Annonce
Guldborgsund

VINDMØLLER VED MARIELYST: KRITIK AF HØRINGSFRIST

Kysten ved Marielyst, som den tog sig ud, da starten gik på den nye badebro. Fire kilometer fra kysten vil European Energy undersøge, om de kan stille op til 50 havvindmøller op. Foto: Anders Knudsen
De skal nok nå det, men flere politikere rejser kritik af tidspunktet for en høring om kystnære vindmøller ud for Marielyst.

MARIELYST: Om 21 dage skal Guldborgsund Kommune senest levere et høringssvar til European Energy's forespørgsel om forundersøgelsestilladelse til et projekt med op til 50 vindmøller, ind til fire kilometer fra land ud for Marielyst.

Projektet kalder virksomheden Guldborgsund Havmøllepark. Sidst Folketidende skrev om projektet, stod det klart, at det er sendt i høring et par dage før lovændringen, hvor alle kommuner får vetoret i forhold til havmøller ud for deres kyster. I stedet har kommunen derfor indsigelsesret.

Tidligere har Bente Lerche-Thomsen fra Enhedslisten kaldt det udemokratisk, at man sender et projekt i høring, lige inden nye regler træder i kraft. Og tidspunktet for en sådan høring får i det hele taget ikke en blid medfart fra byrådsmedlemmet.

Annonce

- Jeg må indrømme, at jeg finder det dybt beklageligt med høringer i sommerferien.  Det er noget, vi også selv har fået kritik for, så når en høring rammer ind i en ferie, forlænger vi den.

Temmelig uheldig

Også Annemette S. Johnsen (SF), der er formand for teknik-, klima-, og miljøudvalget finder placeringen af høringen temmelig uheldig.

- Jeg har spurgt Søren Bonde (kommunaldirektør, red.) og ifølge ham er vi først orienteret med udgangen af juni måned. Det er sent, og jeg synes ikke, det er fair.

Heller ikke viceborgmester René Christensen (DF) er imponeret over måden, man griber processen an på.

- Det skriger til himlen. Man starter med at tage en dialog og jeg synes, at dem, der står for projekteringen, skal tænke sig godt om. De har faktisk indflydelse på, hvornår et projekt sendes i høring, siger han.

Det skriger til himlen. Man starter med at tage en dialog og jeg synes, at dem, der står for projekteringen, skal tænke sig godt om.

René Christensen

Politikerne er dog fortrøstningsfulde i forhold til, om de kan nå det indenfor fristen.

- Der ligger nok noget klar til os, når vi møder ind første gang efter ferien, siger Bente Lerche Thomsen.

Annonce

Formænd holder møde

I Folketingets klima-, energi-, og forsyningsudvalg sidder Kasper Roug (S). Han medgiver, at få uger ikke er meget at strikke et høringssvar sammen på.

- Men fra regeringens side skal vi fremskynde grønne projekter, ikke mindst set i lyset af at klimapolitik nu også er blevet sikkerhedspolitik.

Kan det så ikke få den modsatte virkning, at man pr. 1. juli giver kommuner vetoret?

- Det skyldes, at kommuner tidligere ikke har kunnet gøre noget. Det har man sagt, at der skal være mulighed for, siger Kasper Roug og understreger, at han håber, Guldborgsund Kommune får afgivet sit høringssvar.

Formænd for samtlige udvalg holder ifølge Folketidendes oplysninger møde 8. august, hvor projektet forventes drøftet, ligesom det kan diskuteres yderligere ved byrådsmødet 18. august.

Om åben-dør ordningen

Projektet, Guldborgsund Havvindmøllepark, er foreslået i åben-dør-ordningen:

Ved åben dør-proceduren er det en projektudvikler, der selv tager initiativ til at etablere en havvindmøllepark af en selvvalgt størrelse og på en selvvalgt placering.

Energistyrelsen skal give tre tilladelser, før man kan opstille havvindmøller. Det er en forundersøgelsestilladelse, en etableringstilladelse og en tilladelse til udnyttelse af energien. Man får tilladelserne, efterhånden som projektet skrider frem. Dermed er hver enkelt tilladelse en forudsætning for den næste.

Undervejs i godkendelsesprocessen sørger Energistyrelsen for at konsultere de andre relevante myndigheder. Det kalder vi one-stop-shop.

Et projektforløb starter ved, at Energistyrelsen modtager en uopfordret ansøgning fra projektudvikleren. I første omgang er det ansøgningen om tilladelse til at udføre forundersøgelser i det selvvalgte område.

Ansøgningen skal som minimum omfatte en beskrivelse af ansøgeren, en grundig beskrivelse af det planlagte projekt, det forventede omfang af forundersøgelserne, størrelsen og antallet af vindmøller og den geografiske afgrænsning af projektet samt den forventede tilslutning til elnettet.

Sådan foregår sagsbehandlingen:

Når Energistyrelsen behandler en åben dør-ansøgning, sendes ansøgningen i høring hos andre relevante myndigheder, for at finde ud af, om der er andre interesser, som kan blokere for projektet.

På den baggrund afgør Energistyrelsen, om man kan gå videre med etableringen af havvindmøller. Hvis svaret er ja, giver Energistyrelsen en forundersøgelsestilladelse.

Resultaterne af undersøgelserne samler man i en VVM-redegørelse. Først sikrer Energistyrelsen kvaliteten af redegørelsen. Derefter bliver den sendt i høring hos de relevante myndigheder. Og bagefter bliver den sendt i offentlig høring. Her har alle interesserede mulighed for at give deres bemærkninger. Først til sidst beslutter Energistyrelsen, om man kan få en etableringstilladelse. Hvis svaret er ja, skal man som projektudvikler ansøge om tilladelse til at etablere havvindmølleparken.

EnergistyrelsenAnnonce
Annonce
Guldborgsund

350 STILLEDE TIL START: CYKLER FOR MILLIONER RULLEDE FALSTER RUNDT

Annonce
Femø Jazz Festival

PUNKTUM FOR I ÅR - DATOEN ER SAT FOR NÆSTE ÅRS FEMØ JAZZ

Annonce
Forsiden netop nu
Lokal nyt

SKOLEELEVERNE KAN FORVENTE TØRSKOET OG SOLRIG SKOLESTART

Guldborgsund

EJER AF UDPINT BYGNING: - PÅ SIGT KUNNE VI GODT FINDE PÅ AT RENOVERE DET

Lolland

FJORDDAGE MED DET VILDESTE PROGRAM NOGENSINDE

Guldborgsund

FÆLLESKØKKENET DRØMMER OM AT HJÆLPE LOKALE PRODUCENTER VIDERE

Lolland

BORGMESTERVIKAR MED KONTOR I BAGHAVEN

Sport

ANFØRER DUMMEDE SIG I NFC-NEDERLAG

Guldborgsund

TIDLIGERE HOSPITAL SAT TIL SALG

Guldborgsund

SEJLERFORMAND: KOMMUNEN VIRKER TIL AT HAVE IS I MAVEN

Lolland

SKAL SKABE LIV OG GLÆDE FOR ENSOMME KRÆFTRAMTE

Lolland

FULDT HUS PÅ IDRÆTSEFTERSKOLE: HESTE OG 196 ELEVER ER KLAR

Guldborgsund

VIL KLIMASIKRE HAVNEFRONT MED RØDT PLANKEVÆRK

Lolland

SKOLERS STØRSTE ØNSKE: ET ÅR UDEN CORONA-RESTRIKTIONER

Sport

CLAUS JENSEN FRYGTER IKKE VEJLE

Annonce
Guldborgsund

CAFETERIA GENÅBNER SOM RESTAURANT

Guldborgsund

ÅBNE KIRKER ER POPULÆRE: TURISTERNE MYLDRER IND

Istid

DOMMEN ER AFSAGT: TAG TIL MARIELYST ELLER MARIBO FOR AT FÅ DEN BEDSTE IS

Guldborgsund

EFTER OTTE TIMER PÅ SKADESTUEN KØRTE MORTEN HJEM UDEN AT HAVE SET EN LÆGE

Skolestart

POLITIET HOLDER ØJE VED SKOLERNE: - PAS PÅ DE NYE I TRAFIKKEN

Guldborgsund

REGNVAND PLAGER SOMMERHUSEJER: NÅR VAND SKILLER VANDENE

Erhverv

OVERBEVIST OM, AT MEDARBEJDERE FLYTTER MED TIL TREKRONER

Guldborgsund

LOKAL FOLKETINGS-KANDIDAT: - VI STÅR 100 PROCENT FAST PÅ AT VÆLTE REGERINGEN

Annonce
Annonce