND

Tour de France

STORSKÆRMS-ARRANGEMENT FLYTTES INDENDØRS

Landsstævne

GLÆDER SIG TIL AT SLUTTE MED ET BRAG

Bikemeet

- JA, DET ER VARMT. VI HAR JO EN KVART KO OM NAKKEN!

112

PRØVELØSLADT MAND FÆNGSLET FOR VOLD

Jogsøgning

NU ER DET FORBUDT AT SPØRGE TIL ALDER UNDER JOBSØGNING

Lokal nyt

DMI VARSLER AFTENREGN OVER TOUR DE FRANCE-RYTTERNE

112

23 TAGET I FARTKONTROL

Lokal nyt

SPRUDLENDE ÅBNING MED ILD, TROMMER OG EN MASSE BEVÆGELSE

Landsstævne

VÆRTSBYEN TOG GODT IMOD LANDSSTÆVNET

Se billederne

STORT MARKED RYKKER IND I MARIBO

Annonce
112

35-ÅRIG SIGTET EFTER SAMMENSTØD MELLEM BIL OG BUS

Strejke

RETTEN HAR TALT: 500 FEMERN-ANSATTE SKAL TILBAGE PÅ JOB

Guldborgsund

KLOSTER FÅR NY FORSTANDER

Politik

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM HAR FÅET NOK: FÆRDIG MED DF

112

MAND FÆNGSLET FOR VOLDTÆGT AF NIÅRIG PIGE

Guldborgsund

ALLE VERDENS KROKODILLE-ARTER SAMLET PÅ FALSTER

Lolland

SKADEKLINIK LUKKET I TO MÅNEDER - UTILFREDS REGIONSFORMAND KRITISERER MANGLENDE INFO

Fodboldskole

- MAN FORTÆLLER DEM, AT DE SKAL KNALDE TIL DEN

Annonce
Annonce